Linux базирана гейминг конзола ще подкарва и Windows игри

0
67
Linux базирана гейминг конзола ще подкарва и Windows игри


Ентусиасти от Италия са се заели с проект, който ще осигури модуларна игрова конзола с Linux, която ще може да подкарва всички игри в Steam, включително и тези за Windows.

В последно време геймингът под Linux постоянно се подобрява благодарение на компании като Steam, Feral Interactive и GOG, които усилено работят в тази насока и донесоха много AAA заглавия за Linux потребителите и през тази година, като нейтив заглавията вече набъбнаха на над 3000.

От Steam създадоха игрови конзоли наречени [url=http://store.steampowered.com/sale/steam_machines“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]Steam Machine[/url], които на практика представляват компютри, скрити под формата на конзоли.

Разбира се, има да се извърви още много път, но нещата няма да се случат от само себе си, все някой трябва да работи в тази посока.

Това правят и екип от ентусиасти от Италия, които стартират проект [url=http://www.project-novatio.com/“ target=“_blank“ rel=“nofollow“ class=“external external_icon]Project Novatio[/url]. В проекта участват хардкор фенове на игрите и Linux, които искат да съберат двете неща ведно.

За тази цел те ще създадат модуларна игрова конзола, която ще бъде управлявана от собствена Linux дистрибуция, наречена NovOS. Тази операционна система ще позволява да бъдат подкарани абсолютно всички игри в Steam, включително и тези за Windows, както и да бъде използван Android смартфон за контролер, казва главният инженер на проекта Samuele Bagalà.

Концепцията е много близка до Steam Machine, така че потребителите отново ще получат компютър, под формата на конзола, но повечето геймъри предпочитат компютрите пред конзолите, защото те са по-мощни и имат възможност за ъпгрейд на хардуера.

Вземайки това предвид, екипът на Project Novatio ще направи конзолата на модули, което ще позволи замяната на части с по-нови и по-мощни, когато се налага, за да може да задоволи всякакви нужди. Това дава голямо преимущество на Novatio над другите конзоли, защото ще може лесно да се ъпгрейдва за в бъдеще, когато хардуерът ѝ остарее.

Прочетете още:  Опасно приложение за Android краде снимки и видео от Viber

Linux базирана гейминг конзола ще подкарва и Windows игри 3

Най-големият въпрос, който може би си задавате обаче е как конзолата, която ще използва Linux, ще може да подкарва игри за Windows?

Samuele Bagalà обяснява, че това ще бъде възможно посредством чип, който ще се намира на дънната платка и задачата му ще бъде да конвертира изпълнимите файлове за Windows и да ги прави съвместими за Linux. От екипа ще се опитат да вземат патент за тази технология.

Засега проектът е в начална фаза и се нуждае от финансова подкрепа. Участниците в проекта възнамеряват скоро да подемат кампания за набиране на средства.

След като бъдат събрани средствата се очаква първите прототипи на модуларната игрова Linux конзола да се появят в средата на 2017-та година, а към края на същата година да излезе официално в продажба.

Подобна игрова конзола с хай-енд хардуер, която позволява ъпгрейд и може да стартира всички игри за Linux и Windows има реалните шансове да промени гейминг пазара завинаги. Остава да видим какво ще се случи и да стискаме палци на момчетата от Project Novatio.

0/5 (0 Reviews)