Librem 5 тръгва към потребителите скоро, но с различно качество

0
90
Librem 5

От Purism обявиха, че Librem 5 тръгва към купувачите до няколко седмици, но бройките ще са с различно качество поради нерешени проблеми.

След като супер сигурният Linux телефон Librem 5 трябваше да излезе в началото на 2019-а година, но беше забавен значително, от компанията производител Purism обявиха като последен срок третото тримесечие на тази година.

За да могат да изпълнят обещанието си този път те предприемат нетрадиционен подход. Очевидно разработването на телефон от нулата, който да отговаря на всички критерии за отворен код както на хардуерно, така и на софтуерно ниво, е много тежка задача, особено за по-малка компания.

От екипа трябва сами да намират решение на всички проблеми, които изскачат и това се отнася не само до хардуера, но и до софтуера. Избирайки графичната среда GNOME те трябва да измислят сами интерфейса на мобилната операционна система PureOS, да направят GTK приложенията адаптивни, в същото време да приспособяват хардуера и да се борят с всякакви други проблеми.

Въпреки това към момента от Purism са пионерите в тази област, създавайки първия Linux телефон от подобен род, но липсата на досегашно ноу-хау взема своя дан. Поради тази причина от компанията са решили да не бавят повече потребителите, а да започнат да им продават прототипни бройки, които с увеличаване на времето ще търпят и подобрение в качеството.

Purism започват да пускат първите бройки на Librem 5 към потребителите в края на този месец и начинанието ще бъде осъществено на няколко етапа от партиди през идващите месеци. Ако искате по-бързо да получите своя телефон, то трябва и по-рано да го поръчате.

Има обаче и опция да получите телефон от по-късните партиди, имайки предвид по-лошото качество на първите. Що се отнася до качеството от Purism обясняват, че първата партида, която ще се осъществи от 24-и септември до 22-и октомври, ще бъде с ръчно направени копчета, с недобра хлабава сглобка и индивидуално изработен корпус.

Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.5 RC5 с множество поправки

На софтуерно равнище Librem 5 ще дойде със специално разработената операционна система PureOS, а актуализациите, които ще идват за нея ще могат да бъдат инсталирани посредством терминал.

За втората партида, която ще започне да се изпраща към потребителите в края на октомври до края на ноември, от компанията обещават да бъде с по-здрава сглобка и по-добро напасване на детайлите.

Третата партида, която ще се осъществи през декември вече ще бъде с доста софтуерни подобрения, а също така ще има и подобрения по отношение на енергопотреблението. Това е и партидата, при която всички копчета вече ще бъдат стандартизирани и вече няма да бъдат ръчно направени.

Четвъртата партида, която ще бъде пусната през януари и ще приключи през март, ще получи за пръв път графичен PureOS магазин за приложения и ще претърпи значителни хардуерни подобрения. След това, през второто тримесечие на 2020-а година телефонът вече ще е с добър корпус и ще има удължена софтуерна поддръжка, което и ще отбележи етапа, в който телефонът вече ще е достатъчно добър за крайни клиенти.

Когато тази част от разработката и продажбите на Librem 5 приключи, от Purism планират да пуснат втора версия на смартфона, наречена чисто и просто „Version 2“, която ще бъде с по-мощен процесор, използващ 14-нанометрова технология. Според предварителното разписание това ще се случи в края на 2020-а година.

За момента цената и спецификациите на Librem 5 остават същите – четириядрен NXP i.MX8M процесор, 5.7-инчов 720×1440 дисплей, 3GB RAM, 32GB eMMC, 802.11n + Bluetooth 4 и батерия от 3500 mAh на цена от $699.

Повече подробности можете да научите от следния блог пост.

5/5 (1 Review)