Linux идва при новите Mac модели

0
60
Linux идва при новите Mac модели

Linux идва при новите Mac модели на Apple след като значителни промени в Linux ядрото вече са в процес на одобряване.

Повечето потребители може би знаят, че Linux работи абсолютно безпроблемно на голяма част от съществуващите към момента Mac модели на Apple, но разработчиците на Linux ядрото сега работят усилено по добавянето на поддръжка и за най-новите модели.

В момента работата е фокусирана върху странното и нерегламентирано поведение на NVMe устройствата при Mac моделите. Тази работа върви с много добри темпове и е на финалната права, като към момента промените вече са в процес на одобряване.

Linux идва при новите Mac модели с три кръпки, които са пуснати за одобрение със сливане с Linux ядрото, по-точно с NVMe кода, за да може да се осигури поддръжка за Apple моделите от 2018-а година насам и да може да се инсталира Linux безпроблемно и на тях.

Всички модели на Apple от 2018-та година досега имат странно поведение при Input/Output queue sizing и handling операциите, а и не само там, като не следват NVMe спецификациите и общоприетите стандарти, което не е нещо ново за компанията.

Linux ядрото ще трябва да се съобрази с това нестандартно поведение и да бъде добавена поддръжка и за тези нови Mac модели, с надеждата, че няма да бъде засегната досегашната NVMe поддръжка.

Към момента има някои проблеми, които са открити, но ако всичко върви по план, поддръжката за най-новите Mac модели идва при Linux още при ядро версия 5.4 още тази година. Допълнително се работи по поддръжката на тъчпадите и клавиатурите при новите Apple MacBook Pro модели.

Прочетете още:  Intel отложиха 10nm Cannon Lake процесорите за 2019-а година

По този начин Linux остава единствената операционна система, която може безпроблемно да работи на Apple хардуер, като Windows няма никакъв шанс да бъде подкаран на подобни машини.

5/5 (1 Review)