Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 5.0 RC2

0
881
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 5.0.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC2

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на версията в разработка на Linux ядрото 5.0 RC2. Той споделя, че е имал съмнения, че поради празниците ще има забавяния и проблеми, но всъщност към момента всичко изглежда нормално и те не са повлияли до такава степен.

Въпреки това има някои промени, които са изпуснали периода, в който е трябвало да бъдат внесени, но не са повече от обичайното и тук също всичко е нормално. Ненормалното според Торвалдс е това, че той отново е на път и затова Linux Kernel 5.0 RC2 излиза с ден по-късно, но той обещава, че ще се постарае да не изненадва хората често в това отношение.

В новото издание на Linux ядрото около две трети са промени при драйвърите – block, видео карти, SCSI, мрежи и пр. Налични са голям брой perf tooling актуализации, обичайните архитектурни актуализации – ARM, RISC-V, x86, csky, различни поправки при файловите системи btrfs и cifs, а също така и vm поправки.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC3

Линус Торвалдс пусна поредната версия в разработка на Linux ядрото 5.0 RC3.

Сред множеството промени прави впечатление добавената поддръжка на видео картите RTX 2080 Ti и TITAN RTX, с които се завършва напълно Turing поддръжката в ядрото. И докато тези видео карти се поддържат от официалния драйвър на NVIDIA, то поддръжката им в Linux ядрото осигурява съвместимост и с отворения драйвър, разработван от общността Nouveau.

В момента за разработчиците на Linux ядрото е доста натоварен период, тъй като по време на празниците имаше по-малко промени, защото всички почиваха и сега всички задържани промени са налице и чакат своето сливане, преглед и тестване.

Може би и това е причината все още да няма направен официален анонс на Linux Kernel 5.0 RC3 от Линус Торвалдс. Екипите, а също и той са заети да имплементират множеството нови функции като AMDKFD изчислителна поддръжка за видео картите Vega 12 и Polaris 12, AMD FreeSync поддръжка, работа по поддръжката на Intel Icelake Gen11 видео картите, множество подобрения при различни модели процесори на AMD, подобрения при файловите системи, управлението на процесорните микро кодове и още.

Ако всичко върви по план, а дотук всичко изглежда нормално, финалното издание на Linux Kernel 5.0 се очаква да излезе след около месец.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC4

Линус Торвалдс обяви наличността на следващото издание в разработка на Linux ядрото 5.0 RC4.

Той съобщава, че към момента всичко изглежда нормално и не е имало проблеми, освен че е имало някои промени в последния момент в края на седмицата в петък и събота. Това обаче е нормално, случва се постоянно и не предизвиква притеснения.

Във версия RC4 има повече промени отколкото при RC3, но размерът не е толкова голям, че да чупи някакви рекорди. Относно множеството промени Торвалдс се надява, че след следващото RC5 издание нещата ще започнат да се успокояват.

Над 1/2 от промените при новата версия на Linux ядрото в разработка са дрйвъри (мрежи, звук, tty, usb, видео карти, scsi, binderfs и пр.), а останалата част са архитектурни ъпдейти (x86, arm, arc), core networking, работа по ядрото, поправки при някои библиотеки, selftest актуализации и промени при tooling, за които Торвалдс съобщава, че са доста по-малко, отколкото при миналите RC издания от пета серия.

Повече подробности относно Linux Kernel 5.0 RC4 можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC5

Линус Торвалдс обяви наличността на следващото издание в разработка на Linux ядрото 5.0 RC5.

Той заявява, че е щастлив да съобщи, че нещата се успокояват по начин, който му харесва и това RC издание е по-малко от предходните, като изразява надежда тази положителна тенденция да се запази.

Една трета от промените в новото издание на Linux Kernel 5.0 RC5 са драйвъри – мрежи, rdma, scsi,
block, други, а останалото са промени по файловите системи, архитектурни актуализации, мрежи, основно ядро, tooling.

Торвалдс съобщава още, че към момента няма нещо, което да буди тревоги и ако нещата продължат да бъдат толкова спокойни колкото досега, то финалната версия ще се вмести в разписанията, въпреки забавянията заради новогодишните празници.

Повече информация относно версия 5.0 RC5 можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC6

Линус Торвалдс обяви официално наличността на шестото издание в разработка на Linux ядрото от серия 5.0.

Новото издание излезе точно на време и по всичко личи, че финалната версия ще бъде завършена в срок. Торвалдс обявява в своя анонс, че всичко е нормално към момента, като единственото необичайно нещо е леко по-големият размер спрямо другите издания от серията. Причината за това са множеството извършени промени по различни компоненти.

