Linux Kernel 5.5 идва с функция събуждане с глас. Още множество големи звукови промени

0
75
Linux Kernel

В Linux Kernel 5.5 е добавена нова функция за събуждане с глас. Налични са множество големи промени при звука.

След като финалното издание на Linux ядрото с версия 5.4 е тук, merge прозорецът за версия 5.5 е вече отворен и започнаха да идват исканията за новите промени.

Сред тях виждаме големи промени при звуковата субсистема, обявени от разработчика Takashi Iwai. Като една от интересните промени се очертава добавянето на възможността за събуждане с глас wake-on-voice, каквато функционалност може да бъде намерена при новите модели на Google Chromebook устройствата, благодарение на вграден контролер.

При това положение, ако на нов модел Chromebook бъде инсталиран Linux, използващ Linux ядро с версия 5.5 или по-ново, потребителите ще могат да използват функцията за събуждане с глас wake-on-voice, когато дисплеят е изключен. Тази нова функция е част от Google Assistant интеграцията.

Налични са и други големи промени в основния код както на ALSA, така и при ASoC, но най-голямата част от разработването е била при SOF. Iwai отчита като голяма промяна унифицирането на vmalloc buffer allocation хелпърите в стандартен API. Поправени са race състояния при ALSA таймера, продължава работата по разделянето на компоненти на ASoC.

Направени са множество поправки при Sound Open Firmware (SOF), добавена е SPI поддръжка и засичане на думи при RT5677, налични са нови драйвъри за аналоговите устройства ADAU7118, Intel Cannonlake системите, които използват RT1011 и RT5682, Texas Instruments TAS2562 и TAS2770, подобрени са Intel DSP конфигурацията и probe кода за SOF.

Премахнат e HD аудио драйвърът и е заменен с Intel SOF HDMI, добавена е поддръжка за DP-MST за Nvidia HDMI кодеците, направени са почиствания и нови добавки при Realtek, свършена е много работа при FireWire и period-size споделянето, при USB аудио са добавени Scarlett миксер доработки, направени са изчиствания при PCM повикванията при различни драйвъри и още.

Прочетете още:  Майкрософт все още работят по проблема със синхронизацията в Outlook

Пълния списък с промените можете да видите тук.

5/5 (1 Review)