Linux дистрибуцията Lubuntu преминава на Wayland през 2020-а година

0
890
Linux дистрибуцията Lubuntu преминава на Wayland през 2020-а година

От много време насам различни Linux дистрибуции се опитват да заменят с Wayland остарелия дисплей сървър X.Org Server, но към момента с променлив успех. Подобен опит направиха и от Canonical при Ubuntu 17.10, където по подразбиране се използваше Wayland, но след това разработчиците се видяха принудени поради различни проблеми да преминат отново на X.Org при LTS изданието 18.04.

Сега от екипа на Lubuntu също съобщиха на общността намеренията си да заменят X.Org Server с Wayland, но според плановете това ще се случи след две години в изданието 20.10. Към момента главната задача пред разработчиците на Lubuntu е цялостното преминаване към LXQt, което ще бъде извършено в следващото издание, 18.10, което идва та 18-и октомври тази година.

Simon Quigley посочва като главна причина за преминаването към Wayland факта, че X.Org имплементацията вече е твърде стара и няма да бъде актуализирана да отговаря на нуждите, които имат съвременните Linux дистрибуции. Мениджърите на прозорци са добавени впоследствие, а не са били включени в първоначалния замисъл и много други неща не са осъществени по правилен начин.

За преминаването на Lubuntu към Wayland по подразбиране има да се свърши още огромно количество работа. Мениджърът на прозорци Openbox, който се използва по подразбиране при Lubuntu ще трябва да бъде портнат към Mir на Canonical, който въпреки че е изоставен официално от компанията, се поддържа от различни нейни разработчици. В Lubuntu също така ще трябва да се намери решение за Nvidia картите, за което Simon Quigley уверява, че се разработва работещ вариант, който ще позволи безпроблемното използване на тези видео карти.

Прочетете още:  Повечето големи проблеми при KDE Plasma 5.18 са поправени, идват нови поправки

Повече подробности можете да научите от официалния блог пост.

0/5 (0 Reviews)