Kubuntu Focus – новият мощен Linux лаптоп с KDE влезе в продажба

2
156
Kubuntu Focus - новият мощен Linux лаптоп с KDE влезе в продажба

Kubuntu Focus влезе в продажба, предлагайки на потребителите мощност, бързина и добър външен вид.

Kubuntu Focus е мощен Linux лаптоп, който е резултат от сътрудничеството между Kubuntu Council, Tuxedo Computers и MindShareManagement. Лаптопът идва с графичната среда KDE Plasma, а разработчиците са направили различни настройки и оптмизации, които предлагат оптимална ефикасност и дават възможността потребителите просто да отворят лаптопа и да започнат своята работа, наслаждавайки се на бързина, удобство и добър външен вид на работната среда.

Kubuntu Focus предоставя бързина с шест ядрен процесор, един от най-бързите NVMe дискове на пазара, мощна видео карта и голямо количество RAM памет. Разработчиците са направили множество настройки, които да подсигурят работата на различен хардуер по възможно най-оптималния начин, за да осигурят бързина. Те са прекарали дни в изучаване на това кое ядро е най-бързо, как да удължат живота на батерията, кое приложение е най-добро за конкретна цел, как да направят целия работен процес по-гладък.

Kubuntu Focus - новият мощен Linux лаптоп с KDE влезе в продажба

Животът на батерията е удължен значително до 3.5 часа. На някои това може да се стори недостатъчно, но мощният хардуер не позволява по-дълъг живот на батерията. Kubuntu Focus идва с процесор Intel Core i7 9750H, видео карта NVIDIA GeForce RTX 2060, 32GB DDR4 RAM @2666, 1TB Samsung EVO Plus NVMe SSD и 16.1-инчов 1080p 144Hz IPS дисплей, с възможност за добавяне на още три външни дисплея.

Допълнително се предлагат:

 • 1х Mini-DisplayPort 1.4 с поддръжка до 8K@60Hz
 • 1x USB-C DisplayPort 1.4 с поддръжка до 8K@60Hz
 • 1x HDMI 2.0 с поддръжка до 4K@60Hz, Intel Dual AC 9260 и Bluetooth (M.2 2230) 802.11 ac/a/b/g/n
  DualBand 300 Mbit/s (2.4GHz WIFI) / 1,730 Mbit/s (5GHz WIFI)
 • Dual Mode Bluetooth 5
 • Wired/LAN: Gigabit LAN (Realtek RTL8168/8111 Ethernet, 10/100/1000 Mbit/s)
 • High Definition Audio, 2x 2W говорителя
 • Optical S/PDIF изход
 • Full-HD камера с микрофон
 • Kensington Lock
 • Тъчпад Glass Synaptics, чувствителен на натиск
 • Метален корпус с пластмасово дъно.

Kubuntu Focus - новият мощен Linux лаптоп с KDE влезе в продажбаЛаптопът идва с Kubuntu 18.04.3 LTS, но освен настройките, които са направени за оптимизация, разработчиците са направили различни промени и по външния вид, който може да се нарече концептуален. Към софтуерния пакет, който идва по подразбиране е добавен и Google Chrome, който използва хардуерното ускорение на мощната видео карта на Kubuntu Focus.

Потребителите могат да видят направените промени при Chrome като въведат chrome:gpu в адрес бара на браузъра. Могат да направят сравнение с настройките по подразбиране като въведат google-chrome –user-data-dir=./foo.

Kubuntu Focus - новият мощен Linux лаптоп с KDE влезе в продажбаПо подразбиране са добавени OpenVPN, напълно криптиран диск, налични са оптимизации, които да доведат до възможно най-високи резултати в тестовете, подобрено е разсейването на топлината, което води до по-ниски температури, налична е клавиатура с подсветка в различни цветове, осигурена е безпроблемна работа със слушалки, говорители и HDMI, добавени са персонализирани теми за приложения като Audacity, Chrome, Firefox, Gvim, Kate, Konsole, Meld, LibreOffice и други приложения, при които темите се настройват трудно.

Прочетете още:  Torchlight III Linux DXVK Wine

Kubuntu Focus benchmarksВ опит да направят работата на потребителите възможно най-гладка, разработчиците на Kubuntu Focus са предприели редица стъпки като бързо отключване на криптирания диск в рамките на няколко секунди, при първи логин системата предлага вписване в услугите Dropbox, Google Drive или OneDrive, в левия ъгъл на десктопа е предоставена икона за приветстващо видео, което потребителите могат да стартират, за да се запознаят с основните функции на KDE, вдясно от тази икона има друга икона за поддържан софтуер.

Вдясно от иконата за поддържан софтуер пък се намира Validated Workflows икона, където потребителите могат да се запознаят с поддържаните работни процеси, за които разработчиците вярват, че могат да се използват веднага, без допълнителни настройки.

Такива работни процеси са гейминг, видео редактиране, професионална фотография, администрация на бази данни, DevOps с AWS, Google, Azure, принтиране, корпоративна сигурност, редактиране на изображения, Deep Learning CUDA и Python suite, Web App Dev (Python3 / Java / JavaScript / HTML5 / CSS3), като ще се добавят и допълнителни валидирани работни процеси през идните седмици.

Kubuntu Focus - новият мощен Linux лаптоп с KDE влезе в продажбаОт екипа обясняват, че не поддържат Intel HD-630 IGP видео картата, защото след множество тестове е установено, че NVIDIA RTX 2060 предлага много повече мощност, предлага удължен живот на батерията, предоставя повече стабилност и дава възможност за добавянето на допълнителни три външни 4K монитора.

Засега се предлага една тъмна тема, но разработчиците планират да предоставят още една синя тема в началото ва февруари. За тъмната тема се използва Breeze-Dark, но с персонализирани тапети и икони, а също така и персонализиран UEFI сплаш скрийн. Обърнато е специално внимание на случаи, когато потребителският интерфейс забива, предприети са мерки срещу загуба на данни.

Kubuntu Focus вече се предлага за предварително закупуване, като ще пристигне при вас малко по-късно, защото официалните продажби започват в началото на февруари. Цените за базовия модел започват от $2395.

Повече подробности можете да научите от официалния сайт на проекта.

5/5 (3 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
1 година

Харесва ми накъде отиват нещата, а именно – предлагането на лаптопи с нещо различно от Бозата. Това е лаптоп, който бих си купил. Не заради Убунтуто на него, а заради това, че няма да е хардуерно и софтуерно ограничен да върви само с една ОС, както от Майкрософт до неотдавна правеха с лаптопите и ще може да му се инсталира линукс по избор.