Най-голямата част от промените при Linux Kernel 5.0 RC6 са по основното ядро и по драйвърите, съставлявайки грубо 1/4 от всички промени. Останалата част са обичайните подобрения и актуализации при архитектурите (arm, mips, x86, powerpc), актуализации по основното ядро и файловите системи, selftest актуализации, други драйвъри – видео карти, dma, iio, звук, usb, misc.

Торвалдс обяснява, че въпреки че би искал по-малък размер на RC6, до момента няма нещо, което да предизвиква тревоги и той заявява, че всичко върви според разписанието, което означава, че най-вероятно няма да има осмо RC издание и финалната версия ще се появи в срок.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC7

Линус Торвалдс обяви официално наличността на седмото издание в разработка на Linux ядрото от серия 5.0.

Засега изглежда, че всичко върви по план и това ще е финалното RC издание, съдейки по думите на Торвалдс. Той обяснява, че изданието е доста малко и към момента няма нещо, което да буди притеснения.

5.0 RC7 е спокойно издание, минало без проблеми, като статистиките също са нормални. Малко под половината от това издание са драйвъри – видео карти, мрежи, input, md, block, звук и т.н., а останалото са мрежи, архитектурни поправки и актуализации (arm64, arm, x86, kvm).

Прочетете още:  В RADV Vulkan драйвъра е добавена поддръжка за Vega M

Поправки получават компоненти като amdgpu, i915 драйвъра, ipvs, nl80211, tools uapi, NFS, ASoC: core, ARM64, crypto: ccree, x86/platform/UV и много други.

Ако всичко върви по план, можем да очакваме финалното издание следващата седмица.

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.0 RC8

Въпреки спокойния цикъл на разработка и плановете да няма осмо RC издание на Linux ядрото от серия 5.0, Линус Торвалдс реши да изчака още една седмица.

Той обяснява, че този ход всъщност може би съвсем не необходим, но е предпочел забавянето, защото изведнъж са се появили много поправки, много повече, отколкото при RC7 и въпреки че те не са стряскащи, все пак някои от тях засягат важни основни компоненти, а не са просто „някакви драйвъри„, въпреки че има и такива.

Торвалдс се шегува, че е „агонизирал“ известно време, докато вземе решение какво да прави, но все пак е взел решение да не се бърза и да се издаде Linux Kernel 5.0 RC8. Малко след това е забелязал кръпка в електронната си поща, която се е оказала регресия на една от многото кръпки от последната седмица и това го е убедило окончателно, че RC8 изданието е било правилното решение.

Новото издание на Linux Kernel 5.0 RC8 е по-голямо от RC7, но не е нещо необичайно като размер. Около 30% от него са драйвъри – видео карти, net, rdma, звук, scsi, 20% мрежи, а останалото са mm поправки, поправки за ключовете за управление, архитектурни актуализации, поправки по файловете системи и др.

Повече подробности относно версия 5.0 RC8 можете да получите от официалния анонс.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.0. Идва с вградена Freesync поддръжка и още куп новости

Линус Торвалдс обяви наличността на финалната версия на Linux ядрото 5.0, която беше забавена с една седмица, въпреки спокойния цикъл на разработка, а причината беше в многото излезли промени в последния момент.

Торвалдс обяснява, че последната седмица на разработка не е била толкова спокойна, но въпреки това крайното издание е по-малко от RC8 и той е щастлив, че е отложил излизането със седем дни.

Той отбелязва, че кръпката, поради която беше отложено финалното издание всъщност не е била за обезпокояващия бъг, за който си е мислел, но все пак са налични други важни поправки, които оправдават едноседмичното закъснение.

Въпреки множеството поправки през последната седмица нещата изглеждат добре и всъщност повече от 2/3 от тях са били поправки за минали версии.

Независимо от всичко – всичко е добре щом свършва добре„, казва Торвалдс и подчертава, че множеството актуализации не са го накарали да почувства, че Linux Kernel 5.0 изглежда зле именно защото те са били за други версии.

Linux Kernel 5.0 идва при потребителите с множество нови функции и поправки на проблеми. На фронта на видео картите една от най-големите промени е вградена поддръжка за FreeSync при AMDGPU с използването на DisplayPort и графичния пакет с отворен код Mesa 19.

Налична е поддръжка за AMDKFD изчислителна поддръжка при Vega 12 и Polaris 12, първоначална поддръжка за NVIDIA Turing видео картите, поддръжка за новите VegaM AMD видео карти, поддръжка за ASpeed видео енджина при медийния драйвър с още множество актуализации в тази сфера, продължаваща работа при Intel Icelake Gen11 видео картите и добавена DP FEC поддръжка.

