Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади

0
113
Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади

След като миналия месец от екипа, който разработва Linux дистрибуцията Linux Mint обявиха, че следващото издание ще се казва Tesa, сега са налични още новини. Може би най-важната от тях е датата на излизане, за която шефът на проекта Clement Lefebvre съобщава, че ще бъде на Коледа. За да се случи това от екипа работят здраво по множеството подобрения, които ще дойдат с новото издание.

Linux Mint 19.1 ще дойде с нова версия на специално разработената за дистрибуцията графичната среда Cinnamon 4.0. Тази нова версия ще даде един по-модерен изглед. На потребителите ще се даде възможност да преминават от новия към стария изглед, за да могат всички да се чувстват комфортно.

Разработчиците са направили форк на Icing Task Manager, който е изцяло интегриран с Cinnamon. Този аплет получава голямо внимание от екипа, по него са направени множество подобрения и е твърде вероятно да замести традиционния списък с прозорци. При промяна на височината на панела потребителите получават ясни и неразмазани икони с големина 16, 22, 24, 32, 48 и 64 пиксела.

Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади 11

По подразбиране ще се използва темата Mint-Y-Dark, която идва с голям тъмен панел с височина от 40 пиксела, като тези промени – темата, панелът, новите икони и групираният списък придават на Linux Mint по-модерен изглед. Още в началото при първо стартиране потребителите ще могат да избират какъв изглед да бъде използван, като традиционният изглед ще бъде запазен.

Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади 12

Работата на Joseph Mccullar по Mint-Y темата води дотам, че са направени множество малки промени тук и там, които в много голяма степен подобряват контраста. Скрийншотът по-долу показва каква е разликата между контраста между Mint 19 и Mint 19.1. Надписите са по-остри и изразени, а иконите изглеждат по тъмни от преди:

Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади 13

Променя се контрастът и на фокусираните прозорци като те получават по-тъмно заглавие от останалите, както се вижда и на снимката. Старият вариант е разделен от новия с червена линия, а терминалът е фокусиран, което му дава по-тъмно име:

Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади 14

При Linux Mint 19 за пръв път се появиха монохромни икони, които обаче може и да изглеждат добре на тъмни панели, но това не може да се каже със същата сила и за белите контекстни менюта или в случаите, когато потребителят собственоръчно е сменил цвета на панела. За да се справят с този проблем, от екипа добавят символични икони при mate-volume-control-applet, network-manager-applet, onboard и Redshift.

Прочетете още:  От Mozilla не възнамеряват да пускат браузъра си за Windows 10 Mobile

Допълнително в тази насока Stephen Collins е добавил инструмент за избор на икони XApp, с който предоставя бутон и диалог, които ще помогнат на приложенията да намиратпо-лесно икони, съобразени с темите и техните пътища.

Linux Mint 19.1 Tesa идва за Коледа с много изненади 15

Повече подробности относно Linux Mint 19.1 можете да намерите в официалния блог пост.

0/5 (0 Reviews)