Lenovo започват да предлагат ThinkPad лаптопите с Fedora Linux

2
147
Fedora

Lenovo започват да предлагат Fedora Linux като опция за ThinkPad лаптопите на компанията.

Общността на отворения код отбелязва още една радостна новина, която може да се определи като поредната победа – големият производител на компютри Lenovo обяви, че започва да предлага Red Hat-базираната Linux дистрибуция Fedora при линията от лаптопи ThinkPad.

Скоро всички клиенти, които искат да закупят Lenovo ThinkPad, ще могат да изберат за операционна система и Linux дистрибуцията Fedora Workstation, а начинанието е част от програмата Linux Community Series на Lenovo.

Към момента лаптопите, при които ще може да се избере Fedora са ThinkPad P53, ThinkPad P1 Gen2 и ThinkPad X1 Gen8. Ако програмата има успех за в бъдеще е твърде вероятно да бъдат добавени повече модели.

Старши Linux програмистът към Lenovo Mark Pearson споделя, че компанията е особено развълнувана да се присъедини към общността на Fedora и уверява, че Lenovo се опитва да предостави оптимално Linux преживяване при своите продукти и ще работи и ще се учи от обществото на отворения код.

От своя страна Matthew Miller от Fedora споделя своите впечатление, че партньорството с компанията е било много задоволително и подчертава, че от Lenovo са спазвали всички указания и принципите за отворения код на екипа на Fedora.

Новината, че ThinkPad лаптопи на Lenovo вече се предлагат и с Linux наистина е добра, имайки предвид неотдавнашното отношение на компанията, която стриктно се придържаше само към Windows. По този начин потребителите могат да са сигурни, че целият наличен хардуер ще работи безпроблемно дори и с други Linux дстрибуции.

Прочетете още:  WireGuard VPN за Linux е готов за пускане. Наличен е също и за Windows, macOS, Android и др.

Радостен факт е и това, че все повече известни производители на хардуер предлагат своите продукти с Linux, което помага изключително много за популяризирането на тази операционна система.

5/5 (3 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

Хубаво звучи. Само да не ги направят както беше с Бозата – ограничено да може да се инсталира само Федора и ако искаш друго, да духаш супата.