Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition излезе официално. Линкове за сваляне.

0
32
Излезе финалната стабилна версия на Linux Mint 18.1


Преди малко излезе линукс дистрибуцията Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition и носи със себе си множество подобрения и нови функции.

Както ви съобщихме по-рано, бетата на KDE се очакваше да излезе скоро след появяването на Linux Mint 18.1 „Serena“ в разновидностите си с Cinnamon и MATE.

Разработчиците удържаха на думата си и ето, че днес тя вече е тук. Clement Lefebvre казва в официалния анонс:

„Linux Mint 18.1 е дистрибуция с удължена поддръжка, която е до 2021-ва година. Тя идва с обновен софтуер и много нови функции, за да направи използването на вашия десктоп още по-удобно. Тази нова версия на Linux Mint съдържа множество подобрения“. http://blog.linuxmint.com/?p=3197

Както във вариантите на Mint 18.1 „Serena“ с MATE и Cinnamon, Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition също е базирана на Ubuntu 16.04 LTS.

Една от значимите промени при новата бета е, че тя идва с графичната среда KDE Plasma версия 5.8, която е издание с удължена поддръжка и се стреми предимно към стабилност.

Разработчиците предлагат официалното видео на KDE Plasma 5, която се използва в Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition, за да могат потребителите да се запознаят по-отблизо с тази графична среда:

Направени са промени и в Update Manager, като вече е налична нова колона, която показва откъде идва конкретния ъпдейт и неговия произход.

Ъпдейтите на Linux Kernel биват показвани с повече яснота, а техните версии стават по-видими. В секцията с кернелите те биват сортирани по версия, а препоръки вече се дават както за най-сигурните версии, така и за най-стабилните.

Направена е още една важна промяна при мениджъра на ъпдейти, където основният списък с наличните ъпдейти вече не се рефрешва при грешка или когато е прекъснат поради някаква причина. Списъците с промени вече се кешират и се свалят само когато има нужда.

Прочетете още:  Майкрософт потвърдиха за бъг при Windows 10 Version 1809. Поправката ще дойде чак през 2019-та

Потребителите вече могат и да видят версията на Update Manager като отидат на Help->About, както и са направени други малки подобрения.

Software Sources инструментът получава поддръжка за anycast IP глобални миръри. Тези миръри са разположени из целия свят и редиректват потребителя към най-подходящия за него. За разлика от другите миръри, които се намират в определена държава, тези сървъри са налични за всички поради световния им статус.

В бета версията на Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE Edition са добавени още много нови тапети, идва с linux-firmware 1.157.5 и версия на Linux Kernel 4.4.0-53.

Linux Mint 18.1 ще получава ъпдейти до 2020-та година, което е в съответствие с LTS (Long Term Support) политиката на дистрибуцията.

До 2018-та година новите издания ще използват пакетите от това издание (Linux Mint 18), което ще улесни много хора при ъпдейт към новите поинт издания. Също така екипът няма да работи по друга основна версия, а ще бъде фокусиран само в тази до 2018-та година.

Образите на новата Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition вече са налични за сваляне, но всеки един потребител трябва да има превид, че това все още е бета версия и могат да възникнат проблеми от най-различно естество.

Обикновените потребители съветваме да изчакат стабилното издание на KDE версията на Linux Mint. Напредналите потребители могат да свалят и изпробват новата версия оттук:

Download: Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition x86

Download: Linux Mint 18.1 „Serena“ KDE-Beta Edition x64

0/5 (0 Reviews)