Linux Kernel 5.6 идва с повреден Intel WiFi драйвър

0
64
Wi-Fi

Linux Kernel 5.6 идва с повреден Intel WiFi драйвър, а причината са поправки от страна на Intel.

Ако използвате нов компютър с модерна Wi-Fi карта и вече сте пробвали Linux Kernel 5.6, то най-вероятно сте изпитали проблеми със свързаността към интернет. Причината е, че тази версия на Linux ядрото идва с повреден IWLWIFI Wi-Fi драйвър, което се е случило след поредица поправки по сигурността от страна на Intel.

Малко преди излизането на Linux Kernel 5.6 Johannes Berg от Intel предостави mac80211 поправки, свързани със сигурността, но тези поправки са повредили IWLWIFI драйвъра, който се грижи за нормалната работа на модерните Wi-Fi чипсети при Linux.

В самите поправки не са описани подробности в детайли, като просто се вижда, че са свързани със сигурността. Линус Торвалдс е обърнал внимание на липсата на детайли, а водещият разработчик на мрежовия пакет в Linux ядрото David Miller е забелязал регресията при безжичния драйвър, но за съжаление Linux Kernel 5.6 вече е бил обявен от Торвалдс.

Въпреки това вече е налична поправка, която ще гарантира нормалната работа на IWLWIFI драйвъра, респективно и на новите Wi-Fi безжични карти при Linux. Ако използвате подобен безжичен чипсет, по-добре да изчакате още няколко дни, докато излезе Linux Kernel 5.6.1 преди да минете към новата версия на ядрото.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  GameMode идва в Ubuntu 20.04 по подразбиране