Kubuntu 16.04 LTS дойде с Plasma 5 и Discover Software Center

0
44
Kubuntu 16.04 LTS дойде с Plasma 5 и Discover Software Center


Разработчиците от Kubuntu са горди да обявят новата версия Kubuntu 16.04 LTS.

Kubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus) беше обявен вчера, като част от големия проект на Canonical Ubuntu 16.04 LTS. Точно се знаеше, че Ubuntu ще е LTS, Kubuntu също е LTS издание, което означава, че ще е с удължена поддръжка, като ще получава през това време софтуер, поправки по сигурността и нови функционалности.

Този път обаче удължената поддръжка при Kubuntu няма да е 5 години, както беше досега, както например при Kubuntu 14.04 LTS (Trusty Tahr), чиято поддръжка също е 5 години и приключва през 2019-та, а ще бъде с 3 години, за разлика от Ubuntu 16.04 LTS.

В анонс разработчиците на Kubuntu съобщават, че това е първото тяхно издание, след като са станали независима група веднага след излизането на 15.10 и предоставянето на дистрибуция с удължена поддръжка е голямо постижение за тях и е показателно за възможностите им пред потребителите.

В Kubuntu 16.04 LTS има доста забележими промени, като най-голямо впечатление прави чисто новият пакетен мениджър Plasma Discover. Дистрибуцията идва и с KDE Plasma 5 десктоп, както и софтуерния пакет KDE Applications 15.12 и KDE PIM (Personal Information Manager), с които потребителите могат да си набавят всички необходими KDE приложения.

По подразбиране е осъществена и интеграцията на Akonadi с последния към момента на издаването MySQL 5.7 и разбира се има още много приложения, които са портнати към KDE Frameworks 5, за да им се осигури нормална работа и функционалност. Браузърът по подразбиране в Kubuntu 16.04 остава Mozilla Firefox, който е ъпдейтнат до версия 45.0.2.

Прочетете още:  Ново приложение за Windows 10 ви казва дали сте хакнати

Предварително инсталиран идва и LibreOffice, ъпдейтнат до версия 5.1, който ще задоволи всичките ви офис нужди.

Kubuntu 16.04 LTS идва под формата на два ISO файла, които могат да бъдат свалени от официалната страница на Kubuntu.

0/5 (0 Reviews)