LibreOffice Calc получи многонишкова поддръжка

0
67
LibreOffice

LibreOffice е най-мощната безплатна алтернатива с отворен код на Microsoft Office, предоставяйки всички необходими модули за нормална офис работа, които са еквивалентни на Word, Excel, Powerpoint и пр. LibreOffice се използва от милиони потребители и институции в цял свят.

Сега разработчиците Tor Lillqvist и Dennis Francis от Collabora добавиха многонишкова поддръжка за изчисленията при таблиците и формулите при LibreOffice Calc, като това ще ускори значително работата му, защото ще се възползва от повечето ядра при съвременните процесори.

След нанесените промени груповите изчисления на формулите ще се извършват в паралелни нишки, с настройката CPU_THREADED_CALCULATION и когато не се използва OpenCL.

Тук трябва да се спомене, че Calc от известно време има OpenCL поддръжка, но не всички графични чипове и драйвъри го поддържат. Когато случаят е такъв и няма възможност за използването на OpenCL, то ще се използва настройката CPU_THREADED_CALCULATION и паралелното многонишково изчисление. Засега настройката трябва да бъде пусната ръчно, но е твърде вероятно тя да стане по подразбиране скоро.

За да се подобри многонишковото бързодействие са добавени допълнително и още кръпки като многонишковост при софтуерния интерпретатор, намаляване на нишките на половина, ако HT е включен, добавяне на OFFSET към черния списък при многонишкови изчисления, използване на ясно формулиран флаг, за да се индикира активността на груповото изчисление на формули и още.

Засега надеждите са да видим поддръжката за многонишковост във версия 6.0 на LibreOffice, която се очаква да излезе в началото на следващата 2018-та година. Повече информация можете да намерите тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Майкрософт разделят Cortana от търсенето в нов билд