LibreOffice вече е наличен като Flatpak пакет във Flatpak App Store

0
41
LibreOffice

Безплатният офис пакет с отворен код LibreOffice, който се използва от милиони потребители и организации в цял свят, вече се предлага като като Flatpak пакет във Flatpak App Store за Linux дистрибуциите.

Във вид на Flatpak пакет LibreOffice се предлага още с излизането на версия 5.2, но разликата сега е в неговото разпространение. С появяването си в централизирания магазин за приложения на Flatpak App Store, от хранилището flathub, той се инсталира много по-лесно от потребителите, само с един клик на мишката.

Наличността като Flatpak пакет е от огромно предимство поради причината, че сега абсолютно всички потребители, които имат дистрибуция, която поддържа Flatpak, могат да инсталират най-новата версия, без да се занимават с PPA, без да ги интересуват зависимостите и версиите на различните пакети.

Това се постига благодарение на технологията на Flatpak, която предоставя изолирана среда, в която могат да се стартират приложения, които идват с всичко необходимо за тяхната нормална работа. По този начин въпросните приложения са независими от заобикалящата ги среда и различните версии на пакетите.

LibreOffice вече е наличен като Flatpak пакет във Flatpak App Store 3

Всяка една нова версия на LibreOffice ще бъде добавяна и ще бъде налична във Flatpak App Store, а на потребителите остава само да я инсталират по възможно най-лесния начин. Разбира се, LibreOffice ще бъде предоставян и по стандартния начин като алтернатива.

Linux дистрибуциите Fedora и Arch Linux имат Flatpak поддръжка по подразбиране, а потребителите на Linux Mint я получиха съвсем наскоро с излизането на изданието Linux Mint 18.3 „Sylvia“.

За да могат потребителите на Ubuntu да инсталират Flatpak приложения, те трябва да инсталират пакетите flatpak и gnome-software-plugin-flatpak:

Разбира се, можете да ги инсталирате и от софтуерния център, без писане на команди.

След инсталирането на необходимите пакети, трябва да се добави flathub хранилището:

CODE: Избери всички

flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Логаут и логин, за да се обнови кешът и вече можете да преглеждате и инсталирате приложенията, които са налични в хранилището, директно в Ubuntu Software Centre.

Все повече приложения придобиват и Flatpak варианти, което е чудесно за потребителите на различните дистрибуции. Без нуждата от стандартизирани пакети като .deb и .rpm, те могат да получат най-различни програми и игри, без да се притесняват от това дали са със стара или нова версия на дистрибуцията, която използват, както и от версиите на пакетите. Flatpak придобива все по-голяма популярност и се превръща в универсално решение за инсталиране на приложения в света на Linux.

0/5 (0 Reviews)