Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.15 RC2

0
905
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.15.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC2

Втората версия на Linux ядрото в разработка 4.15 RC2 е вече тук. Линус Торвалдс обяснява, че тя е малко по-голяма от очакваното, но процесът все още е в доста начален стадий и това не е притеснително.

В Linux Kernel 4.15 RC2 са оправени някои регресии и множество бъгове. Работено е в почти всички сфери – драйвъри (включително DRM и AMDGPU), файлови системи, архитектури, мрежи, по основното ядро.

В зависимост от това как се развият нещата, финалната версия 4.15 се очаква в средата на януари месец 2018-а година.

Новата RC2 версия можете да свалите от нас или от https://www.kernel.org/, но припомняме, че това е ядро в разработка и би трябвало да се използва само за откриване на бъгове като не се препоръчва за стабилна работа.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC3

Линус Торвалдс анонсира наличността на следващата версия на Linux ядрото в разработка 4.15 RC3.

Торвалдс е ужасен от натоварената работа около третото RC издание, но не се притеснява от по-големия размер, защото според него това е нормално за третите версии на RC изданията и това винаги се случва преди периода на успокояване на работния процес.

В по-голямата си част промените при Linux Kernel 4.15 RC3 са драйвъри, също така си заслужава да се отбележат и perf tooling актуализациите. Разбира се, извършени са и много промени при документацията, мрежите, KVM, по основното ядро, по архитектурите и пр.

Засега има и един познат проблем при x86 32-bit suspend/resume, която все още не е получил поправка, но Торвалдс обещава това да се случи скоро.

Повече подробности относно Linux Kernel 4.15 RC3 можете да получите тук.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC4

Излезе поредното четвърто RC издание на Linux Kernel от серията в разработка 4.15, което идва с добри новини.

Линус Торвалдс съобщава, че нещата покрай Linux Kernel 4.15 най-сетне са се поуспокоили с излизането на RC4, но въпреки това има още поправки, които остават чакащи за момента.

Добавени са поправки за файловите системи, кодът е изчистен значително, добавени са поправки и за някои инструменти и мрежи.

И тук идва най-забележителното при 4.15 RC4 изданието – поправени са проблемите при x86 32-bit suspend/resume, както Линус Торвалдс беше обещал, че ще се случи скоро и за което ви уведомихме при миналото RC издание.

Торвалдс още има съмнения, че версия 4.15 може да се окаже от онези редки случаи, в които ще има осмо RC издание, но засега нищо не е сигурно.

Повече можете да научите от неговия анонс.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC5

Малко по-рано от очакваното Линус Торвалдс анонсира следващата версия в разработка на Linux ядрото 4.15 RC5.

Той обяснява, че не очаква по празниците голям наплив от кръпки и затова счита, че е все едно кога всъщност ще излезе това издание – един ден по-рано или по-късно.

Торвалдс казва още, че всичко е протекло нормално при RC5. Една трета от кръпките за тази версия са x86 аткуализации. Както винаги има и актуализации на драйвъри, мрежови ъпдейти, xfs поправки, поправки при драйвърите.

Повече подробности можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC7

Линус Торвалдс обяви наличността на седмото поред издание на ядрото за Linux от серията 4.15.

Той обяснява, че са имали интересна седмица, имайки предвид всички неприятности около уязвимостите при процесорите на Intel, AMD и ARM и борбата с Meltdown и Spectre.

Работата по имплементирането на тези изолиращи кръпки не беше предвидена и този път не е следвано точно разписанието за издаването на версиите. Въпреки това той обяснява, че Linux Kernel 4.15 RC7 е било спокойно издание и благодари на разработчика Thomas Gleixner, който е бил в огромна помощ при цялата тази бъркотия.

Разбира се, тези проблеми ще доведат и до забавяне на финалната версия 4.15, която ще има поне още едно RC издание под формата на RC8 и означава, че можем да очакваме излизането ѝ след около две седмици.

Прочетете още:  В LibreOffice идва по-бързо рендиране

Като изключим проблемите, които са решени около Meltdowsn и Spectre, в Linux Kernel 4.15 RC7 има и поправки на различни регресии в кода, както и актуализации на драйвъри и поправки при DRM драйвърите.

Повече информация можете да намерите тук.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC8

Излезе осмото поред RC издание на Linux Kernel по пътя към финалната версия 4.15. Както се очакваше версия 4.15 влезе в историята като един от редките случаи с осем RC издания, като причината са промените, които уязвимостите Meltdown и Spectre наложиха.

