Linux Kernel 5.2 новини. Излезе Linux 5.2.1 (обновена)

0
158
Linux Kernel

Новата версия на Linux Kernel 5.2 или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 5.2.

Излезе Linux Kernel 5.2 RC1 с добавени драйвъри за Intel хардуер и RTW88 WiFi. (19.05.19)

Линус Торвалдс публикува първото RC издание на Linux ядрото в разработка от серията 5.2 точно на време, въпреки съмненията му, че ще има леко закъснение.

Според него нещата при новата версия изглеждат нормално, като 2/3 са всякакви драйвъри, а останалата част са обичайните архитектурни актуализации, tooling, актуализации при файловите системи и vfs, core networking, промени по ядрото и vm.

По отношение на размера нещата също са нормални като имаме около 12 000 промени, плюс още 750 промени за сливане, което е нормално за този етап на разработка, съобщава още Торвалдс. Разбира се, всички тези промени е трудно да се покажат в анонса, затова се публикува краткият списък с по-важните промени.

Сред тях виждаме поддръжка за нов Intel хардуер, подготовка за работата по поддръжката на Agilex FPGA при Comet Lake, замяната на RTLWIFI Realtec безжичния драйвър с по-новия RTW88, по-добра поддръжка за лаптопи, използващи AMD Ryzen процесори, изоставяне на стария IDE драйвър, добавяне на нови ARM драйвъри с отворен код и още.

Пълния списък с промените, както и официалния анонс на Линус Торвалдс относно Linux Kernel 5.2 RC1 можете да видите тук.

Linux Kernel 5.2 RC2 е тук с някои поправки и сменено кодово наименование на „Golden Lions“ (26.05.19)

Точно на време тук е и второто RC издание в разработка на Linux ядрото отверсия 5.2.

Този път изглежда Линус торвалдс не е имал много време и анонсът му се състои само в следното:

Хей, какво да кажа? Абсолютно нормално RC2 издание, без нещо важно за споменаване. Мисля, че впечатление правят SPDX актуализациите. Но кого лъжа? Важното за споменаване тази седмица е, че Финландия спечели купата по хокей на лед. Така че веднага щом изтрезнеете, отивайте да тествате.

Торвалдс не споменава нищо за кодовото наименование, но в новото издание на Linux ядрото то е променено от „Shy Crocodile“ на „Golden Lions“.

Във версия 5.2 RC2 е имплементирана поправката за твърде агресивния FSTRIM/Discard, която можеше да доведе до загуба на данни при LVM, dm-crypt и Samsung SSD, която вече е налична във версия 5.1.5.

Налични са драйвърни актуализации, актуализации по мрежите и документацията, файловите системи и пр. Също така, както Торвалдс отбелязва е налична SPDX актуализация в лицензионния текст.

Списъкът с промените отново е дълъг и можете да го разгледате тук.

Излезе Linux Kernel 5.2 RC3, разработката към момента е безпроблемна (02.06.19)

Беше обявено третото RC издание на Linux ядрото в разработка от версия 5.2. И докато при RC3 изданията обикновено са налични множество открити регресии и поправки за тях, този път нещата протичат много спокойно, както съобщава Торвалдс.

Той пише:

Хмм, наистина много спокойна седмица и RC3 е почти същия размер като RC2, което е необичайно. Обикновено RC2 е спокойно издание, а при RC3 хората започват да откриват проблемите и започваме активна работа по тях.

Далеч съм от мисълта обаче да се оплаквам от спокойна RC седмица и няма да го направя.“

При 5.2 RC3 продължава работата по SPDX актуализациите, което предизвиква голямо движение от различни почиствания на лицензи, но това не се отразява на кода, освен една грешка с конвертирането, но тя е била отстранена.

Встрани от SPDX актуализациите при Linux Kerbnel 5.2 RC3 имаме голям брой поправки във всички направления, като нито една от тях не предизвиква тревоги. Торвалдс предполага, че при четвъртото RC издание нещата може да станат по-сериозни, но той ще е доволен на още една такава спокойна седмица.

