Linux конзолата на Atari вече може да бъде поръчана за предварителна покупка

0
75
Linux конзолата на Atari вече може да бъде поръчана за предварителна покупка

След като от Atari преди почти година обявиха, че ще изкарат първата си конзола от 20 години насам, която ще бъде с Linux, феновете може би изгубиха надежда, че тя ще види бял свят. След забавяния и отлагания, както и липса на каквато и да било информация, за последно излезе информация през декември миналата година, че само след два дни ще могат да се правят предварителни поръчки.

Тогава обаче отново нещата не се случиха както бе предвидено, за да стигнем до днес, когато вече най-сетне вдъхновената от Atari 2600 конзола Atari VCS е налична за предварително закупуване и този път това е окончателно – конзолата е тук, използва специално разработена версия на Linux Ubuntu с ядро 4.10 и ще предостави на потребителите вълнуващи моменти с класиките, които идват с нея.

Atari VCS идва със 100 предварително инсталирани Atari игри и за в бъдеще ще предостави възможност на собствениците да купуват и стриймват и модерни заглавия. Можем предположим, че щом конзолата е с Ubuntu, респективно това ще означава, че и Steam ще работи безпроблемно с нея. Това от своя страна дава преимущество пред PS4, защото по този начин на играчите ще бъде предоставена възможността да получат много повече заглавия от независими производители, отколкото с PS4.

Това предположение може да бъде направено смело, защото от Atari предоставят възможноста за достъп до Linux sandbox, което е режим, в който Linux ще може да бъде използван нормално в десктоп варианта си, да се инсталират различни Linux приложения, респективно и Steam.

Linux конзолата на Atari вече може да бъде поръчана за предварителна покупка 3

Изглежда бъдещето на конзолите е те да не са просто конзоли, а напълно функционални компютри, какъвто е и Atari VCS. По този начин потребителите не биват ограничени и могат да инсталират игри, които не са изключително само за този модел конзола.

Прочетете още:  Майкрософт обявиха Windows Subsystem for Linux 2

Хардуерът на конзолата на Atari не е много мощен, но е достатъчен за подкарването на по-леките заглавия от независими разработчици. VCS идва с AMD Bristol Ridge A1 APU, видео карта AMD Radeon R7, 4GB RAM и 32GB eMMC пространство, което може да се разшири с SD карти или USB устройства. Допълнително се предоставят 4 USB 3 порта, HDMI порт, Bluetooth 5.0, LAN карта и двубандова Wi-Fi карта.

От екипа на Atari съобщават, че процесорът A1 е специално разработен за нуждите на конзолата и е в резултат на сътрудничество с AMD. Той използва за база архитектурата на процесорите от Bristol Ridge A10 серията. AMD Bristol Ridge A1 APU не е много мощен и някои по-тежки заглавия няма да вървят на максимални настройки, но е способен безпроблемно да се справи с HDR видео съдържание, 4K резолюция и с това игрите да вървят със стабилни 60 кадъра в секунда.

Засега Atari VCS може да бъде закупена предварително на цена от $199, но трябва да се има предвид, че бройките на тази цена са ограничени (към момента на писането на статията 24 717) и освен това в покупката не влизат никакви контролери. Получавате само стандартно черна или Onyx червена конзола. След като промоционалните бройки свършат, конзолата ще се продава на цена от $249. Цената се променя от вашия избор на материал и от това дали искате контролери към нея. Контролерите се продават в два варианта и цените са съвсем приемливи – $29 за класическия джойстик и $49 за Steam модела. И двата контролера са безжични, предлагащи Bluetooth свързаност.

Можете да направите покупка на Atari VCS, както и да получите повече информация от indiegogo.com.

0/5 (0 Reviews)