Linux Kernel 5.3 новини. Излезе Финалната версия Linux 5.3 (обновена)

2
137
Linux Kernel

Новата версия на Linux Kernel 5.3 или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Linux Kernel 5.3

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 5.3.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC1. Торвалдс го определи като доста голямо издание

След изминаването на две седмици от излизането на финалната версия 5.2 и отварянето на прозореца за сливания за следващото издание, Линус Торвалдс обяви първото издание в разработка от поредицата 5.3 на Linux ядрото.

„Съдейки по промените това е доста голямо издание. Не е най-голямото (първото място все още държи 4.9 RC1, което беше необикновено голямо) и имаме дори подобни издания за сравнение (4.12, 4.15 и 4.19, които също имаха доста голям размер), но определено и това издание е доста голямо“, казва Торвалдс.

Той също така обяснява, че началото е било доста „болезнено“, с различни бъгове още в първите няколко дни на прозореца за сливане, което според него не е добър знак и означава, че кодът не е бил тестван достатъчно.

В един от случаите причината беше в мен, защото използвах опростена конфигурация, която не беше тествана и предизвика странен проблем – случва се. Но в другите случаи наистина причината беше в кода, който е груб и не е тестван достатъчно“, допълва Торвалдс.

За радост на всички, въпреки трудното начало и големия размер, нещата около първото RC издание на Linux Kernel 5.3 са изгладени и има много новости, от които потребителите ще са доволни. По новата версия работят около 1600 разработчици и до момента са направени над 12 500 промени от типа non-merge.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC2, което отново е голямо издание (28.07.19)

След затварянето на merge прозореца в неделя за Linux ядрото от версия 5.3, излезе и втората RC версия в разработка, която Линус Торвалдс отново определи като доста голяма, което той обяснява и с големия merge прозорец.

Торвалдс съобщава, че са налични поправки абсолютно навсякъде, като най-големите области с промени са архитектурните актуализации, предимно заради премахването на netx arm платформите, документацията и различни драйвърни промени – iommu, видео карти, мрежи, звук, nvdimm и др.

Поправки са налични също за много компоненти, някои от които основно ядро, файлови системи, netfilter и пр.

Въпреки големия размер към момента Торвалдс не вижда нищо притеснително и счита, че изданието е напълно нормално.

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC3, този път с по-малък размер (04.08.19)

Линус Торвалдс обяви наличността на следващата версия на Linux ядрото в разработка, която определи като необичайно малка.

Той споделя, че докато RC2 е било едино от най-големите, то изминалата седмица е била спокойна и всъщност RC3 е по-малко от обикновено. Като една възможна причина за това е, че хората си отдъхват след приключването на merge прозореца и нарастване може да се очаква отново след тази версия. Друга причина е липсата на мрежови поправки, които обикновено предизвикват доста работа.

При Linux Kernel 5.3 RC3 поправките са предимно при видео драйвърите, като най-голямата част заемат видео драйвърите, но има и rdma, scsi, xen, архитектурни актуализации (предимно arm64 и s390), tooling header файловете са ресинхронизирани с основните header файлове на ядрото и пр.

Този път промените наистина не са много, а където има такива, те са малки.

Пълния списък с промените можете да прегледате в официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC4 с поправка за SWAPGS (11.08.19)

Налично е четвъртото RC издание на Linux ядрото в разработка, което идва с различни поправки.

Линус Торвалдс съобщава, че за разлика от RC3, което беше необичайно малко издание, новото RC4 е най-голямото от години по брой на промени, но той не е особено притеснен. Малкия размер на RC3 Торвалдс обяснява с променените искания за промени, но сега всичко се е върнало по местата и размерът отново се е увеличил.

В RC3 няма никакви мрежови актуализации, докато в RC4 има, но причината не е само в това. Изникнали са някои неща, които е трябвало да се свършат в старото издание, но са се случили в новото.

Размерът не е толкова шокиращ – той е точно толкова по-голям от нормалното, колкото RC3 беше по-малък от обичайното„, казва Торвалдс.

Встрани от вече споменатите мрежови промени при Linux Kernel 5.3 RC4 имаме от всичко по малко. Това са обичайните драйвърни актуализации (звук, USB, видео карти, HID, misc, pinctrl, мрежови драйвъри), архитектурни актуализации (x86, arm64, s390), поправки при файловите системи gfs2 и nfs, различни tooling актуализации (selftests и perf), документация и пр.

Като важна поправка при 5.3 RC4можем да споменем закърпването на новия Spectre V1 вариант на SWAPGS уязвимостта, като поправката е бекпортната към поддържаните версии на Linux ядрата 4.4.189 и Linux 4.9.189.

Прочетете още:  В Ubuntu 17.10 използването на Bluetooth става повече от лесно (видео)

Повече детайли можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC5 (18.08.19)

Линус Торвалдс обяви петото RC издание на Linux ядрото в разработка от серията 5.3. Той съобщава, че седмицата е минала доста спокойно и засега няма проблеми.

Единствено е имало раздвижване около виртуалните машини, където са върнати някои wrt node-local промени срещу hugepage allocations.

Както винаги има драйвърни поправки (USB, NVMe, звук, habanalabs, RDMA), налични са актуализации при файловите системи afs и btrfs, а също така има и архитектурни актуализации при arm64 и x86.

