Linux Kernel 5.7 ще включва новия exFAT драйвърен код

0
61
exFAT Linux

Linux Kernel 5.7 ще включва в себе си новия драйвърен код за файловата система exFAT.

След като Майкрософт отвориха кода на exFAT, наличността на официални технически характеристики доведе до там, че подобрена поддръжка за тази файлова система беше имплементирана при Linux Kernel 5.4.

Преди това се в Linux използваше кодът, предоставен от Samsung, който инцидентно изтече в мрежата през далечната 2013-а година. След изтичането на кода не остана нищо за криене и като единствено решение се очерта отварянето на кода на exFAT имплементацията за Linux, което и направиха от Samsung. Този код обаче не работеше оптимално.

exFAT е файлова система, която се използва използва широко при флаш памети, SD карти, лаптопи, камери, принтери, фотоапарати и др. Към момента в Linux се използва снапшот, който е отпреди година и поради тази причина от Samsung са започнали да работят по подобряването на кода.

Южнокорейският гигант Samsung е допринесъл най-много за exFAT кода, като сега ще продължат да работят за по-нататъшното му подобряване, имайки вече подръка спецификациите, предоставени от Майкрософт. Една от главните цели е подобряването на поддръжката на техните Android устройства, но ще се работи и в други области.

Едно от новите подобрения е включената поддръжка за достъп до критпирани данни при Windows дискове. Потребителите ще могат да използват Linux инструмента за декриптиране Cryptsetup, за да заредят дисковете.

Както вече ви съобщихме, разработката на Linux Kernel 5.6 достигна своя RC5 цикъл и включва в себе си множество подобрения, а финалната версия се очаква през април месец. Новият подобрен exFAT драйвърен код обаче ще намери своето място при Linux Kernel 5.7.

Прочетете още:  System76 пуска два Intel Linux лаптопа с фърмуера с отворен код Coreboot
5/5 (1 Review)