Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе Linux Kernel 5.1 RC1

0
890
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 5.1.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC1

След затваряне на прозореца за промени при версия 5.1, Линус Торвалдс обяви и първото RC издание от тази поредица 5.1 RC1.

Той обяснява, че са минали две доста заети седмици, но въпреки всичко не е имало проблеми и всичко е нормално, а след затварянето на прозореца за промените нещата ще се успокоят.

5.1 RC1 е издание с нормален размер, което е по-скоро голямо, но не е нещо необичайно и около 60% от него са драйвъри. Торвалдс казва, че са налични абсолютно всякакви драйвъри, дори и драйвър за узкорение на изкуствения интелект на Habanalabs чипа, като предполага, че за в бъдеще все по-често ще се виждат такива драйвъри. Останалите драйвъри са обичайните заподозрени – блок устройства, мрежи, видео карти и т.н.

Като друго, което има смисъл да се спомене според Линус е фактът, че tools/testing/ актуализациите стават доста забележителни и заслужават внимание. Това не е станало точно при версия 5.1, а е от известно време насам, но той счита, че трябва да се отбележи, че selftest актуализациите са станали повече на брой от архитектурните актуализации. Субдиректорията с документацията също е станала твърде забележителна.

Налични са и промени при различни компоненти, VFS актуализации, актуализации за файловите системи от ниско ниво и др. Те са толкова много, че Торвалдс обяснява, че списъкът с промените е над 12 хиляди реда.

Всички подоробности можете да прочетете от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC2

Линус Торвалдс обяви наличието на най-новата версия в разработка на Linux ядрото 5.1 RC2.

Той съобщава, че засега всичко изглежда нормално, но все пак RC2 е твърде ранно издание, за да се правят генерални изводи и хората не са имали достатъчно време, за да открият проблеми, което той използва за удобен случай да ги призове да тестват усилено, за да намерят такива.

Linux Kernel 5.1 RC2 не изненадва с нищо необичайно, има поправки за новия io_ring код за проблемите, които се обсъждаха по време на сливането на кода, голямата част от кръпките са за tooling, а не за основното ядро. Конкретно Торвалдс обяснява, че 2/3 от кръпките са за tools/ subdirectory, а разработчиците, които се занимават с това твърдят, че вече са приключили.

Встрани от това има промени навсякъде, но те са малки и не правят впечатление. Според Торвалдс тези промени са почти поравно разделени между кода за файловите системи, архитектурни актуализации и драйвъри, с лек превес за промените при файловите системи. Повечето от кода за архитектурите представлява ARC актуализации и никоя от тях не е голяма, за да предизвиква притеснения.

Повече относно последната версия в разработка на версия 5.1 RC2 можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC3

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на Linux ядрото в разработка 5.1 RC3.

Той обяснява, че до момента няма нещо необичайно в това издание, но то е по-голямо от обикновеното, а това е нещо, което той не иска да вижда. RC3 обаче е все още ранно издание и засега няма причини за тревоги.

Най-голямата промяна при Linux Kernel 5.1 RC3 е премахването на mt7621-eth staging драйвъра. Премахването се налага, защото Mediatek драйвърът вече поддържа необходимия хардуер и тази част от кода става ненужна. Като добра новина Торвалдс определя факта, че тази поправка премахва повече код отколкото добавя, което е нещо, което той се радва да види.

Другите промени при новата версия са разхвърляни в различни сфери. Около една трета от изданието са драйвъри, отново около една трета са tooling и актуализации по документацията, а останалата една трета са архитектурни актуализации, мрежи, core kernel, kvm и пр. като мрежовите промени преобладават в тази последна третина.

Торвалдс изказва надежди за намаляване на RC изданията от този цикъл на разработка, но дори и това да не се случи, според него няма нищо, което да е притеснително.

Целият анонс относно версия 5.1 RC3 може да бъде видян тук.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC4

Нова седмица, нова версия на Linux ядрото в разработка от серия пет. Линус Торвалдс обяви официално наличността на изданието 5.1 RC4, което е готово за тестване.

Той обяснява, че е щастлив да съобщи, че RC4 е по-малко издание от RC3 и в него няма големи промени, просто малки промени тук и там като за момента всичко е нормално.

Прочетете още:  Apple иска да наемате приложения, не да ги купувате

Драйвърните промени (мрежи, block, графични процесори, scsi) са около 1/3 от новото издание, а останалото е смесица от архитектурни актуализации, промени по документацията, ъпдейти при файловите системи, tooling и др.

Официалния анонс на Linux Kernel 5.1 RC4 можете да видите тук.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC5. Към момента всичко е нормално, съобщава Торвалдс

Линус Торвалдс обяви официалната наличност на поредната версия в разработка на Linux ядрото от серия 5.1.

Той обяснява, че има промени навсякъде, но непривично за този етап от разработка те са много малки. В това издание отново драйвърите заемат голяма част като звуковите драйвъри имат превес и този път заемат около една трета. Торвалдс е на мнение, че няма нищо тревожно към момента и всичко е нормално.