Файловите системи отново не са подминати и виждаме подобрения и поправки при FBDEV, поправки при EXT4 и XFS, Binderfs имплементация, поддръжка за Fscrypt Adiantum, която помага за по-бързо криптиране при по-слаби машини, поправки при F2FS, върната е и поддръжката на файловата система Btrfs за swap файлове.

Що се отнася до процесорите виждаме AArch64 pointer удостоверяване, нови драйвъри за Intel Stratix 10 FPGA, актуализации за x86 C-SKY CPU, добавена поддръжка за Cortex-A5-based RDA Micro RDA8810PL, процесорите от фамилията NXP PowerPC получават Spectre V2 защита.

Добавена поддръжка за наблюдение на температурата при AMD Zen 2, включително и за произвежданите в Китай Hygon Dhyana процесори, AMD Platform QoS поддръжка за следващите EPYC процесори, драйвърна поддръжка за POWER On-Chip Controller, подобрено управление на микрокодовете за процесорите на AMD, актуализации за Andes NDS32 процесорната архитектура,

Intel VT-d Scalable Mode поддръжка, добавена поддръжка за Qualcomm QCS404, Allwinner T3 и NXP Layerscape LX2160A, поддръжка за NXP i.MX8 SoC и MX8 дънната платка, добавен е ARM big.LITTLE Energy Aware Scheduling, който ще донесе за подобряване на бързодействието, а също така и за пестене на енергия.

При мрежите виждаме подобрения при Realtek R8169 драйвъра, който се използва масово при множество Linux машини, добавен е AQtion USB драйвър, имаме поддръжка за GRO при обикновените UDP сокети, добавена е поддръжка за Aquantia AQtion USB to 2.5/5Gb Ethernet адаптора, намалено е натоварването, причинено от Retpoline заради Spectre V2.

Налични са още множество промени като още нова работа по VirtualBox видео драйвъра, работа по EROFS файловата система, подобрения при Cedrus видео драйвъра, добавена поддръжка за Cougar 700K гейминг клавиатурата, добавена поддръжка за Logitech High Resolution Scrolling.

Налични са различни актуализации по управлението на енергията, добавен е нов шрифт за HiDPI и retina дисплеите, добавена е I3C субсистемата, добавени са DMA mapping актуализации, добавени са криптиращите алгоритми Adiantum и Streebog.

Налична е огромна допълнителна работа по x86_64 KVM, включително и Processor Tracing виртуализация, нови инструкции за Intel Icelake процесорите и STIBP поддръжка, AMD Audio Co-Processor 3.x поддръжка, добавена е поддръжка за ECC EDAC Xilinx ZynqMP DDR контролера и още, и още.

Очакваме появата на Linux Kernel 5.0 да се случи скоро при Linux дистрибуциите, използващи rolling модел за разпространение на софтуера.

С излизането на Linux Kernel 5.0 се отваря и прозорецът за промени при версия 5.1 и Линус Торвалдс съобщава, че е доволен да види, че дори на този ранен етап вече са налични някои молби за промени, по които той вече работи.

Излезе Linux Kernel 5.0.1 с интересни поправки

Разработчикът Greg Kroah-Hartman обяви наличността на първото малко издание на Linux ядрото от пета серия Linux Kernel 5.0.1, в което са поправени различни прболеми и са налични нови функции.

При версия 5.0.1 виждаме поправки за потенциални Spectre V1 уязвимости при Applicom драйвъра, различни поправки при EROFS драйвъра за файлови системи, налична е поправка за USB ролите при Intel Kabylake NUC, бекпортната от Linux Kernel 5.1 е поправката на проблема, поради който някои Apple MacBook модели не можеха да стартират.

Настройката X86_FEATURE_CPB вече е налична безусловно за всички AMD Family 17h „Zen“ процесори. До момента Core Performance Boost (CPB) функция беше селективно пусната поради проблеми, но вече е налична за всички процесори от гореспоменатата фамилия.

Допълнително е добавена поддръжка за Quectel EG12/EM12, поправено е изтичане на памет при kernel_read_file, при wilc1000 имаме поправка за настройване на коректна стойност при ‘vif_num’, поправка на заключване при aio_poll(), освобождаване на BPF филтъра при дерегистрирането на netdev, спиране на MSI при Gateway P-79 и Dell Inspiron 1545 и още.

Пълния списък с поправките можете да разгледате в официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)