Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.8 RC1

0
883
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.8.

Linux Kernel 4.8 RC1 е наличен за публично тестване

Точно навреме, според графика, първото RC издание от поредицата 4.8 е наличен за публично тестване.

Поради пътувания Линус Торвалдс е имал множество заявки в различни аспекти, които все пак е успял да прегледа и потвърди, като се е уверил, че няма повече нови.

В имейл той пише, че това се очертава да е едно от най-големите издания, но все пак ще трябва да се изчака да се види как ще завършат нещата. 20% от работата е по актуализиране на документация заради конвертирането на drm и медийната документация наот docbook към doc формата на Sphinx.

Торвалдс уточнява, че има и други ъпдейти на документация, но тези са главната и по-голяма част.

Встрани от конвертирането на формата на документацията нещата изглеждат нормално в останалата си част. Около 60% драйвъри, медия, мрежови пачове, звук, видео и пр., и около 15% ъпдейти по архитектурата – powerpc, arm, s390 и x86.

Променени са 10787 файла, 612208 внасяния и 272098 изтривания. Торвалдс съобщава още, че списъкът с промените е огромен и поради тази причина няма да го публикува, като ще осигури достъп до него само на най-високо ниво.

Linux Kernel 4.8 RC8 е тук. Финалната версия излиза на 2-ри октомври 2016 г.

Linux Kernel 4.8 излиза на 2-ри октомври, след като излезе последното RC8 издание.

Според казаното от него миналата седмица, че това ще е един от редките случаи, когато има и осмо RC (Release Candidate) издание.

Торвалдс обяснява, че всичко е минало тихо и спокойно, като Linux Kernel RC8 е малък ъпдейт, в който са поправени различни проблеми, които са били съобщени от тестърите през изминалата седмица, след излизането на RC7.

И ето, както и сам ви съобщих миналата седмица, тук е RC8. Всъщност тази седмица нещата започнаха да се успокояват, но въпреки това имах усещането, че не всичко е наред и затова реших да има и осмо RC издание. Очаквам следващото финално издание да е следващата седмица, освен ако не се случи нещо наистина неочаквано„, казва Торвалдс.

Сега, след като излезе последният Release Candidate на Linux Kernel и цикълът за разработване е официално затворен, потребителите ще могат да получат стабилната версия след по-малко от седмица, в събота, на 2-ри октомври. Разбира се, трябва да се има предвид, че ще отнеме време тя да се появи в репозиториите на различните дистрибуции.

Прочетете още:  Surface Laptop 3 на Майкрософт е тук. Спецификации и видео

Едни от първите дистрибуции, които ще го получат, разбира се ще бъдат openSUSE tumbleweed, Arch, Solus и други. Според плановете на Canonical идващата на 13-ти октомври Ubuntu 16.10 (Yakkety Yak) също ще използва Linux Kernel 4.8.

Версия 4.8 можете да изтеглите от тук.

Излезе Linux Kernel 4.8

Въпреки минималните проблеми и нуждата от осмо RC издание, Linux Kernel 4.8 е тук навреме и носи със себе си много вълнуващи функции.

Linux Kernel 4.8 вече е наличен за сваляне, а Линус Торвалдс запази неговото кодово название „Psychotic Stoned Sheep“.

Версия 4.8 на Linux Kernel идва с много ъпдейти на драйвъри, множество поправки и нови вълнуващи функции. В него вече отвореният драйвър за Nvidia поддържа Pascal архитектурата, направени са множество PowerPlay подобрения за AMDGPU, включително за Carrizo и Stoney.

За пръв път се появява поддръжка за AMDGPU OverDrive. Сега вече отвореният драйвър за AMD поддържа оувърклокинг. Засега обаче това ще е само с команден ред и ще е възможно при картите, които официално се поддържат от AMDGPU кернел драйвъра.

В Linux Kernel 4.8 е добавена поддръжка за Raspberry Pi 3 SoC, включително и различни ARM подобрения и новият reboot mode driver. Btrfs файловата система е преработена основно. Налични са редица подобрения по сигурността, както и още по-сигурен usercopy protection.

Добавена е интересната функция HDMI CEC, за която се говореше от дълго време и беше разработвана около три години. HDMI CEC е абревиатура на Consumer Electronics Control и позволява HDMI свързаните устройства да бъдат управлявани с едно единствено дистанционно управление.

В Linux Kernel 4.8 също така са добавени множество DRM обновления, добавен е ARM Mail дисплей драйвър, ACPI Low-Power Idle поддръжка, поддръжка за Microsoft Surface 3 touch-screen, KVM ъпдейти, нов SDIO WiFi драйвър, нов ASoC звуков драйвър, поддръжка за QCA9888 за ath10k драйвъра, продължена е работата по IBM POWER9, добавен е Intel Virtual Button драйвър, в помощ на някои нови Skylake лаптопи и още много други.

Излезе Linux Kernel 4.8.12

Днес Greg Kroah-Hartman анонсира Linux Kernel 4.8.12, които идва с много подобрения и добавени драйвъри.

Линукс ядрото 4.8.12 вече е тук, което означава, че разработчиците от различни дистрибуции трябва да прекомпилират новата версия, за да могат да я дадат колкото се може по-бързо на своите потребители.

Според списъка с промените в Linux Kernel 4.8.12 са променени общо 52 файла, 390 нови нанасяния и 204 изтривания, като повечето са архитектурни подобрения за x86, Tile, PowerPC (PPC), PA-RISC, някои мрежови промени и добавени драйвъри.

„Обявявам излизането на Linux Kernel 4.8.12. Всички потребители, използващи 4.8 версиите трябва да обновят. Обновеното 4.8. git дърво може да бъде намерено на git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux-stable.git linux-4.8.y, казва Greg Kroah-Hartman.

В 4.8.12 изданието на Linux Kernel сред обновените драйвъри намираме Intel PowerClamp Thermal, USB, IOMMU, SCSI, DAX и MMC, добавени са подобрения при безжичната технология, array-bounds предупрежденията са спрени при NFS файловата система, поправка за mm, промени при AppArmor за повишена сигурност, промени по KVM (Kernel-based Virtual Machine).

Ако използвате Linux дистрибуция, която е с Linux Kernel версия от 4.8 клона, разработчиците ви съветват да обновите версията възможно най-скоро, като в повечето случаи това зависи най-вече от разработчиците на конкретната дистрибуция и кога новата версия ще се появи в репозиториите.

0/5 (0 Reviews)