Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.7 RC2

0
901
Linux Kernel

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.7.

Линус Торвалдс анонсира Linux Kernel 4.7 RC2

Linux Torvalds анонсира втория Release Candidate на Linux Kernel от 4.7 поредицата.

Както може би вече знаете, Linux Kernel 4.7 вече е в разработка от 29-ти май 2016-та година. Той ще има седем или осем RC (Release Candidate) версии, докато приеме статут стабилен, което по предварителни сметки трябва да се случи някъде в третата седмица на юли, ако всичко върви по план.

„Всичко върви по план и има фиксове във всевъзможни насоки – драйвъри и архитектурни кодове, които, както винаги, са начело, но също така и подобрения при файловите системи, mm, нетуъркинг и пр, и пр.“, пише Линус Торвалдс.

Той обяснява още, че е имало nfs регресия, която никой не е забелязал при тестовете и той е пуснал RC2 без да знае за нея, но обещава този проблем да бъде отстранен при RC3.

Вторият Release Candidate на Линукс ядрото 4.7 е вече наличен за публично тестване и ако сте хардкор ентусиаст, който иска да го изпробва, можете да го свалите чрез нашия сайт.

Разбира се, трябва да се има предвид фактът, че това е нестабилна версия, която е само за тестови цели и могат да възникнат всякакви проблеми, така че бъдете внимателни.

Излезе Linux Kernel 4.7 RC6

Линус Торвалдс разреши пускането на шестия кандидат за издаване (Release Candidate) на Linux Kernel – 4.7 RC6.

Linux Kernel 4.7 RC6 вече е наличен за сваляне и за тестване от всички. Торвалдс е лешил да забави официалното издаване на RC6, който трябваше да излезе вчера и интересното тук е, че RC6 е по-голям от миналите RC издания. Торвалдс изрази надежди, че това няма да се случи при последното RC издание, което е насрочено за следващата седмица.

„Бих бил доволен да ви съобщя, че нещата се успокояват и изданието е по-малко, но това би било лъжа. Новото издание не е огромно, но е по-голямо от миналите RC“, казва Торвалдс в днешно изявление.

Прочетете още:  Windows 10 вече показва реклами на лок скрийна. Ето и как да ги премахнем

Днешното издание е малко по-голямо от миналите, защото внезапно е получило добавки за мрежи, графични промени и както обикновено драйвъри. Според Линус Торвалдс най-големите промени са при мрежите.

Цикълът на разработка около 4.7 е може би най-спокойният от много време насам и при наличността на RC6 е ясно, че ни остава само още едно RC издание преди финалната версия, която е насрочена за 17-ти юли 2016-та година.

Дотогава всеки, който иска да изпробва новата RC може да я свали от нашия сайт или http://kernel.org да го изпробва и да съобщи за евентуални намерени проблеми, като по този начин помогне на разработчиците.

Ако нещо не върви по план и Торвалдс реши да изкара осмо RC издание, тогава финалната версия ще бъде за 24-ти юли.

Официално излезе Linux Kernel 4.7

Официално излезе Линукс ядрото с версия 4.7. Носи със себе си поддръжка за видеокартите Radeon RX480.

Версия 4.7 на Linux Kernel беше в разработка през изминалите два месеца, като през това време излязоха 7 RC тестови билда, което е нормалният процес и не е нещо ново.

„След леко забавяне, поради мои пътувания, аз се върнах и версия 4.7 вече е факт, което означава, че започва работата по 4.8“, казва Линус Торвалдс в свой анонс по случая.

Една от значимите промени в новото издание е поддръжката за новите видео карти на AMD RX 480, която е имплементирана директно в AMDGPU видео драйвъра.

Вече има възможност за създаване на виртуални USB контролери в USB/IP. Има чисто нов модул за сигурност, носещ името LoadPin. Този модул проверява дали всички заредени от ядрото модули принадлежат на една и съща файлова система.

Други нововъведения са възможността на Berkeley Packet Filter (BPF) програмите да се прикрепят към така наречените „точки на проследяване“ (tracepoints), дългоочаквания говернор schedutil, за динамично скалиране на честотите на процесора, който е по-добър от съществуващите досега методи, поддръжка за преглед на паралелни директории.

Добавена е възможност за създаване на хистограми за различни събития при ftrace интерфейса, възможност за ъпдейт на фърмуер чрез EFI „Capsule“, ъпдейт на множество драйвъри и още много други.

0/5 (0 Reviews)