Librem 5 – първият Linux телефон, който се грижи за вашата поверителност

0
84
Librem 5 се приближават към $500 000

Librem 5 – първият Linux телефон, който се грижи за вашата поверителност е тук.


Хардуерната компания Purism пусна своя пръв Linux телефон Librem 5, който те наричат „първият в света криптиран смартфон, с отворена платформа“.

Слуховете за нов Linux смартфон, който зачита свободата и пази сигурността на потребителите си, излязоха верни. От Purism стартираха кампания за набиране на средства за своя нов проект.

Purism е компания, която започна с Librem лаптопите, които са Linux съвместими и в момента идват с Coreboot и техните усилия са насочени към запазване на поверителността.

Новият телефон Librem 5 ще използва Debian-базираната операционна система PureOS, както и други Linux-базирани операционни системи, а цената му е $599.

От Purism обещават, че Librem ще има много интересни за някои потребители функции. Ще има криптирано изпращане на имейли и SMS-и, обажданията също ще бъдат криптирани, ще има VPN за браузване в интернет, поддръжка за 2G/3G/4G, GSM, UMTS или LTE мрежи, хардуерен kill switch.

Нашият телефон няма да продава вашата информация, за да правим печалба. Той няма да е включен в екосистема, която ви контролира. Той никога няма да ви накара да въвеждате вашите банкови данни, за да изтеглите едно приложение от магазина,“ казват разработчиците в сайта.

Разработчиците казват още, че сорс кодът на операционната система на Purism ще е наличен за всички и ще бъде оповестен публично в интернет.

Телефонът ще бъде създаден с идеята да се предпазят личните данни на клиентите, да ги предпази от проследяване, както и да предпази самия себе си от проследяване.

Librem 5 ще има метален корпус, ще е с големина 5 инча, дисплеят ще е с висока резолюция и ще има мултифункционален порт. Една от ключовите възможности е способността за стартиране на HTML5 приложения в изолирана среда, което повишава сигурността до много високо ниво.

Прочетете още:  KDE Frameworks 5.50 дойде с множество подобрения
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments