Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.16 RC1

0
876
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.16.

Излезе Linux Kernel 4.16 RC1

Излезе първото RC издание на Linux Kernel от серията 4.16. Linux Kernel 4.16 RC1 беше анонсиран както винаги от Линус Торвалдс, който със задоволство съобщава, че нещата при новото издание изглеждат далеч по-добре, отколкото при 4.15 версията, при която имаше различни трудности. Той се надява всичко да бъде тихо и да мине гладко, както е към този момент.

Първото RC издание на Linux Kernel 4.16 съдържа предимно драйвърни актуализации, както са извършени и различни почиствания. Добавена е по-добра Intel Cannonlake поддръжка, VirtualBox Guest драйвъра вече е в основния код, свършена е много работа при синхронизацията при използването на повече от един дисплей при AMDGPU DC, много работа по уязвимостите Spectre и Meltdown, добавена е поддръжка за криптирана виртуализация при AMD SEV, актуализации при RISC-V архитектурата, множество подобрения, оптимизации и още.

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.16 RC2

Линус Торвалдс обяви наличността на поредното издание в разработка на Linux ядрото 4.16 RC2. Той обяснява, че засега всичко е много спокойно и процесът върви нормално, но признава, че при RC2 изданията това обикновено е така и няма нищо учудващо.

Според него това е защото хората си почиват след първоначалното издание или пък все още търсят грешки. Все пак той се позовава на оптимизма и се надява, че е всичко е било спокойно, защото наистина няма големи проблеми.

При Linux Kernel 4.16 RC2 идва с различни подобрения, поправени са различни бъгове и регресии, добавена е още работа по уязвимостите Meltdown и Spectre, добавена е нова cpuidle sysfs документация и още.

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.16 RC3

Излезе поредното издание от клона в разработка на Linux ядрото с версия 4.16 RC3, а наличността му беше обявена както винаги от Линус Торвалдс.

Той обяснява, че RC3 изданието е по-голямо от RC2, но това е нещо нормално и не буди притеснения, още повече, че той самият подчерта, че 4.16 RC2 е необичайно малка по размер версия. Разработчиците са започнали да намират различни бъгове, които очакват поправка, но до момента нищо сериозно.

Прочетете още:  AMDGPU драйвърът за Linux получи подобрения, които се очакват в Linux Kernel 4.18

Ако трябва Linux Kernel 4.16 RC3 да се опише с едно изречение, то според Торвалдс това е „Малки промени навсякъде„. Половината от промените са драйвърни – scsi, usb, rdma, мрежи, видео карти и пр., а останалото са промени по core networking и основно по netfilter, архитектурни поправки, поправки при самото ядро, поправки по субсистемата за сигурност и пр.

Повече информация можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.16 RC4

Линус Торвалдс обяви наличността на четвъртото поредно RC издание от клона в разработка на Linux ядрото 4.16 RC4. Той съобщава, че това издание също е било спокойно и безпроблемно както RC3 изданието и най-голямата промяна е била при kvm-stat инструмента.

Хмм. Спокойна седмица – най-голямата промяна беше при kvm-stat инструмента, а не по файлове в ядрото„, казва Линус.

Разбира се, промени има навсякъде под формата на архитектурни актуализации (x86,
s390, arm, parisc), поправки при файловите системи, най-вече при btrfs, актуализации на драйвъри – медия, md, звук, видео карти, както и актуализация на документацията.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.16 RC5

Излезе следващото издание от версията в разработка на Linux ядрото 4.16 RC5. Както винаги новата версия беше обявена от Линус Торвалдс, която обяснява, че работният цикъл върви нормално и спокойно и засега няма трудности.

Той споменава, че RC5 изданието е малко по-голямо от миналото RC4 издание, но това се приема за нещо нормално и е породено от разликите в активността в намирането на бъгове и внасянето на промени от различните разработчици.

В Linux Kernel 4.16 RC5 са направени промени по мрежовите пакети, основния код, DRM (основно amdgpu), драйвъри, архитектурни поправки (най-вече поправки при управлението на x86), драйвърни поправки (rdma, md, scsi, watchdog), поправки при файловите системи, perf и selftests.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.16 RC6

Поредното издание на клона в разработка на Linux Kernel 4.16 RC6 беше обявено от Линус Торвалдс. Той съобщава, че това е била поредната спокойна седмица, всичко е било безпроблемно и цикълът върви по разписание, което означава, че няма да има изненадващи допълнителни RC издания и нещата са по график.

Надеждите при подобно безпроблемно издание са, че последното седмо RC издание ще бъде изкарано следващата седмица, а потребителите ще могат да видят финалната версия Linux Kernel 4.16 след две седмици на 1-и април.

В Linux Kernel 4.16 RC има предимно драйвърни актуализации (usb, gpu, sound, scsi, md), поправки по файловите системи и архитектурни поправки. Торвалдс призовава потребителите и разработчиците да тестват новото RC издание и да съобщят, ако намерят проблеми, но според него всичко е стабилно и няма място за никакви притеснения.

Повече можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)