Най-лека Linux дистрибуция – топ 10

0
8369
Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите

Най-лека Linux дистрибуция – това е фразата, която много потребители често търсят. Това е така поради една, единствена причина. Linux си е създал славата на бърза операционна система, която не изисква големи ресурси, а в същото време използва пълноценно възможностите на компютъра.

Тук ще разгледаме някои функционални и леки Linux дистрибуции за стари машини. Модерните дистрибуции предлагат всичко, от което един потребител има нужда, но понякога са твърде тежки за остарели машини.

За щастие има и много леки Linux дистрибуции, които не отстъпват по функционалност на останалите, но са с по-семпъл вид.

Модерните Linux дистрибуции са направени така, че да привличат възможно най-много потребители и да задоволяват техните нужди, но красотата и удобството си имат цена.

От своя страна леките дистрибуции имат възможността да възкресят старата ви машина и тя да се превърне отново в пълноценен компютър. Разбира се, поради някои орязани опции, някои операции ще са по-трудни, отколкото на модерно дистро, но това е цаната, която трябва да се плати понякога.

Най- лека Linux дистрибуция – Absolute Linux

Absolute Linux е лека Linux дистрибуция, която е замислена за десктоп. Базирана е на Slackware, но за разлика от него, тук разработчиците се стараят конфигурирането му и работата с него да са лесни и приятни. Въпреки че инсталацията е в текстови режим, тя е доста праволинейна и лесна за следване, като повечето опции по подразбиране са избрани предварително и така следва само натискане на ентър.

Лека Linux дистрибуция - Absolute Linux
Absolute Linux

Инсталацията протича относително бавно в сравнение с някои други дистрибуции, но след като бъде инсталиран Absolute показва екстремна бързина. Има много документация като вътрешен ресурс, която може да е в помощ на начинаещите потребители. Големина на диска – 700Mb.

Най-лека Linux дистрибуция – Trisquel Mini

Trisquel Mini е лека Linux дистрибуция, която е орязана версия на основното Trisquel дистро, което пъке е базирано на Ubuntu. Разработена е специално, за да върви на по-слаби машини, включително и на нетбуукове. Предлага се стартиране в live режим, инсталиране по графичен път, което е Ubuntu базирано, както и текстово инсталиране.

Най-лека Linux дистрибуция - Trisquel Mini
Trisquel Mini

Лекотата му се дължи на факта, че използва LXDE за графична среда и използва GTK+ и X Windows, вместо техните по-тежки, но по-красиви алтернативи Gnome и KDE/Qt приложения. Инсталирането на допълнителен софтуер става лесно със Synaptic Package Manager. Наличен е всякакъв софтуер от торент клиент до офис пакет и някои елементарни игри.

Най-лека Linux дистрибуция – TinyCore

TinyCore е най-малката Linux дистрибуция и се предлага в три версии. Най-малката е кръстена Core и е с размер от само 10 мегабайта, вторият вариант се казва TinyCore с размер 15 мегабайта и третият вариант, който е „цели“ 86 мегабайта и се казва CorePlus.

Най-лека Linux дистрибуция - TinyCore
TinyCore

Най-големият вариант CorePlus предлага и имидж за инсталация, както и избор на различни уиндоу мениджъри като FluxBox, flwm, Openbox, IceWM, Hackedbox, JWM. Видимо е доста семпъл и бихме казали дори леко грозен, но затова пък е изключително лек. Предлага основни програми, а ако някоя ви липсва можете да я инсталирате от менюто Apps. TinyCore предлага дори legacy-BIOS/UEFI мултибуут поддръжка.

Най-лека Linux дистрибуция – Lubuntu Linux

Lubuntu е насочен към потребители, които използват Ubuntu, тъй като е базиран на него, но са с по-слаби машини или просто търсят позната, но по-лека среда. Това дистро също е разработено специално за стари и слаби машини, както и за нетбуукове.

Най-лека Linux дистрибуция - Lubuntu Linux
Lubuntu Linux

Графичната среда, която използва Lubuntu е LXDE и предлага много софтуер, както повечето Ubuntu базирани дистрибуции като офис редактор в лицето на Abiword, pdf четец, различни интернет инструменти като браузър, торент клиент, мултимедия, инструмент за създаване на буутващи флашки, графични редактори и дори виртуални десктопи.

Използва Synaptic Package Manager, така че инсталирането на допълнителни програми няма да е проблем. Разбира се, програми могат да се инсталират и от Ubuntu пакети с прост дабъл клик върху тях.

Най-лека Linux дистрибуция – LXLE Linux

LXLE е лека Linux дистрибуция, която е базирана на Lubuntu и дори използва същата графична среда LXDE, но е насочена към стабилност освен към лекота и се базира на LTS (Long Term Release) изданията на Ubuntu, което предоставя удължена поддръжка за софтуер и хардуер.

Най-лека Linux дистрибуция - LXLE Linux
LXLE Linux

Разработчиците са се постарали да направят така, че още с инсталирането средата да е готова за използване, с всичко необходимо за един среден потребител. Те също така са отделили огромно количество време, за да настроят всичко така, че дистрибуцията да е възможно най-лека и са се постарали да е заместител за потребители, които идват от Windows, като са им създали подобна за работа среда.

Предлага се с добро количество софтуер. Допълнителните програми могат да се инсталират от Synaptic Package Manager точно както при Lubuntu.