Целия анонс можете да прочетете тук.

Linux Kernel 5.2 RC4 е тук цял ден по-рано (09.06.19)

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на поредната RC4 версия на Linux ядрото в разработка. Тази седмица това се случи с 24 часа по-рано, а причината е в планувано пътуване на Торвалдс.

Не, не съм се объркал и не съм загубил представа кой ден сме днес и всъщност знам, че тук все още е събота, а не неделя, но пускам RC4 по-рано, защото по времето, когато трябва да го пусна според разписанието ще съм в самолет“, пише Торвалдс.

Той отново заявява, че разработчиците са имали спокойна седмица, а RC4 изданието не е по-малко от RC3. Всъщност то е малко по-голямо, но трябва да се отблележи, че RC3 беше наистина малко издание, така че повишаването на размера не буди притеснения. Надеждите са оттук насетне да започне намаляване.

При версия 5.2 RC4 продължават SPDX конверсиите, което прави списъка с промените малко странен, но тези промени не се отразяват на кода. В новото издание има повече промени по файловете от обичайното, като над 90% от тези промени са именно заради SPDX.

Прочетете още:  Екипът на KDE Plasma продължава неуморно да поправя различни проблеми

В същото време обаче SPDX промените са отговорни за премахване на над 95% от редовете код в RC4 и поради тази причина Торвалдс не се оплаква. SPDX прави по-разбираеми шаблоните не само за скриптиране, но и за обикновените хора, обяснява той.

Встрани от SPDX както винаги са налични обичйните архитектурни актуализации, (arm64, mips, parisc, nds32), мрежови поправки, различни драйвърни актуализации (предимно видео драйвъри и малко rdma), работа по файловите системи (ceph, ovlfs, xfs) и различни промени навсякъде.

Целият анонс относно Linux Kernel 5.2 RC4 може да бъде прочетен тук.

Излезе Linux Kernel 5.2 RC5 (16.06.19)

Точно на време при нас е и петото RC издание на Linux ядрото в разработка от серията 5.2.

Линус Торвалдс съобщава, че следващите издания може да не са точно по график заради пътуванията му и могат да бъдат леко разместени. Встрани от това той изказва своето задоволство от безпроблемната работа до момента и от малкия размер на RC5, който е по-малък от RC4.

В 5.2 RC5 актуализациите по SPDX този път не са толкова големи, както при миналите издания, както винаги са налични различни промени навсякъде, като най-голямата част от тях, както и трябва да бъде, са драйвърите. Най-голяма част заемат звуковите драйвъри, но също така имаме видео, HID, USB, block.

Допълнително са налични промени по документацията, налични са обичайните архитектурни актуализации, различни поправки на множество компоненти и пр.

Ако всичко върви по план, можем да очакваме финалното издание на Linux ядрото с версия 5.2 в началото на юли.

Официалния анонс можете да прочетете тук.

Излезе Linux Kernel 5.2 RC6 с поправка за Steam мрежовата свързаност и други поправки (22.06.19)

Линус Торвалдс обяви най-голямото издание до момента от серията 5.2, в разрез с надеждите за продължаване на намаляването на размера и продължаване на спокойната и тиха разработка.

Версия 5.2 RC6 е с най-голям брой промени от 5.2 цикъла, разбира се тук се изключват merge прозореца и RC1. Размерът е по-голям не само заради обичайните поправки тук и там, но и заради поправки при TCP SACK, mss и fragmentation, които пък от своя страна също изискват поправки.

В новото издание на Linux ядрото е налична и една важна поправка за Linux геймърите, която отстранява проблемите с мрежовата свързаност на Steam клиента на Valve. Тази регресия беше отстранена само с един ред код.

