Linux лаптопът Pinebook Pro идва с Manjaro KDE по подразбиране

0
108
Linux лаптопът Pinebook Pro идва с Manjaro KDE по подразбиране
Pinebook Pro с Manjaro KDE.

Linux лаптопът Pinebook Pro идва с Manjaro KDE по подразбиране. Обявена е дата за предварителни продажби.

След като по-рано беше обявено, че Arch-базираната дистрибуция Manjaro Linux може безпроблемно да бъде използвана на продуктите на Pine64 PinePhone и PineTab, сега идват още интересни новини от компанията, които съобщават, че са създали партньорство с екипа на Manjaro за тяхното следващо издание на лаптопа Pinebook Pro.

От екипа разработчици наскоро публикуваха новото издание Manjaro 19.0 във варианти KDE, Xfce и GNOME, а също така е неофициалното издание Cinnamon. Радвайки се на голяма популярност не само сред Pine64 потребителите, но и въобще в цялата Linux общност, тази Linux дистрибуция е избрана от Pine64 за операционна система по подразбиране при Pinebook Pro, във вариант Manjaro KDE, за разлика от предишното издание, при което се използваше Debian.

Има и друга вълнуваща новина – предварителните продажби на Pinebook Pro започват само след два дни – на 18-и март 2020-а година. Потребителите могат да направят заявка за предварителна продажба директно на официалния сайт на Pine64. Трябва да имате предвид обаче, че лаптопът може да тръгне към вас едва в началото на май поради затруднените доставки около пандемията с коронавируса COVID19.

От Pine64 официално потвърдиха, че Pinebook Pro ще се продава по подразбиране с Manjaro 19.0 “Kyria”, което издание включва в себе си различни подобрения като ускорени приложения чрез Panfrost GPU драйвъра, анимиран сплаш скрийн, най-новата версия на Pacman с поддръжка за Flatpak, KDE Framework 5.67.0, KDE applications 19.12.3, Linux Kernel 5.6, светъл и тъмен вариант на десктоп темата, обновен драйвър за NVIDIA видео картите и още.

Прочетете още:  Всички смартфони на Nokia ще получат Android Oreo 8.0

Ако не харесвате Manjaro поради някаква причина обаче, няма нужда от притеснения. Всеки потребител може да инсталира своята любима Linux дстрибуция и в голям процент от случаите всичко ще работи коректно. Все пак е добре да погледнете списъка с официално поддържани Linux дистрибуции, в който присъства дори скрипт за създаване на образи за Kali Linux за Pinebook Pro.

5/5 (2 Reviews)