Linux Kernel 5.4 новини. Излезе финалната версия 5.4 (обновена)

0
130
Linux Kernel

Новата версия на Linux Kernel 5.4 или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Linux Kernel 5.4

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 5.4.

Излезе Linux Kernel 5.4 RC1 с ден закъснение.

Линус Торвалдс обяви първото RC издание на Linux ядрото от серията 5.4. То идва с един ден закъснение, което се е наложило от нуждата да могат да се имплементират останалите в списъка на Торвалдс промени.

Една от тези промени е важната имплементация за генериране на RNG ентропия, което да предотврати бъдещи проблеми при стартиране. С тази промяна ядрото активно ще генерира ентропия, за да я предостави на RNG (Random Number Generator) когато е необходима.

Според думите на Линус този merge прозорец не е бил труден, просто той се е забавил със своя списък и изданието, което е закъснял с един ден не означава проблем или че е имало повече проблеми от обикновено.

Размерът на 5.4 също е нормален и може да бъде сравнен с този на 5.3 по същото време. Нищо не изпъква по значимост, освен поправките за заключването на ядрото или така наречения Lockdown, за което ви съобщихме вчера.

Както обикновено и в това издание има промени навсякъде, които са доминирани от AMD DRM промени в хедър файловете, които всъщност са почти половината от изданието. Останалата част са около 60% драйвъри (видео карти, мрежи, звук, staging), а останалото са архитектурни актуализации (ia64, Arm64, powerpc и x86), файлови системи, tooling, документация и пр.

Linux Kernel 5.4 е вълнуващо издание, защото носи със себе си поддръжка за нови видео карти на Intel и AMD, поддръжка за Logitech Lightspeed ресийвъра, Qualcomm Snapdragon 855 SoC поддръжка, поддръжка за Microsoft exFAT файловата система, Icelake Thunderbolt поддръжка и още много.

Финалната версия на Linux Kernel 5.4 се очаква в края на ноември или началото на декември, а кодовото му наименование е „Bobtail Squid“.

Можете да видите пълния анонс тук.

Излезе Linux Kernel 5.4 RC2 с променено кодово наименование (06.10.19)

Линус Торвалдс обяви второто RC издание на Linux ядрото от серията 5.4, която освен всичко друго идва и с променено кодово наименование, което вече е „Nesting Opossum“.

Работата по отстраняване на грешки върви с пълна сила, както и имплементирането на различни поправки като разрешаването на AMDGPU bulk moves, което води до повишаване на производителността при различни видео карти на AMD, а също така и при различни натоварвания, свързани с изчисления.

Торвалдс обяснява, че изданието е било спокойно, но трябва да се има предвид, че RC2 изданията по принцип са спокойни, защото са на твърде ранен етап и откриването на регресиите отнема малко време.

В сравнение с необичайно големите размери на RC2 изданията при версиите 5.2 и 5.3, RC2 изданието на 5.4 е по-малко. Торвалдс предполага, че това може би е поради закъснението с един ден.

В 5.4 RC2 изданието няма нещо, което да изпъква, като около 1/3 от него са архитектурни актуализации, 1/3 различни компоненти (kvm selftests, мрежи, файлови системи, основно ядро, хедър файлове и др.) и поправки навсякъде.

Анонсът може да бъде прегледан тук.

Излезе Linux Kernel 5.4 RC3. За момента всичкое нормално (13.10.19)

Линус Торвалдс обяви наличността на третото RC издание на Linux ядрото от серията 5.4.

Той съобщава, че към момента всичко е нормално, като размерът е по-голям от този на RC2, но това е нормално, защото на този етап хората започват да намират повече регресии. Въпреки това обаче 5.4 остава едно от малките издания напоследък.

Като по-значимо се отбелязва премахването на staging драйвъри, като драйвърите като цяло заемат около 2/3 от новата RC версия. Това не са само тези staging драйвъри, а различни – usb, drm, iio, rdma и др., обяснява Торвалдс.

Файловите системи също са изпъкнали повече от обичайното, но нищо притеснително. Налични са поправки при файловите системи btrfs, cifs, nfs, ocfs, xfs и някои core vfs поправки.

