Linux-базираната PostmarketOS вече работи на над 200 мобилни устройства

0
157
Linux-базираната PostmarketOS вече работи на над 200 мобилни устройства

Linux-базираната PostmarketOS постоянно набира скорост и вече може да работи на над 200 мобилни устройства.

Според последните данни на специалния брояч, създаден от екипа на PostmarketOS, тази Linux-базирана операционна система вече може да работи на над 200 устройства, включително мобилни телефони и таблети, съобщават от Tuxphone.

PostmarketOS е мобилна операционна система, базирана на Alpine Linux и постига този резултат в рамките на три години от 2017-а година, когато започва проектът. Оттогава PostmarketOS постоянно бива подобрявана, броят на мобилните устройства постоянно нараства и се превръща в една от водещите Linux-базирани операционни системи в мобилния сектор.

Разбира се, има и други операционни системи като Sailfish OS, Plasma Mobile и Ubuntu Touch, които също се развиват много добре, но все още не могат да достигнат броя на поддържаните устройства от PostmarketOS. Например Sailfish OS поддържа само Sony Xperia™ 10, Xperia™ 10 Plus, Sony Xperia™ XA2 вариантите, Sony Xperia™ X и Gemini PDA. Ubuntu Touch към момента поддържа 23 устройства, списъка на които можете да видите тук.

Linux играе голяма роля и при проекти като PinePhone, който е бюджетен телефон с отворен код, а също така и при смартфона Librem 5, който също е с отворен код и е най-сигурното мобилно устройство на пазара.

Едно от основните предимства на PostmarketOS обаче са нейните инструменти, ръководства и начини на инсталиране, които правят лесно портването на различни устройства от различни потребители. Предлага се и разнообразие от Linux графични среди като Phosh, Plasma Mobile, MATE, Xfce и GNOME.

PostmarketOS може да работи безпроблемно дори и на iPhone 7 и не само това – можете да използвате графичния прозоречен мениджър Wayland вместо X.Org Server. Пълния списък с поддържаните мобилни устройства можете да намерите в wiki страницата, където също така са описани и инструкции за стартиране.

Прочетете още:  Google Assistant се подслушва
5/5 (2 Reviews)