В тази посока Linux Kernel 4.15 RC8 получава кръпки при Berkeley Packet Filter (BPF) и Extended BPF (eBPF) виртуалната машина за Linux ядрото, отнасящи се до първия вариант на уязвимостта (Bounds Check Bypass), който засяга всички процесорни архитектури.

Добавен е и BPF_JIT_ALWAYS_ON, което пречи BPF да се използва в атака, при която се използва втория вариант на уязвимостта (Branch Target Injection). BPF_JIT_ALWAYS_ON разрешава BPF Just-In-Time (JIT) кода, премахвайки BPF интерпретатора, който може да се използва за атака чрез вариант две.

Линус Торвалдс казва в изявлението си, че се надява това да е последното RC издание преди финалната версия и ако всичко е наред и следващата седмица не поднесе някои големи изненади, това може и да се сбъдне.

При новата версия 4.15 RC8 допълнително още са поправени различни регресии и бъгове, има RISC-V актуализации, промени при powerpc на ниско ниво, множество драйвърни актуализации за видео карти, мрежи, NVMe, звук, USB, обновяване на инструменти и пр.

Повече информация можете да получите тук.

Излезе Linux Kernel 4.15 RC9

Вместо финалната версия 4.15 Линус Торвалдс обяви един от изключително редките случаи на девето RC издание. В анонса той съобщава, че наистина много е искал да пусне финалната версия, но нещата не са били достатъчно спокойни и все още има мрежови бъгове и бъг при стартирането за поправяне.

Поради тази причина той обяви RC9 изданието, което определено не му харесва, но обстоятелствата го налагат. Торвалдс казва, че дори има хора, които вече изпращат заявки за 4.16, което той оценява, но засега няма да ги прилага.

В Linux Kernel 4.15 RC9 има предимно архитектурни ъпдейти (mips, x86, ARM), мрежови актуализации, драйвъри за видео, мрежи, md (Multiple Device driver, познат още като Software RAID) и др.

Наистина не очаквам повече забавяния след това издание. Имали сме RC9 и преди, но това са изключително редки случаи (последният беше при 3.1 RC9 през 2011-та година, което издание имаше дори RC10, но наистина не смятам, че този път ще стигнем чак дотам, въпреки цялата лудост с процесорните бъгове)„, допълва Торвалдс.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 4.15

Линус Торвалдс обяснява, че последната седмица е минала безпроблемно, не е имало непредвидени обстоятелства и е преминала тихо и спокойно, въпреки всички необичайни събития. Направени са малки кръпки на различни проблеми и според него 4.15 вече изглежда доста добре.

Половината от работата през последната седмица са били актуализации на драйвъри за видео карти, мрежи и input устройства, а другата половина е била работа по основното ядро, мрежите и различни архитектурни актуализации, най-вече x86.

Линус обяснява още, че появяването на Meltdown и Spectre по средата на цикъла на разработка значително е повлияло за двуседмичното забавяне и определено е нарушило ритъма на изданията. Той подчертава, че работата по тези уязвимости далеч не е свършена и има да се работи още много в тази насока.

Очаква се и най-важното поправка за тях, а именно получаването на „indirect branch mitigations“, за които са нужни не само актуализации на кернела, но и компилатор, който поддържа retpoline indirect branch модела.

Торвалдс дава и насоки за това как да разберем дали имаме компилатор с такава поддръжка. Просто трябва да изпълните в терминал:

cat /sys/devices/system/cpu/vulnerabilities/spectre_v2

Ако нямате компилатор с подходящата поддръжка, ще получите:

Vulnerable: Minimal generic ASM retpoline

Той съобщава още, че въпреки истерията около процесорните уязвимости, останалата тривиална работа не е пострадала и всичко е свършено по нормален начин като 2/3 от 4.15 са драйвърни актуализации, а също така има и много работа, която е свършена по архитектурите.

Linux Kernel 4.15 изданието идва с множество нови функции и подобрения по виртуалната реалност (VR), поддръжка за PDP Xbox One контролери, подобрения при AMDGPU DC драйвъра за AMD, възможност за наблюдение на температурите при Nvidia „Pascal“ и AMD Zen, RISC-V е добавен като нова архитектура, различни подобрения за EPYC процесорите на AMD и пр.

Повече можете да видите в официалния анонс.

 

0/5 (0 Reviews)