Допълнително са налични различни малки поправки навсякъде, SPDX актуализации, около една четвърт от изданието са мрежови поправки и мрежови драйвъри, друга една четвърт са selftests. Както винаги имаме и драйвърни актуализации за видео карти, rdma, Thunderbolt, USB и пр., архитектурни актуализации (x86, risc-v and arm64), документация и т.н.

Торвалдс предупреждава, че понеже отново има доста пътувания, за цяла седмица с него няма да има връзка и поради тази причина RC7 изданието ще се забави. Встрани от това обаче той запазва оптимизма си, че финалното издание ще бъде безпроблемно и тихо и засега не вижда нещо, което би променило това.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Linux Kernel 5.2 RC7 e тук от средата на нищото в лодка (30.06.19)

Линус Торвалдс обяви наличието на новата версия в разработка на Linux ядрото на време, въпреки че при миналото издание изказа съмнение, че евентуално може да има забавяне.

Причина за забавянето беше негово пътуване и въпреки него новата версия е тук навреме, издадена „някъде из света, по-точно по средата на нищото, в лодка“.

Торвалдс обяснява в анонса, че въобще не е очаквал да има интернет връзка тази седмица и всъщност и сега интернетът му е почти никакъв и много слаб. Въпреки това този интернет се е оказал достатъчен за приемане на критичните промени и издаването на поредното RC издание.

Според официялното изявление тази седмица също е била спокойна и изданието е дори по-малко и от RC6. Според Торвалдс няма нищо интересно в 5.2 RC7 – малко архитектурни актуализации, промени по основното ядро, мрежи, различни драйвъри, файлови системи и пр.

Финалната версия на Linux Kernel 5.2 е тук с кодово наименование „Bobtail Squid“ (07.07.19)

За радост на Linux потребителите финалната версия на Linux ядрото излезе по разписание. Това поставя началото и на merge прозореца за следващата версия в разработка 5.3.

Линус Торвалдс обяснява, че наистина е мислил, че може би ще има осмо RC издание поради неговите постоянни пътувания и липса на интернет, но в края на краищата се е оказало, че няма нито една причина това да се случи, защото разработката на версия 5.2 е минала изключително спокойно.

Linux Kernel 5.2 идва с много вълнуващи промени като Nouveau поддръжка за GeForce GTX 1650 (TU117), поддръжка за Intel Elkhart Lake, подобрения за AMDGPU FreeSync, опционална поддръжка за премахване на зачитането на главните букви при папките и файловете при файловата система EXT4, различни поправки при Btrfs, изключително много новотсти при XFS.

Завършена е поддръжката за Intel Comet Lake, налични са множество x86 FPU подобрения, KASLR подръжка за IBM s390, поддръжка за Jetson Nano, NanoPi Neo4 и други ARM платки, EDAC драйвърна поддръжка за AMD EPYC процесорите от следващо поколение, възстановена е поддръжката за хибернация при Intel Baytrail/Cherrytrail системите, различни USB промени и още много.

Анонса за финалното издание на Linux ядрото 5.2 можете да разгледате тук.

Излезе първото малко издание на Linux ядрото 5.2.1 (14.07.19)

Greg Kroah-Hartman публикува първото малко (point) издание на Linux ядрото към последната стабилна серия 5.2.1.

Linux Kernel 5.2.1 се появява една седмица след официалното излизане на 5.2 и носи със себе си различни поправки на проблеми и регресии, открити през изминалите дни.

Поправените проблеми са предимно при staging драйвърите и така наречените commit reverts, но са налични са поправки при представянето, поправки при fscrypt, който вече няма да използва политика за несъществуващи директории, поправки при ALSA и USB.

Поправен е race condition между disconnect и firmware зареждането, намалено е stack използването за на RTL8712 драйвърния пакет, при p54 е поправено сриване по време на инициализация, поправено е изтичане на памет при switchdev_work, налична е нова секция, която отразява в детайли процесорните уязвимости за Spectre и още.

Пълния списък с промените можете да видите в официалния анонс.

5/5 (1 Review)