Linspire 7.0 е тук след 10-годишно отсъствие

0
15

Някои потребители може би помнят комерсиалната Linux дистрибуция Lindows, която се опитваше на времето да приобщи Windows потребителите като даваше лесна възможност за инсталиране на Windows приложения посредством Wine и специално създаден софтуер с името CNR, който да служи за графичен фронтенд за инсталиране и сваляне на приложенията.

От Майкрософт, разбира се, не харесаха това и осъдиха Lindows като компанията от Редмънд придоби правата върху името Lindows, а дистрибуцията трябваше да се прекръсти и разработчиците избраха името Linspire.

10 години обаче разработчиците не издадоха нова версия по една или друга причина, до днес, когато от Opensystems LLC, компанията, която придоби правата върху Linspire и която се занимава с разработването на Black Lab Linux, изненадващо се обяви Linspire 7.0, която остава платена, но има и безплатно издание Freespire 3.0.

Новото издание Linspire 7.0 е базирано на Linux дистрибуцията Ubuntu и на Linux Kernel 4.10.0-42включва различен софтуер като Wine, VLC Media Player, Google Chrome, LibreOffice, BleachBit и пр., има LTS статут с поддръжка до 2025-а година, персонално създаване на ISO образи, едногодишна поддръжка по имейл и телефон, безплатен ъпгрейд, отстъпка от 10% при закупуване на хардуер.

Разработчиците обясняват, че Linspire 7.0 и Freespire 3.0 използват общо ядро и услуги, но Freespire е изцяло отворен проект и се възползва само от програми с отворен код. Разбира се, потребителят винаги може да инсталира и програма със затворен код от софтуерния център, защото хранилищата също са общи.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе LibreOffice 6.4 с множество поправки и подобрена бързина
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments