Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Версия 4.17 RC1 е тук

0
890
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.17.

Излезе Linux Kernel 4.17 RC1

След излизането на финалната версия 4.16 на Linux ядрото, беше отворен прозорецът за разработването на следващата голяма версия 4.17 и ето, че вече първото RC издание на 4.17 е тук. Този път прозорецът беше малко по-дълъг от обичайното, цели две седмици, но това е само поради вълнуващите функции, които идват с новата версия и работата, която трябва да се свърши по нея.

Линус Торвалдс съобщава, че всичко е преминало нормално и засега изглежда, че изданието няма да бъде голямо. Премахнати са различни архитектури, които не се използват, а ако някой все пак иска да ги използва, кодът се намира в историята на Git. Премахнатите архитектури, както съобщава Торвалдс, са blackfin, cris, frv, m32r, metag, mn10300, score и tile.

Той съобщава също така, че е изчистен и много код и се е оказало така, че всъщност са премахнати повече редове, отколкото са добавени. Променени са 13538 файла, добавени са 627723 реда и са премахнати 818855, което се случва за пръв път.

В Linux Kernel 4.17 са добавени подобрения при енергоспестяването, които драстично свалят консумацията и изглеждат много обещаващи. Добавени са и подобрения при USB Type-C интерфейса и добавяне на API, който ще позволи контрола върху USB Type-C мултиплексерите.

Добавени са множество подобрения при Intel/AMD драйвърите, подобрения при файловите системи, поддръжка за нов хардуер, Intel HDCP поддръжка, добавена е поддръжка за нови IoT устройства, поддръжка за NVIDIA Tegra „Xavier“ SoC, IBM s390 подобрения, KVM подобрения и още много.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.17 RC2

Линус Торвалдс обяви наличността на второто RC издание от клона в разработка на Linux Kernel 4.17 RC2. Той съобщава, че в частта с perf и test скриптовете това издание изглежда малко необикновено, но встрани от това всичко е нормално и върви без проблеми.

В новата версия има множество архитектурни актуализации, най-вече s390 и x86, различни промени в много сфери като мрежи, основното ядроl, файловите системи, документи, актуализации на драйвъри за графични процесори, HID, mmc, misc и пр.

Ако всичко върви по план и няма големи проблеми, финалното издание Linux ядрото версия 4.17 трябва да излезе в средата на юни и се очаква с нетърпение от много потребители, поради много вълнуващи промени, които носи със себе си.

Излезе Linux Kernel 4.17 RC3. Получава и поправка за спестяване на енергия при AMD

Третото издание в разработка на Linux ядрото от серията 4.17 вече е тук. Линус Торвалдс съобщава, че Linux Kernel 4.17 RC3 е по-голямо издание от RC2, но това е абсолютно нормално. До момента всичко върви спокойно и безпроблемно като е решен и сериозният проблем с PTI large-page, който се появяваше при някои потребители.

Той казва още, че почти 60% от новото издание са драйвърни поправки и подобрения – звук, видео, scsi, usb, мрежи и пр. Извън драйвърите както обикновено имаме актуализации и поправки при архитектурите, конкретно при това издание за x86, arm64, powerpc, както и поправки за основното ядро.

Встрани от цикъла на издаване на Linux ядрото, но също толкова важно е и добавянето на поправка, която позволява AMD системите да пестят повече енергия, когато са в режим на покой.

Инженер от AMD е забелязал, че при наличния код на Linux ядрото инструкцията MWAIT, която позволява на процесорите да навлизат в най-оптималното си състояние на покой, се поддържа и се използва, но при AMD процесорите не позволява навлизането на машината в състояние по-дълбоко от C1.

Това вече е поправено с простичка кръпка, публикувана от Yazen Ghannam. Тя вече ще позволява на AMD процесорите да използват възможно най-дълбоките C нива за енергоспестяване, което ще позволи да се спести още повече енергия заедно с другите подобрения в тази насока, които идват в следващатаверсия на Linux ядрото.

Добрите новини обаче не свършват дотук – ако сте потребител на AMD няма нужда да чакате да излезе стабилната версия на Linux Kernel 4.17, за да се възползвате от поправката, защото кръпката ще бъде имплементирана и в текущите поддържани версии на ядрото съвсем скоро.

Излезе Linux Kernel 4.17 RC4. Вече е с ново кодово наименование

Линус Торвалдс обяви наличността на поредното издание в разработка на Linux ядрото 4.17 RC4. Той съобщава, че към момента всичко е нормално и процесът на разработка се заключава до нормалните поправки на различни проблеми.

Две трети от новото издание са драйвърни актуализации – rdma, input, nvme, usb, медия, мрежи. Разбира се, има и архитектурни подобрения, rcore актуализации, поправки при файловите системи и др. Линус призовава новото издание да се тества.

Има и един интересен факт около Linux Kernel 4.17 RC4. Това издание получи ново кодово наименование, което не беше сменяно от версия 4.10 RC6, когато наименованието беше „Fearless Coyote“. Сега вече това е променено и новото кодово наименование е „Merciless Moray“.

Повече относно версия 4.17 RC4 можете да научите от официалния анонс.

Петото RC издание на Linux Kernel 4.17 е налично за тестване

Линус Торвалдс обяви наличността на поредното издание в разработка на Linux ядрото 4.17 RC5 и съобщава, че до момента всичко е безпроблемно и процесът върви нормално.

Приблизително половината от Linux Kernel 4.17 RC5 са драйвърни актуализации, като най-голямата част е amdgpu. Торвалдс обяснява, че не толкова актуализациите по драйвърите за AMD са големи, колкото всичко друго е прекалено малко и затова amdgpu изпъква със своя размер.

Прочетете още:  Microsoft пускат Xbox One с 2TB хард диск

Освен драйвърните актуализации обичайните промени също са тук. Налични са актуализации при основното ядро, мрежите, актуализации при файловите системи (ceph и cifs), актуализации при инструментите, както и такива при архитектурите.

Направени са множество малки промени, като списъкът с промените показва, че те са наистина малки и се съдържат в един-два реда. Мнението на Торвалдс е, че дотук процесът по разработката на Linux Kernel 4.17 RC5 върви наистина много добре и призовава всички да тестват, за да се види дали някъде не е направен пропуск.

Повече информация можете да видите в официалния анонс на Линус Торвалдс.

Излезе Linux Kernel 4.17 RC6

Поредното RC издание на Linux ядрото от серията в разработка 4.17 е тук. Линус Торвалдс обяви официалната наличност на версия 4.17 RC6 съобщавайки, че също както при петото издание и тук нещата са много спокойни и всичко върви по план.

Поради тази причина няма и големи новини около новото издание. Линус обяснява, че наистина има някои по-големи промени, които не са обичайните промени от по няколко реда, но въпреки това те също са доста малки и не предизвикват безпокойство.

Този път драйвърите са по-малката част от новото издание, а 30% са архитектурни актуализации (arm, s390, x86). Интересното при това издание е, че новите редове код за поправки при файловите системи са повече от тези за драйвърите и това е заради някои кръпки, които са по-големи, конкретно за afs и btrfs. Разбира се, има и драйвърни поправки – hwmon, usb, sound, acpi и gpu, но всичките те са много малки.

Торвалдс призовава потребителите да прочетат списъка с промените и да тестват, като не очаква никакви проблеми, защото към момента всичко би трябвало да е доста стабилно. Повече информация относно Linux Kernel 4.17 RC6 можете да намерите в официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.17 RC7

Поредното RC издание на Linux ядрото от серията в разработка 4.17 е тук, точно една седмица след предишното.

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на Linux Kernel 4.17 RC7 и обяснява, че докато миналите издания са бяха спокойни, то при новото издание разработчиците са били доста заети, но въпреки това той е на мнение, че това ще е последното RC, което означава, че следващата седмица потребителите ще могат да се радват на чисто новото финално издание Linux Kernel 4.17.

Торвалдс обяснява още, че голяма част от RC7 е работа по уязвимостите Spectre v4, но, разбира се, има и архитектурни ъпдейти, които заемат около 1/3, мрежови актуализации, които също заемат около 1/3 и последната третина е за всичко останало.

В голямата си част архитектурните ъпдейти се отнасят именно до Spectre v4, но не само. При мрежовите ъпдейти има предимно драйвърни актуализации и работа по основния код при мрежите, а останалата част са vfs, vm, bpf, tooling, различни драйвъри drivers (rdma, gpu и други) и пр.

Торвалдс казва, че повечето от тези промени са малки и че всичко изглежда нормално. Все пак той иска да изчака да види как ще се развият нещата с новото издане тази седмица, но засега мнението му е, че няма да има RC8 и следващия уикенд ще бъде изкарано финалното издание.

Повече за Linux Kernel 4.17 RC7 можете да прочетете в официалния анонс на Линус Торвалдс.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 4.17. Носи със себе си множество подобрения

Ето, че прогнозите на Линус Торвалдс се оказаха верни и светът получи финалното издание на ядрото на Linux от серията 4.17, която до момента беше в разработка. Linux Kernel 4.17 е много вълнуващо издание, което носи със себе си множество поправки и подобрения на фронта на енергоспестяването и при драйвърите.

Торвалдс съобщава, че тази седмица също е била много спокойна и въпреки, че е очаквал по-малко промени в последния момент, е решил да пусне финалното издание и да няма RC8, както се случва понякога.

Последното издание е белязано от множество промени и актуализации при драйвърите, мрежите, perf tooling, както и комплект от nds32 поправки. Торвалдс съобщава още, че изданието 4.17 е по-малко от 4.16, което се дължи на премахването на различни остарели архитектури от основния код – blackfin, cris, frv, m32r, metag, mn10300, scorer и др.

При всички положения при Linux Kernel 4.17 потребителите на AMD видео карти са облагодетелствани в по-висока степен. В AMDKFD драйвъра е добавена дългоочакваната поддръжка за Radeon дискретните видео карти като Polaris и Fiji, а в 4.18 се очаква да бъде добавена поддръжка и за Vega видео картите. В AMDGPU е добавена енергоефективност, подобна на WattMan, както и подобни функции.

AMDGPU DC вече е разрешен по подразбиране, което означава, че модерните видео карти получават HDMI и Display Port поддръжка, както и започване на работа по поддръжката на HDMI 2.0, FreeSync и atomic mode-setting. Добавена е и поддръжка за най-новите видео карти на AMD Vega 12, а също и подобрения при KVM, отново за AMD.

При DRM драйвъра на Intel поддръжката за вградените видео карти при Cannonlake вече е пусната по подразбиране, а разработчиците започват работа по Icelake. Процесорите Cannonlake предстои да излязат на пазара и се очакват по-късно тази година. Linux kernel DRM вече предлага High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) поддръжка.

Добавена е поддръжка за NVIDIA Tegra „Xavier“ SoC, NVIDIA P2972, P2888 процесорния модул и е почистен голямо количество код. Поддържат се множество много устройства като Allwinner H6, Banana Pi M2, Libre Computer Card RK3328, Samsung Galaxy S3, Pine H64, Orange Pi Zero +, Phoenix RC контролери за полети и пр.

Разбира се, направени са подобрения при файловите системи – при ext4 е добавена защита от зловредни контейнерни образи, добавена е lost & found поддръжка при F2FS, направени са големи подобрения, които при някои модели хардуер ще донесат до 10% енергоспестяване в режим на покой, за пръв път се представя и ACPI TAD, добавени са нови Spectre/Meltdown кръпки за различни архитектури и още.

Официалния анонс на Линус Торвалдс относно излизането на Linux Kernel 4.17 можете да намерите тук.

Излезе Linux Kernel 4.17.1

Около седмица и малко след излизането на финалната версия на Linux Kernel 4.17 ето, че тук е и първото малко издание от серията. През това време нямаше новини око Linux ядрото, но ето, че Greg Kroah-Hartman анонсира официалната наличност на версия 4.17.1.

Linux Kernel 4.17.1 идва с различни поправки при мрежите, драйвърите, PCI, Cygnus SoC, PPPoL2TP sockets и други, като прави впечатление, че липсват кръпки по сигурността. Добавени са едва около 1000 реда код. Актуализираната git директория може да бъде намерена тук:

git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux-stable.git linux-4.17.y

За разглеждане с нормален браузър връзката е:
https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux.githttp://git.kernel.org/?p=linux/kernel/g … ;a=summary

Greg Kroah-Hartman призовава всички, използващи версия 4.17 да преминат към версия 4.17.1. Анонсът може да бъде разгледан тук.

0/5 (0 Reviews)