Linux дистрибуцията Xubuntu спира да издава 32-битови образи

0
910
Linux дистрибуцията Xubuntu спира да издава 32-битови образи

Множество Linux дистрибуции започнаха да се отказват от 32-битовите си издания, фокусирайки се изцяло върху x64. Тенденцията беше започната миналата година от различни големи дистрибуции, бележещи началото на края на една епоха. Бъдещето на x86 системите и софтуера като цяло е предначертано и разработчиците малко по малко се изтеглят от остарялата архитектура.

След като от Canonical също спряха своите x86 издания от Ubuntu 17.10, която версия излезе през октомври 2017-а година, последвани в този си пример от различните варианти малко по-късно, сега и разработчиците на Linux дистрибуцията Xubuntu, използваща леката среда за слаби компютри Xfce обявиха, че се отказват от 32- битовите издания.

В съобщението на екипа се казва:

Това е анонсът, с който съобщаваме, че Xubuntu вече няма да предлага 32-битови инсталационни образи, като това ще се случи от Xubuntu 19.04.Това решение е в резултат от гласуване, проведено сред екипа и 6 от 10 члена са гласували за премахването на тази опция.“

За щастие на някои потребители това няма да засегне Xubuntu 18.04 LTS по никакъв начин и те ще могат да продължат да използват тази версия до приключването на срока на поддръжка през 2023-а година. Към момента единственият официален вариант на Ubuntu, който предлага 32-битова поддръжка остава Lubuntu. Поне засега.

Официалния анонс можете да видите тук.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Прескачане на защитата на Windows AppLocker с проста команда?