Останалата част от 5.4 RC3 са архитектурни актуализации (arm64, x86, mips), tooling (най-вече perf tooling актулизации, но също така и selftest поправки), misc core kernel, mm, документация.

Официалния анонс можете да прегледате тук.

Тук е Linux Kernel 5.4 RC 4 – всичко е спокойно (20.10.19)

При обявяването на четвъртото RC издание от серията 5.4 на Linux ядрото Линус Торвалдс заявява, че то е напълно нормално, което означава, че е безпроблемно. Също така се запазва тенденцията за поддържане на относително малкия размер от миналите RC издания.

Половината от 5.4 RC4 са драйвъри, като най-голямата част са мрежовите драйвъри, но както винаги има от всичко по малко – drm, input, block, md, gpio, irqchip и пр. Core networking промените са около 1/3 от сферата на поправките извън драйвърите.

Налични са и архитектурни актуализации – arm64, x86, xtensa, множество memory management (mm) поправки, поправки при различни компоненти като файлови системи, core kernel, gdb scripting, документация, инструменти.

Торвалдс повтаря, че нито една от гореспоменатите промени не е необичайна или плашеща. Той също така съобщава, че ще пътува за Open Source Summit Europe тази седмица, но имайки предвид, че изданията до момента са спокойни, пътуването му едва ли ще се отрази по някакъв начин.

Официалния анонс можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 5.4 RC5 с ново кодово наименование (27.10.19)

Линус Торвалдс обяви наличността на петото RC издание на Linux ядрото от клона 5.4, което този път освен всичко друго идва и с ново кодово наименование „Kleptomaniac Octopus“.

Прочетете още:  Излезе Mesa 18.2.8 като последно издание от тази серия

Торвалдс съобщава, че за съжаление това издание не запазва малкия размер, който се следваше до момента и всъщност е по-толямо от другите RC5 издания на скорошните версии, но все пак няма нищо тревожно за момента. То не е толкова голямо, просто миналите издания са били по-малки и поради тази причина изпъква.

Изданието излезе няколко часа по-рано, защото Линус отново пътува, а тази седмица той ще присъства и на Open Source Summit Europe 2019, но заявява, че тези пътувания няма да навредят на работата по ядрото и всичко ще мине нормално и дори се надява, че ще има успокоение при RC6.

Половината от Linux Kernel 5.4 RC5 са драйвъри (звук, pinctrl, regulator, видео карти, cpufreq, usb), а останалото са архитектурни актуализации, различни поправки при core, актуализации по файловите системи и документация. При това издание официално се спира и гост поддръжката при Xen 32-bit PV.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel Linux 5.4 RC6 с мрежови промени (03.11.19)

Линус Торвалдс обяви шестото RC издание на Linux ядрото от серията 5.4, за която обяснява, че би искал да съобщи, че нещата се успокояват, но за съжаление това далеч не е така.

Проблеми с мрежите повдигат напрежението и тези промени са половината от изданието, както драйвъри, така и документация и core networking. Това може да се обясни с факта, че при RC5 нямаше мрежови промени и сега се получава натрупване.

Това води и до липсата на забавяне и успокояване при 5.4 RC6 и въпреки липсата на сериозни проблеми, ако нещата не се успокоят, Торвалдс предполага, че може да има и осмо RC издание. Това обаче ще се разбере през следващите няколко седмици.

Встрани от мрежовите промени другата част от 5.4 RC6 са 2/3 драйвъри (видео карти, hid, usb, rdma, звук, dmaengine, acpi и др., core kernel поправки, поправки при файловите системи и архитектурни актуализации (risc-v, arm64, x86).

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.4 RC7 с VirtualBox Shared Folder Driver (10.11.19)

Ето, че тук е и седмото RC издание от серията 5.4 на Linux ядрото, но вероятно не като последно, както повечето потребители може би очакват.

На този етап, предвид множеството промени, RC8 е все повече вероятно да има, както и Линус предположи миналата седмица. Въпреки това той обяснява в анонса, че няма нищо притеснително в новото издание и всичко върви нормално, но има повече промени отколкото той би искал да види.