Друга една трета от Linux Kernel RC5 са отново драйвъри – графични процесори, rdma, nvme, mmc, block layer, а останалата една трета за всякакви актуализации като поправки при core kernel/mm, файлови системи, tooling, архитектурни актуализации, модули по сигурността и др.

Нищо дотук не ме кара да се чувствам некомфортно около това издание засега. Да чукнем на дърво„, казва Торвалдс в анонса.

Повече информация относно Linux Kernel RC5 можете да научите тук.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC6. Изданието е малко по-голямо от обичайното

Поредната версия в разработка на Linux ядрото беше обявена от Линус Торвалдс.

Той обяснява, че Linux Kernel 5.1 RC6 е по-голямо издание от това, което е искал да види и именно това го е накарало да направи сравнение и всъщност по-големият размер в този етап на разработка не се е оказал нещо необичайно. Подобни увеличения на размера е имало при 4.18 и 5.0.

Тук е Великден, но няма да позволя на различни религиозни празници да попречат на работата ми по ядрото. Инцидентна екскурзия с гмуркане? Разбира се. Но всички да стоят наоколо и да ядат религиозна храна – не. Имаме приоритети,“, казва Торвалдс

По-големият размер Торвалдс обяснява с произволни по своята последователност искания за промени и отчасти той се дължи на мрежите, които представляват една трета от изданието (както при мрежовите драйвъри така и при core networking).

Извън мрежите както обикновено имаме драйвърни актуализации (nvdimm, iio и графични процесори в по-голямата част), tooling (selftests и perf), архитектурни актуализации (основно x86 – kvm поправки). Също така са налични и промени по различни компоненти като core mm, scheduler и tracing компоненти, поправки при файловите системи.

Повече относно относно Linux Kernel 5.1 RC6 можете да научите от официалния анонс.

Излезе Linux Kernel 5.1 RC7. Финалната версия идва следващата седмица

Линус Торвалдс обяви наличността на седмото RC издание на Linux ядрото в разработка от серия 5.1.

Както вече ви съобщихме миналата седмица, RC6 беше по-голямо издание от обичайното, но сега Торвалдс със задоволство отбелязва, че седмото RC издание е малко.

Малко под половината от RC7 са различни мрежови промени – мрежови драйвъри, core networking и netfilter selftests. Останалата част са обичайните mm поправки, различни драйвъри, най-вече rdma и графични процесори, архитектурни ъпдейти, tracing, документация и пр.

Въпреки множеството промени тук и там, изданието е малко, а 30% от поправките са обявени като стабилни. Всичко това говори, че няма да имаме един от редките случаи, когато се налага осмо RC издание и следващата седмица ще видим финалната версия на Linux Kernel 5.1.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.1. Идва с множество новости

Линус Торвалдс обяви наличността на финалното издание на Linux ядрото от серия 5.1.

След напълно нормален цикъл на разработка от седем RC издания, тук е финалната версия на Linux Kernel 5.1 Shy Crocodile, която идва с множество подобрения и нови функции. Торвалдс обяснява, че в последния момент е имало искания за промени, но този път е решил да не прави ново забавяне, защото не са били достатъчно големи, за да предизвикат едно такова решение.

Той заявява, че изданието е с нормален размер и изминалата седмица на разработка е била доста спокойна. Във версия 5.1 има промени навсякъде – мрежи, драйвъри, по кода на файловите системи, tooling, архитектурни актуализации. Общо се съдържат около 14 000 промени, което според Торвалдс е напълно нормално в днешни дни.

Ето някои от промените и функциите при Linux Kernel 5.1:

Intel Fastboot вече е разрешен по подразбиране за Skylake и по-нови процесори, след като функцията беше разработвана с години, добавен е Arm Komeda дисплей драйвър, видео драйвърът с отворен код за NVIDIA получава поддръжка за споделена виртуална памет, Intel HDCP 2.2 поддръжка, Coffeelake процесорите получават GVT поддръжка.

Подобрена е хардуерната поддръжка при RISC-V, добавена е Icelake PMC поддръжка, Linux ядрото по подразбиране вече ще е настроено за 256 процесорни ядра, добавен е нов TEO CPU говернор за idle режим, значително е подобрено бързодействието при ZRAM, добавено е използването на persistent памет като системна RAM, налични са множество поправки при EXT4, Btrfs и F2FS файловите системи, продължава работата по проблема Year 2038.

Добавена е поддръжка за Raspberry Pi 3 Model A+, Intel Chameleon96 / Altera FPGA платката за разработчици, NVIDIA Shield TV, Sophon Edge и други ARM платки за разработчици, налични са подобрения при LLVM LLD linker, актуализирането в реално време (livepatching) вече поддържа кумулативни кръпки и atomic-replace.

Добавена е поддръжка за Intel 22260 WiFi модула, добавена е поддръжка за Wacom Pro Pen Slim, подобрено е представянето на FUSE, добавена е поддръжка за още повече аудио хардуер, както и за още повече тъчскрийн хардуер и още.

Официалният анонс на Linux Kernel 5.1 може да бъде видян тук.

0/5 (0 Reviews)