Прочетете още:  Поддръжката на Linux дистрибуцията Fedora 24 спря

Най-лека Linux дистрибуция – MX Linux

MX Linux е базиран на Debian и е резултат от съвместното сътрудничество между общностите на Antix и MEPIS. Предлага много голяма бързина, а работата с него е лесна и не създава затруднения. Дистрото се определя като средно леко (middleweight). Ако имате по-малко от 3GB RAM се препоръчва да се използва non-pae исото. Предлага се и исо за x64 битови машини.

Най-лека Linux дистрибуция - MX Linux
MX Linux

MX Linux използва XFCE за графична среда, като използва и собствено разработени компоненти. Предлага голям набор от програми, инструменти за лесна инсталация на Nvidia драйвъри, редакция за flash, инсталиране на кодеци и още много. По време на инсталацията дори предлага настройка на самба сървъра, която да е съвместима с Windows базирани мрежи.

Интерфейсът е подобен на този на Ubuntu и Unity, със страничен панел, разположен вляво. И тук отново се използва Synaptic Package Manager и инсталирането на допълнителни програми става лесно и бързо.

Най-лека Linux дистрибуция – Porteus Linux

Porteus Linux е една много интересна лека Linux дистрибуция, която се характеризира със светкавична бързина, модулен принцип на програмите, което го прави компактен, а уникалната му черта е, че създава файловата среда в движение, а самата дистрибуция съществува в компресиран вид и се помещава в RAM паметта.

Още, когато иска да свали Porteus потребителят вижда интересните опции, които се предлагат в сайта. Още там могат да се изберат различни опции като локализация, архитектура, избор на графична среда между KDE, LXQt, MATE, XFCE, вид на буутване, графична или текстова инсталация, часова зона, избор на браузър, текстови редактор, избиране на тип драйвър за видео карта и дори ниво на усилване на звука. След като се направи изборът по необходимите опции, исото се генерира на момента много бързо и сайтът предлага линк за сваляне.

Най-лека Linux дистрибуция - Porteus Linux
Porteus Linux

Създаден е предимно да бъде стартиран от външни носители като флашки, CD – та и други, но може безпроблемно и да се инсталира.

Предлага много програми, въпреки малкия си размер. На разположение са аудио и видео плейър, редактор на .iso файлове, софтуер за запис на дискове, торент клиент, конзолен браузър, инструмент за записване на видео от десктопа, инструмент за отдалечен достъп, приложение за рисуване, подобно на Paint, преглед на документи и pdf, торент клиент, FTP клиент и много други.

Най-лека Linux дистрибуция – Slitaz Linux

Slitaz е създаден така, че да може да работи с 256 RAM или дори по-малко. Използва OpenBox уиндоу мениджър и собствен инструмент TazPanel, чрез който дистрото може да се редактира в различни аспекти. Чрез него могат да се инсталират програми, да се конфигурира хардуер, принтери, скенери и други.

Най-лека Linux дистрибуция - Slitaz Linux
Slitaz Linux

Предлагат се някои базови програми като текстови редактор, преглеждане на документи и .pdf, две игри шах и судоку, редактор на избражения mtPaint, приложение за преглеждане на снимки, собствен уеб браузър TazBrowser, плюс още един Xombrero, аудио плейър, FTP и имейл клиенти, рипър за дискове и още.

Предлага се в няколко варианта, като дори има издание за машини с под 20 MB RAM, но при него няма графична среда, което е разбираемо.

Най-лека Linux дистрибуция – Vector Linux

Vector Linux е семпла и лека Linux дистрибуция, която дава възможност потребителя да го настрои според своите нужди. Базиран на Slackware той лесно може да бъде използван за офис машина, за много бърз десктоп или дори за сървър. След известна пауза в разработването му бяха изкарани две версии – лека и стандартна. Разликата е, че в леката се използва iceWM за уиндоу мениджър, докато стандартната версия използва XFCE.

Най-лека Linux дистрибуция - Vector Linux
Vector Linux

Идва с прилично количество програми, различни мултимедийни плейъри, браузър, Firefox браузър, Pidgin месинджър, HexChat, имейл клиент, FTP клиент, редактор на изображения Gimp, текстови редактор Abiword и други, предимно GTK програми, но ако ви липсва някоя, то тя лесно може да бъде инсталирана с Gslapt пакетния мениджър.

Най-лека Linux дистрибуция – Puppy Linux

Puppy Linux е изключително лека дистрибуция, която е специално създадена да възкреси стари машини и те да станат използваеми отново. Дори това е логото на страницата им. Puppy Linux също има Slackware базирани издания, но има и такива базирани на Ubuntu. Исото се върти около размер от 200-250 мегабайта, в зависимост от средата и системата. Предлагат се pae и non-pae имиджи.

Най-лека Linux дистрибуция - Puppy Linux
Puppy Linux

Още със стартирането се включват различни уизарди, които целят да подпомогнат използването на операционната система. Такива например са настройка за резолюцията, за защитната стена, за клавиатурната подредба, настройки на мрежата, настройки за принтер, звук и др.

Предвид малкия си размер, дистрибуцията е пълна с какви ли не програми, дори и такива, които въобще не може да се сети човек, че ще използва някога. Допълнителни програми могат да бъдат инсталирани чрез QuickPet.

Предлага инсталация на различни устройства, като флаш памети, външни хард дискове, SD карти, USB CF флашки, SCSI хард дискове и др., като това става много лесно, само трябва да се избере желаното устройство.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments