Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.18 RC2

0
869
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.18.

Излезе Linux Kernel 4.18 RC2

Второто RC издание на Linux ядрото от серията в разработка 4.18 вече е факт.

Тя беше анонсирана както винаги от Линус Торвалдс, който обяснява, че въпреки ранния стадий, едва RC2, към момента всичко е нормално. Има леко разместване в графика на това издание, понеже той все още е на път и в момента е в Китай, но се очаква другата седмица, когато той се прибере вкъщи, изданието да излезе според разписанието.

Торвалдс съобщава, че една трета от Linux Kernel 4.18 RC2 са драйвъри, предимно drm и s390, но също така има и мрежови, и блок актуализации. Някои core dma файлове са преместени drivers/base/dma-* (и lib/dma-*) към kernel/dma/*. 20% от RC2 са актуализации от графата „инструменти“ (rseq, turbostat и perf).

В новото издание на Linux ядрото присъстват и значителни промени при файловите системи и по-специално при cifs. Торвалдс обръща специално внимание на тях, понеже те не е трябвало да бъдат в RC2, защото в толкова ранно издание се очаква да има поправки за регресии, а тези актуализации не са такива, а добавят липсващи функции. Въпреки че е направено изключение, той се обръща към разработчиците с молбата да се предлагат поправки за регресии при RC изданията.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.18 RC3

Поредната RC версия на Linux ядрото в разработка беше обявена от Линус Торвалдс и вече е налична за сваляне и тестване. Торвалдс обяснява, че към момента всичко изглежда нормално и над 1/3 в това издание са драйвъри – input, usb, звук, графични процесори, mtd, мрежи и др.

Останалата преобладаваща част са архитектурни актуализации arm/arm64, при които dts файловете доминират, както и microblaze, powerpc, x86, работа и актуализации по файловите системи (xfs, btrfs, core vfs), актуализиране на документацията, инструменти и пр.

Линус обръща внимание и на една лична анотация – изданието на Linux Kernel 4.18 RC3 съвпада с 15 години откакто работи за Linux Foundation (nÃe OSDL). „Как лети времето„, казва още той.

Повече информация за версия 4.18 RC3 можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.18 RC4

Точно по план излезе следващото четвърто RC издание на Linux ядрото в разработка Linux Kernel 4.18 RC4.

Това е още едно нормално и спокойно издание, а Линус Торвалдс съобщава, че големината му също е в границите на нормалното. Всъщност това издание е толкова безпроблемно, че той споделя – „скуката е добро нещо„.

Около половината от новото издание на Linux Kernel 4.18 RC4 са драйвърни актуализации, като най-голямата част е при графичните процесори и мрежите. Освен при тях, в по-малка степен има актуализации при драйвърите от различни сфери – PCI, SCSI, power management, acpi, dmaengine.

Извън драйвърите, които са неизменна част от всяко издание, има различни поправки при файловите системи cifs и ext4, поправки при мрежите, включително и bpf, архитектурни актуализации x86, riscv и различни други поправки. Линус се надява до края на това издание всичко да продължи толкова тихо и спокойно.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.18 RC5

Точно по план тук е следващото издание от серията в разработка на Linux ядрото 4.18 RC5. Линус Торвалдс обяснява, че тази седмица всъщност е имало много работа, но въпреки това са успели да спазят срока и изданието идва на време.

Той казва още, че една от причините за заетата седмица е сложен VM бъг, който в края на краищата се е оказало, че е бил поправен с два реда код, но не само това е причината. Имало е много имейли за бъдещи промени, които също са оказали своето въздействие.

Въпреки тези проблеми все пак разработката Linux Kernel RC5 е преминала нормално, има множество малки поправки навсякъде, една трета от изданието са драйвъри (rdma, usb, ata, mmc, звук), а останалото са tooling, най вече perf, файлови системи (най-вече reiserfs), архитектурни актуализации, поправки при архитектурите (mips, arm[64], x86), почиствания при rseq, както и основни поправки (tracing, VM поправки, timers).

Повече за версия 4.18 RC5 можете да научите от официалния анонс на Линус Торвалдс.

Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.5 RC5 с множество поправки

Излезе Linux Kernel 4.18 RC6

Линус Торвалдс обяви наличността на следващата поредна версия на Linux ядрото в разработка 4.14 RC6 по пътя към стабилната версия, която се очаква съвсем скоро.

Торвалдс обяснява, че за разлика от миналите две спокойни издания, това е било доста натоварено и той е открил причината за това. В миналите издания Dave не му е изпращал промени (мрежови), но сега, след като ги е изпратил, работата се е увеличила.

Въпреки това RC6 не е голямо издание или поне не по-голямо от обикновено. Почти половината от работата в Linux Kernel 4.18 RC6 са основните мрежи, мрежови драйвъри и актуализации при мрежовата документация. Останалата част са драйвъри, най вече за видео карти, но също така и scsi, nvma, pci, pinctrl, архитектурни актуализации (arc, x86, nds32, powerpc), работа по vm, файлови системи, tooling, header файлове.

Проблемният VM бъг, за който ви съобщихме при миналите издания, беше поправен при RC5, но се е оказало, че след това са се появили проблеми при 32-битовите системи. Сега Торвалдс се надява, че и те са отстранени и този проблем е окончателно поправен.

Повече подробности относно Linux Kernel 4.18 RC6 можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.18 RC7

Поредното седмо издание в разработка на Linux ядрото по пътя към стабилната 4.18 версия е тук.

Линус Торвалдс обяви наличността на Linux Kernel 4.18 RC7, споменавайки, че ако не се случи нещо непредвидено, това би трябвало да е последното RC издание и можем да очакваме стабилната финална версия тази седмица.

При версия 4.18 RC7 процесът на разработка е преминал нормално, има малки поправки в различни сфери, като 2/3 от тях са драйвъри, най-вече мрежи, staging и usb, но също така и clk, block, gpu, nvme. Освен при драйвърите е свършена много работа при core networking, където има промени навсякъде, множество промени при файловите системи, архитектурите, тестови скриптове, основното ядро.

Повече детайли около версия 4.18 RC7 можете да получите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 4.18 RC8

Въпреки надеждите версия 4.18 RC7 да бъде последното издание преди финалната версия, ставаме свидетели на един от редките случаи, когато се налага и осмо RC издание при Linux ядрото. Причината е в засилването на активността на добавянето на нови функции, а също така и поради значителни регресии.

Линус Торвалдс съобщава, че проблемите са били главно около виртуалните машини (VM), но те са били разрешени още в сряда. Това обаче е било твърде късно, за да се изготви финалната версия и ето, че тук е осмото поредно RC издание за последно тестване. Като още една причина за забавянето той посочва и проблеми при мрежовите компоненти, които са се появили в последния момент, както и един стар VFS проблем.

Встрани от проблемите около една четвърт от Linux Kernel 4.18 RC8 са драйвърни актуализации, най-вече мрежови, друга част са промени при основните мрежови компоненти и малки архитектурни ъпдейти. Налични са различни поправки тук и там, както най-сетне са налични и VM поправките.

Повече подробности можете да научите от официалното изявление на Линус Торвалдс.

Официално излезе Linux Kernel 4.18

Процесът на разработка на Linux Kernel 4.18 отбеляза един от редките случаи, когато се наложи осмо RC издание, породено от различни проблеми и регресии, а също така и от засилване на предложенията за добавяне на нови функции от разработчиците.

Това обаче вече е в миналото и Linux потребителите могат да посрещнат финалното издание, което беше официално обявено от Линус Торвалдс.

Той обяснява, че последният стадий на разработка е бил доста спокоен, добавени са някои малки актуализации, предимно мрежови, но също така и vfs race поправки, различни драйвърни поправки (scsi, мрежи, i2c), parisc memory ordering поправка, arm crypto поправка, премахване на null-pointer проверките, bpf, sockmap поправки и др.

Торвалдс казва още, че някои от тези поправки, които бяха определени като изчакващи при RC8 изданието, за малко са щяли да останат за следващата версия на ядрото, но все пак разработчиците са успели да ги завършат, да получат стабилен статус и по този начин да намерят мястото си в 4.18.

Някои от vfs проблемите, които са били поправени са от доста време и е било трудно да бъдат открити, като именно това е причината да са стари. Някои от тях са били видени в реалния живот, а други не, но това вече няма значение, защото всички са поправени.

С приключването на Linux Kernel 4.18, прозорецът за разработване на следващата версия 4.19 е вече отворен. Изданието 4.19 се очаква да бъде доста голямо и ще носи със себе си доста промени и най-различни подобрения.

Твърде е вероятно това да бъде последното издание от четвърта серия, след което Linux ядрото ще премине към 5.0 клона.

Повече за Linux Kernel 4.18 можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments