Kubuntu, Lubuntu и Xubuntu може също да изоставят x86 поддръжката

0
140
Kubuntu

След като някои големи дистрибуции започнаха да изоставят x86 (i386) изданията, това бавно, но сигурно се превърна в тенденция, която всички рано или късно ще трябва да последват. Сред първите, които се отказаха от 32-битови издания бяха Arch Linux, Fedora при Server изданието, OpenSUSE Leap и др., като вече е ясно, че разработчиците на Ubuntu Studio, Ubuntu MATE и Ubuntu Budgie решиха да изоставят x86 поддръжката за следващото издание 18.10 Cosmic Cuttlefish.

Сега разработчикът от Ubuntu Bryan Quigley направи предложение и останалите варианти на Ubuntu – Ubuntu Kylin, Xubuntu, Lubuntu и Kubuntu, да изоставят x86 поддръжката и да спрат да предлагат 32-битови ISO образи за сваляне. Според Quigley сега е идеалното време това да бъде направено, след като Ubuntu MATE, Ubuntu Budgie и Ubuntu Studio са се присъединили към десктоп версията на Ubuntu и Ubuntu Server и вече всичките те няма да я предлагат.

Причината от екипа на Ubuntu да изоставят x86 поддръжката е в статистиката, която показва, че повечето потребители с 32-битови инсталации всъщност ги използват на x64 (amd64) машини, а при този сценарий те стават уязвими на критичната уязвимост Meltdown. Според Quigley това нямаше да е така, ако тези потребители използваха x64-битови инсталации.

Като друга причина разработчикът посочва, че x86 хардуер вече не се произвежда и такъв може да бъде намерен само на старо. Последните такива машини са произведени преди десетилетие и поради тази причина поддръжката се изоставя от все повече големи проекти.

Засега не е ясно дали предложението ще бъде прието, но в близък план няма място за притеснение, защото Ubuintu 18.04, което излезе преди дни и е с LTS статус, ще се поддържа още дълги години и в двата варианта – 32 и 64 бита.

Прочетете още:  Роботът на Boston Dynamic вече прави паркур (видео)

Официалното предложение на Bryan Quigley можете да намерите тук.

5/5 (1 Review)