Леново инсталират адуер на 800 000 компютъра. Понасят глоба от $7.3 млн.

0
48
Леново инсталират адуер на 800 000 компютъра. Понасят глоба от $7.3 млн.

Lenovo са постигнали споразумение в съдебното производство повдигнато срещу тях, след като потребители са открили, че тяхното лично пространство и онлайн сигурността им компрометирани, защото от компанията инсталират предварително проследяващия софтуер Superfish VisualDiscovery на техните компютри с операционна система Windows, съобщават от Bloomberg Law.

Инсталирането на Superfish VisualDiscovery е в резултат на сключено през 2014-а година сътрудничество между Lenovo и Superfish. Този софтуер е бил инсталиран на 28 модела, но без знанието на потребителите, се съобщава в документа. Според Lenovo лаптопите, които засяга проблемът са E-Series, U-Series, Yoga-Series, Edge Series, Flex-Series, Miix-Series, S-Series, G-Series, Y-Series и Z-Series.

Superfish VisualDiscovery е проектиран да работи във фонов режим, без знанието на потребителите, да следи HTTP(S) трафика с помощта на самоподписан сертификат, който му помага да декриптира и проследява всички връзки, с цел сравняване на резултатите от търсачките. Потребителите, които са завели делото срещу Lenovo съобщават също така, че са забелязали намалено бързодйствие на своите машини в следствие на работата на VisualDiscovery.

Проследяващият софтуер е бил инсталиран на около 800 000 машини в периода 1-и септември 2014 – 28 февруари 2015-а година. На 18-и януари 2015-а година, в резултат на оплакванията от страна на потребителите, от Lenovo са инструктирали спирането на сървърите на VisualDiscovery.

За засегнатите потребители от Lenovo публикуват и инструмент за премахване на VisualDiscovery. Компанията ще трябва да заплати и глоба от $7.3 млн., която ще бъде добавена към глобата от $1 млн., вече платена и от Superfish.

500 000 потребители, които са имали предварително инсталиран Superfish VisualDiscovery и са регистрирали своите устройства на сайта на Lenovo или са ги купили от Best Buy и Amazon, ще бъдат уведомени директно за установеното съдебно споразумение. Да останалите 300 000 ще бъде направен опит за свързване, чрез различни рекламни кампании в платформи като Google, Facebook, Twitter и др.

Прочетете още:  Galaxy Note 9 може би ще е първият телефон на Samsung, който ще се сгъва
0/5 (0 Reviews)