Linux дистрибуцията Fedora 26 е налична за сваляне

0
27
Fedora Linux търси мнението ви за новото си лого


Дългоочакваната нова версия на GNU/Linux дистрибуцията Fedora 26 вече е тук и е официално налична за сваляне. Изданието идва с множество подобрения и нови функции.

Както ви съобщихме по-рано миналата седмица, официалното излизане на Fedora 26 беше насрочено за днес, 11-и юли 2017-а година, и разработчиците изпълниха обещанието си.

Fedora Linux е дистрибуция, която е проект на Linux общността, подкрепен от компанията Red Hat, също така известна с това, че е любима на Линус Торвалдс и че предоставя възможно най-новите технологии на своите потребители.

Fedora 26 идва в няколко разновидности и това са Fedora 26 KDE, Fedora 26 Cinnamon, Fedora 26 Workstation (GNOME), Fedora 26 Xfce, Fedora 26 LXQt, Fedora 26 LXDE, Fedora 26 Python Classroom Lab, Fedora 26 MATE, Fedora 26 SoaS (Sugar on a Stick), Fedora 26 Security, Fedora 26 Robotics, Fedora 26 Design Suite, Fedora 26 Astronomy, Fedora 26 Games и Fedora 26 Server. Всичките разновидности използват Linux ядро с версия 4.11.8.

GNOME варианта на Fedora идва с версия на графичната среда 3.24, с кодово наименование “Portland”, в която са добавени различни нови функции като например Night Light.

Night Light е функция, която променя цвета на монитора ви през различното време на деня, за да успокоява и за да не преуморява очите ви точно както синият филтър прави това и който беше обявен при Windows 10 с идването на Creators Update.

Добавено е ново приложение за игри, което представлява игрова библиотека, добавено е ново приложение Recipies, с което могат да се добавят или редактират готварски рецепти, да се следят количествата на различните съставки, да се създават пазарски списъци за покупки и пр, подобрена е systemd интеграцията.

В GNOME 3.24 също така са подобрени различни приложения като Calendar, Web, Photos, Calculator и Games, подобрени са различните нотификации, добавени са различни подобрения при Builder и Flatpak, подобрени са иконите и още.

Прочетете още:  Linux Ubuntu вече може много лесно да се използва при Windows 10 във виртуална машина

Много полезна промяна при GNOME 3.24 също така се очертава възможността при стартиране на някое приложение да се избира коя видео карта да използва, при наличието на повече от една видео карта.

За системните администратори екипът на Fedora предоставя и модуларност при Fedora Modular Server билда, който още е в разработка.

Модуларността се стреми да раздели основната хардуерна част на системата от софтуерната част – модулите, като по този начин се постигат различни цели като различни версии, стабилност и пр.

Във Fedora 26 ще намерите и нова версия на OpenVPN, която вече е 2.4.3 и добавя някои важни големи функции. В новата версия на OpenVPN идват лесна промяна на порт или IP адрес, поддръжка на криптография от следващо поколение Elliptic curve cryptography и още.

В новото издание на Feodra има и две нови разновидности. Едната е Fedora 26 LXQt. Тази разновидност идва с известната със своята лекота графична среда LXQT и минимален набор от програми, които използват Breeze темата и Qt5 toolkit.

Другата разновидност е Fedora 26 Python Classroom Lab, която е насочена към преподавателите на езика Python и ръководителите на различни Python мероприятия. Тази разновидност ще се предлага в три варианта – Workstation базирана, Docker базирана и Vagrant базирана.

При Fedora 26 има и подобряване на скоростта на въвеждане на китайски пинин, посредством libpinyin 2.0. Лицензът на libpinyin също така е променен на GPLv3+.

Редица пакети също така идват с нови версии – Go 1.8, Python 3.6, GCC 7.1, Boost 1.63, GNU C library 2.25, PHP 7.1, Ruby 2.4, Zend Framework 3.0 и други.

Пълният списък с промените и новостите можете да разгледате тук.

Можете да свалите избрана от вас разновидност на Fedora 26 посредством торент, от официалната страница на проекта.

0/5 (0 Reviews)