Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.10

0
880
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.10.

Излезе Linux Kernel 4.10

Linux Kernel 4.10 вече е наличен за всички и идва с множество подобрения и нови функции.

Линус Торвалдс обяви излизането на Linux Kernel 4.10 като обяснява, че всичко е било спокойно, а удължаването с една седмица за RC8 изданието е позволило поправянето на някои дребни проблеми.

Той споделя, че са възнамерявали 4.10 да е по-малък като размер, но след като 4.9 беше доста голям, това не се е получило.

В Linux Kernel идват някои много интересни и дългоочаквани функции. Наред с поправените множество бъгове виждаме и поддръжка за новите процесори на AMD Zen/Ryzen, TBM3 (Turbo Boost Max 3.0 support) поддръжка за Broadwell-E процесорите, като вече е възможно повишаването на честотите и при еднонишкови задачи, увеличена е ARM поддръжката, включително и за устройства като LG Nexus 5X, Droid 4, Huawei Nexus 6P, Pine64, Snapdragon 808/810 и др.

Има и добри новини за Linux потребителите, които използват отворения драйвър Nouveau, отвореният драйвър на Nvidia. При него вече се поддържа повишение (boost) на честотите на ядрото, което води до по-висока производителност. Re-clocking функцията все още се пуска ръчно, но стартирането на операционната система с NvBoost опцията води до значително повишение в производителността.

GCN 1.0/1.1 (SI/CIK) хардуерната поддръжка също търпи подобрения и докато все още не е пусната по подразбиране в 4.10 за AMDGPU драйвъра, за сметка на това има множество подобрения при Radeon Sea Islands и Southern Islands. Също така има подобрения при управлението на мощността при AMD, както и при PowerPlay.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.29.1

Разработчиците от Intel дълги години работиха по Intel GVT поддръжката. Това е технология, която позволява на гост виртуалните машини да използват Intel драйвъра на хоста при Xen/KVM. Това постижение вече е налично в Linux Kernel 4.10, но ще продължи да бъде подобрявано в следващите издания.

Добавена е подобрена поддръжка за Microsoft Surface 3 и 4 устройствата, поддръжка за EXT4 DAX iomap и XFS iomap.

Linux Kernel 4.10 можете да изтеглите от нашия сайт или да изчакате да се появи в хранилищата на вашата дистрибуция.

Можете да изтеглите изданието от тук.

Linux Kernel 4.10.3 е наличен. Свършена е огромна работа

Версия 4.10.3 на Linux Kernel дойде само три дни след версия 4.10.2 и носи със себе си множество промени и поправки.

Анонсирана от Greg Kroah-Hartman, новата версия на Linux Kernel 4.10.3 вече е налична публично, а също така се появи и в тестовото хранилище на Arch Linux, което означава, че потребителите на тази дистрибуция скоро ще получат новата версия.

Списъкът с промените показва, че това е много голям ъпдейт като има промени при 94 файла, 1076 нови добавяния и 712 изтривания.

„Обявявам излизането на 4.10.3 ядрото. Всички потребители, които използват ядро от поредицата 4.10 трябва да обновят. Обновеният 4.10.y git tree може да бъде намерен на git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux-stable.git linux-4.10.y, казва Greg Kroah-Hartman.

В новата версия на Linux Kernel 4.10.3 се виждат архитектурни подобрения при x86, Xtensa, s390; някои поправки за файловите системи AFS (Andrew File System), Ceph, autofs4, CIFS, FAT, OrangeFS, debugfs и NFS.

Има обновления за mac80211 безжичните суб-системи, както и обичайните mm и промени при ядрото.

Обновени са множество драйвъри като Non-Volatile Dual In-line Memory Module (NVDIMM), безжичния Broadcom (brcm80211), Marvell mvpp2 Ethernet, AMDGPU, vmwgfx, Intel i915, PHY, Radeon, Bluetooth, ACPI (Advanced Configuration and Power Interface), s390, InfiniBand и още много.

За повече информация можете да погледнете пълния списък с промените.

0/5 (0 Reviews)