В RC7 изданието имаме имплементиран „vboxsf“ staging драйвъра, който добавя нови редове код към ядрото, но встрани от това все още има над 300 промени, които не са довършени. Vboxsf драйвърът осигурява поддръжка за споделени папки при използването на Oracle VM VirtualBox директно в ядрото, без да има нужда да се инсталират добавките.

Работа е свършена навсякъде – около 55% от изданието са драйвъри, без в това число да е включен vboxsf, а останалото са различни поправки при файловите системи (octfs2, btrfs, ceph), мрежи, tooling поправки, архитектурни актуализации (x86, arm64), core kernel и vm поправки, сред другите промени е поправен и сериозен бъг при scheduler.

Линус отново казва, че има повече поправки, отколкото би искал да види и изданието е още по-голямо от предишните и затова предпочита да има осмо RC издание. Въпреки това все още не е сигурен и съобщава, че ще вземе решението си по-късно през седмицата.

Излезе Linux Kernel 5.4 RC8 – нещата се успокояват (17.11.19)

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на осмото RC издание на Linux ядрото от серията 5.4. Както се очакваше потребителите не получиха финалното издание, а нова RC версия.

Той съобщава, че не е напълно сигурен, че е нужно осмо RC издание, защото последната седмица е била изключително спокойна въпреки Intel hw доработките по новите уязвимости. В началото е решил да издаде финалната версия, но след това си е променил мнението и е преценил, че няма някакви реални минуси от публикуването на още едно RC издание, което ще се тества още известно време.

По-добре да играем на сигурно, отколкото после да съжаляваме“, казва Торвалдс.

Голяма част от работата при Linux ядрото 5.4 RC8 е по уязвимостите при Intel процесорите (TSX Async Abort и iTLB), а също така и работата по отстраняването на невалидните достъпи при графичните процесори. Линус подчертава обаче, че тези кръпки не са големи и няма да засегнат никого.

Друго забележимо събитие при това издание е премахването на vboxsf, като се очаква той да бъде изпратен наново по правилен начин и най-вероятно ще бъде наличен за версия 5.5.

Повече подробности можете да научите от анонса на Линус Торвалдс тук.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.4 (24.11.19)

Линус Торвалдс обяви финалното издание на Linux ядрото от серия 5.4 с кодово наименование „Kleptomaniac Octopus“. След като при тази версия се наложи осмо издание, стабилната версия е най-сетне официално налична.

Не се случи много през тази седмица, което е точно както го харесвам. Повечето искания за промени са за 5.5, по която започвам да работя от утре“, казва Торвалдс в анонса.

През последната седмица е работено главно по мрежови актуализации – смесица между core networking и мрежови драйвъри, а също така и малко драйвърни актуализации за графични процесори. Останалото са промени навсякъде.

Излизането на 5.4 поставя началото на merge прозореца и за 5.5. Това обаче притеснява Торвалдс, защото идва Денят на благодарността, но той се надява това да не окаже голямо влияние върху работата и нещата да не се забавят.

Linux Kernel 5.4 е много вълнуващо издание, което идва с редица важни подобрения и промени като поддръжка за AMD Navi 12/14 видео картите, Intel Icelake Thunderbolt поддръжка, поправки за XFS и Btrfs файловите системи, добавена е поддръжка за FS-VERITY файлово удостоверяване.

Продължава работата по Sound Open Firmware, добавена е поддръжка за ARM лаптопите Lenovo Miix 630, ASUS NovaGo и HP Envy X2, налични са Wine кръпки, които добавят UMIP емулация, добавена е Logitech Lightspeed Receiver поддръжка, подобрена е работата на Raspberry Pi SPI, добавена е Intel UMWAIT/UMONITOR поддръжка, първоначална поддръжка за Intel Tigerlake Gen12 видео картите и още.

Linux Kernel 5.4 е последното издание за тази година, а следващата версия 5.5 се очаква да излезе в края на януари или ако отново има забавяне под формата на RC8 издание, в началото на февруари.

5/5 (1 Review)