Linux графичната среда Cinnamon 4.0 идва с множество подобрения

0
914
Linux графичната среда Cinnamon 4.0 идва с множество подобрения

Следващата версия на GTK Linux графичната среда Cinnamon, която е базирана на GNOME и е собствена разработка на разработчиците на дистрибуцията Linux Mint, неофициално започна да бъде получавана от потребителите на дистрибуции като Arch, Manjaro и др. още вчера.

Оказва се, че новото четвърто издание е много добро и идва с различни подобрения. Въпреки липсата на официален анонс, който се очаква да бъде поместен в блога на Linux Mint, и към момента станаха ясни някои от подобренията – едни видими, други не чак толкова.

Както вече ви съобщихме по-рано, Cinnamon 4.0 ще бъде използван в новото издание на Linux Mint 19.1, което се очаква да излезе за Коледа. Фокусът при тази нова версия е насочен главно към бързодействието и към модерния изглед на средата.

Направени са различни подобрения при графичния пайплайн, намалено е използването на оперативна памет (RAM), панелът получава различни подобрения и нови настройки, а неговите икони от системния трей получават възможност за настройка на големината в размери 16, 22, 24, 32, 48 и 64 пиксела.

Променя се контрастът и на фокусираните прозорци като те получават по-тъмно заглавие от останалите, както се вижда и на снимката. Старият вариант е разделен от новия с червена линия, а терминалът е фокусиран, което му дава по-тъмно име:

Linux графичната среда Cinnamon 4.0 идва с множество подобрения 3

Решени са проблемите с монохромните икони, които не изглеждаха особено добре при случаите, когато потребителят е сменил цвета на панела или при белите контекстни менюта. За да се справят с този проблем, от екипа добавят символични икони при mate-volume-control-applet, network-manager-applet, onboard и Redshift.

Направени са и различни подобрения при файловия мениджър Nemo, който вече е много по-бърз и отваря директории с изключително голям борй фалове много по-пъргаво.

Прочетете още:  Netflix вече работи безпроблемно с Linux

Предстои да видим какво още допълнително ще обявят разработчиците на Cinnamon, което е убягнало от погледите ни.

0/5 (0 Reviews)