Анонса за новото издание на Linux ядрото можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC6, отбелязвайки 28-годишнината на Linux (25.08.2019)

Линус Торвалдс обяви поредното шесто RC издание на Linux ядрото в разработка от серията 5.3.

Интересен момент при новото издание е, че то съвпада с рождения ден на Linux. Изминаха точно 28 години откакто Торвалдс обявява Linux ядрото официално. Използвайки заемки от първото оригинално изявление, Торвалдс съобщава:

Здравейте на всички, използващи Linux.

Аз създавам (свободна) операционна система (повече като хоби) за 486 AT клонингите и за голямо количество друг хадруер. Всичко това се подготвя вече 28 години, но още не е готово. Ще се радвам на обратна връзка за различни бъгове, които са се появили с това издание (за стари бъгове също).

Линус

PS. Да, минаха 28 години от обявяването на оригиналния анонс, перифразирана версия на което виждате по-горе. Списъкът с промените обаче очевидно е само за последната версия.“

За новата версия Торвалдс обяснява, че няма нищо изненадващо в нея, предимно драйвъри, като по-голямата част от тях са мрежи и rdma, но има различни промени навсякъде. Той обяснява, че би желал изданието да е по-малко, но то не е и чак толкова голямо.

Ако нещата не се успокоят, нищо чудно да се появи и RC8, завършва той.

Можете да разгледате официалния анонс тук.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC7 със закъснение от един ден (02.09.19)

Този път стана в понеделник, вместо обичайното ми издание в неделя. Причината е, че в неделя бях далеч от клавиатура, случва се“.

Така започва анонса си Линус Торвалдс, обявявайки поредното седмо RC издание на Linux ядрото в разработка. Той е получил и няколко искания за промени в последния момент (мрежи, usb, misc/char) и в резултат на това изданието е малко по-голямо от обичайното.

Не огромно, но осезаемо по-голямо, имайки предвид колко спокойно започна тази седмица и един ден допълнително добави 25% по-голям размер към изданието“, допълва той.

Поглеждайки календара си Торвалдс е забелязал, че идва време за Linux Kernel Summit 2019 и той ще бъде на път през най-лошите за него първи пет дни на прозореца за сливания.

Имайки предвид,че и други разработчици ще са в същото положение, той предполага, че най-вероятно ще имаме и осмо RC издание, което означава, че няма да видим финалната версия на Linux ядрото от версия 5.3 на 15-и септември, както се очакваше по-рано. И за това няма да има нито една техническа причина, което означава, че проблеми с разработката няма.

В новото издание 5.3 RC7 има малки промени навсякъде (rxpc, openvswitch, cifssmb почиствания, turbostat utility актуализация) и изчистване на проблемна hw документация. Налични са и малки поправки при драйвърите, мрежите, архитектурните актуализации, файлови системи, документация и пр.

Пълния анонс можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 5.3 RC8 (08.09.19)

Както беше обещал, Линус Торвалдс не издаде финалната версия на Linux ядрото от серията 5.3, а пусна осмо RC издание, а причината са различните забавяния по времето на разработката.

Той самият признава, че този път не е било задължително да има RC8 издание, но пътуванията за различни конференции са наложили това, а допълнителната седмица седмица се отпуска, за да се направят нещата спокойно и както трябва.

Благодарение на допълнителната седмица са налични някои поправки, които нямаше да намерят място в това издание като най-забележимата поправка е race conditions при configfs.

Встрани от това Линус отбелязва, че това осмо RC издание е наистина малко и всъщност configfs поправката и vhost са половината от изданието. Останалото са различни звукови поправки, drm поправки и пр.

Пълния списък с поправките можете да видите тук.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.3 (15.09.19)

Линус Торвалдс обяви финалната версия на Linux ядрото от серията 5.3 обяснявайки, че последната седмица е минала спокойно и е станало добре, че е имало допълнително осмо RC издание. Въпреки че тази допълнителна седмица беше поради негово пътуване, през нея са били добавени някои добри поправки, включително и проблем при файловата система btrfs.

Премахната е и една полезна поправка за файловата система Ext4, която се оказва, че предизвиква проблеми със системните getrandom() извиквания, които се използват от systemd и карат някои Linux дистрибуции да зависват при стартиране, чакайки за ентропия, която никога няма да се случи. Засега поправката се оттегля, докато се обсъди как да бъде премахнат проблемът.

Встрани от това Торвалдс съобщава, че няма много какво да се каже по останалата работа, която е протекла по обичайното русло с архитектурни актуализации, драйвъри, мрежи, мрежови дравъри, selftests и различни поправки тук и там.

Linux Kernel 5.3 идва с множество новости и поправки като подобрена поддръжка за Intel Icelake Gen 11 видео карти, добавена е поддръжка за видео картите Radeon RX 5700 Navi, добавена е първоначална Intel HDR поддръжка, Turing TU116 поддръжка, ACRN guest hypervisor поддръжка, Intel Speed Select поддръжка.

Добавен е SPI драйвър за новите модели на тракпадовете на Apple MacBook Pro моделите след 2015-а година, добавена е поддръжка за x86 Zhaoxin процесорите на VIA, добавена е поддръжка за компресирани фърмуер файлове, добавена е нейтив swap поддръжка за F2FS файловата система и още.

5/5 (2 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Какво ли стана с предложението на Стийм за промяна на ядрото? Дали Торвалдс го е приел?