Линус Торвалдс обяви, че флопи дисковите устройства няма да се поддържат повече

0
97
Флопи
Pile of discarded old zip discs, floppy discs and CD Rom's

Линус Торвалдс обяви, че флопитата, които всички използвахме няколко десетилетия, са изоставени и няма да се поддържат.

Това едва ли ще засегне много потребители, имайки предвид малкия брой хора, които все още използват тези отдавна остарели устройства.

Наскоро Торвалдс пусна в GitHub кръпки за драйвъра за флопи дискови устройства, където той обяви, че ерата на флопитата приключва. Там той споменава, че известният Linux Kernel разработчик Jiri вече няма работещо флопи и поради тази причина този драйвър е определен като осиротял или както се казва на езика на Linux – „Orphaned“.

Торвалдс обяснява, че става все по-трудно да се намират работещи флопи дискови устройства и докато разработчикът успява да тества последното работещо устройство, което са намерили, той счита, че драйвърът от хардуерна гледна точка е мъртъв. Торвалдс обаче успокоява потребителите, че драйвър за USB флопита ще има и ще продължи да се поддържа.

Въпреки че тези устройства бяха отдавна заменени от CD, DVD, Blu-Ray, SSD и USB флопита, до ден днешен иконата им може да се види почти навсякъде, където става въпрос за записване на данни. Най-яркият пример е във всеки един текстови редактор, където бутонът за запис на документа е с икона на флопи.

Някои интересни факти около флопи дисковите устройста:

  • Компанията, която изобретява флопи дисковите устройства е IBM.
  • Ако поставите две дискети една до друга и ги съхранявате по този начин, те няма да се повредят взаимно, защото магнитното им поле е много слабо.
  • Флопи дисковите устройства съществуваха в три размера – 8 инча, 5.25 инча и 3.5 инча.
  • Името на флопитата „floppy“ идва от гъвкавия материал, с който е обвит магнитният диск на дискетите.
Прочетете още:  The Sinking City DXVK Wine Linux
0/5 (0 Reviews)