Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново

0
953
Linux Mint 19.1 излезе официално

Clement Lefebvre обяви официално наличността на бета изданието на Linux дистрибуцията Linux Mint 19.1 Cinnamon, която е с кодово наименование „Tessa“. Новото издание идва с множество поправки и подобрения, която ще се понравят на феновете на тази операционна система. С някои от новостите ви запознахме преди малко повече от месец, а сега вижте още какви изненади крие новото издание.

Linux Mint 19.1 идва с нова версия на графичната среда Cinnamon 4.0. Панелът при Cinnamon 4.0 идва с различно оформление, а потребителите при първо стартиране ще бъдат питани кое оформление предпочитат и искат да използват.

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 23
Настройки на панела при Linux Mint 19.1 „Tessa“ Cinnamon

Потребителите могат да избират между старото офрмление на панела, което е с класически елементи на отворените елементи в лентата за задачи или новото офрмление, което вече по подразбиране ще използва групиране на различните отворени приложения с аплета window list, което е познато от други операционни системи като Ubuntu, Windows и mac OS.

Този аплет съществува от много време и потребителите могат да го инсталират сами при желание, но сега той става част от новия модерен дизайн на Cinnamon и ще се предлага по подразбиране, ако потребителят избере новото оформление на панела.

Освен това нововъведение панелът получава и повече настройки и може да бъде конфигуриран в множество аспекти. Позволява се указване на размера на иконите в различните три зони на панела, а наличните размери са 16, 22, 24, 32, 48 и 64px. Подобрени са символичните икони за един още по-добър изглед и придаващи еднин по-модерен облик.

Големи подобрения получава и файловият мениджър Nemo. Неговият код е преработен из основи и в резултат на това разработчиците съобщават за впечатляващи резултати – той вече е три пъти по-бърз, отваря големи директории светкавично и цялостното му усещане е за лекота и бързина.

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 24
Прозорецът с настройки за Nemo

Nemo вече използва и XApp прозорец за настройки, а също така получава и подобрения при иконите. Подобрени са и настройките за десктопа, където има добавени и нови полезни опции:

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 25
Настройки на десктопа

Nemo получава и нова функция, която позволява пускането или спирането на показването на миниатюри (thumbnails) за всяка една директория поотделно. В неговия панел се появява бутон, с който потребителят може да спира или пуска опцията за различните директории.

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 26
Пускане и спиране на миниатюрите (thumbnails) за всяка директория поотделно

Ъпдейт мениджърът получава нова функция за показване на статуса на поддръжка на различните версии на Linux ядрата.

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 27

Най-накрая е добавена удобна възможност за премахване на повече от едно ядро наведнъж. До момента това беше възможно само през терминал или през инструмента за пакети Synaptic:

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 28
Премахване на повече от едно Linux ядро наведнъж

Инпут лагът при NVIDIA е намален драстично и мениджърът на прозорци вече работи много по-добре с тези видео карти. Добавена е възможност за спиране или пускане на VSYNC в системните настройки. Самият мениджър на прозорци Muffin получава множество подобрения, вече използва вградени версии на COGL и Clutter, налични са подобрения при приложенията по подразбиране, аплетите и десклетите вече могат да използват собствени уиджити, които да се използват в диалога за настройки.

Прочетете още:  Warhammer 40,000: Dawn of War III идва с Vulkan поддръжка за Linux

Инструментът за софтуерните източници (Software Sources) също не е подминат от екипа на Linux Mint. Той вече е с нов облик и използва страничния и горния панел на Xapp. В инструмента е добавена и опция за инсталиране на дебъгинг символите. Те са необходими, за да може логовете за проблеми, които се изпращат към разработчиците, да бъдат полезни и да носят информация относно проблема.

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 29

Понеже от Debian решиха да не натоварват интернет връзката на потребителите си, те премахнаха дебъгинг символите от основните си хранилища, което засегна не само Debian и Linux Mint Debian Edition, но и Ubuntu и всички Ubuntu-базирани Linux дистрибуции, като те все още могат да се инсталират, но по много труден начин. Поради тази причина, за да улеснят потребителите, разработчиците на Linux Mint добавят опция за инсталиране на тези символи, при това изключително лесно.

Сред различните промени и подобрения виждаме още добавяне на опция за конфигуриране на защитната стена (Firewall) в секцията „първи стъпки“, добавени са нови тапети за десктопа, темите Mint-Y, Mint-Y-Dark и Mint-Y-Darker вече се предлагат във варианти Aqua, Blue, Brown, Grey, Orange, Pink, Purple, Red, Sand и Teal, Mint-Y темите предлагат повече контраст, текстът при прозорците на фокус вече е по-тъмен и по-ясен, налични са множество подобрения при XApps като Xed, Xreader, LibXApp и още.

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 30

По подразбиране Linux Mint 19.1 „Tessa“ ще използва Linux ядрото с версия 4.15.0-20, и предвид това, че е LTS издание, ще се поддържа до 2023-а година. Хардуерните изисквания са както следва:

1GB RAM (препоръчват се 2GB RAM за комфортно използване), резолюция от минимум 1024×768 пиксела и пространство 15GB, (препоръчват се 20GB).

Пълния списък с промените можете да разгледате тук.

Можете да свалите Linux Mint 19.1 „Tessa“ Cinnamon X64 от следните български сървъри:

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 31


Download: Linux Mint 19.1 „Tessa“ Cinnamon Netix Ltd x64

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 31


Download: Linux Mint 19.1 „Tessa“ Cinnamon IPACCT x64

Linux Mint 19.1 "Tessa" Cinnamon получи официален анонс. Вижте какво ново 31


Download: Linux Mint 19.1 „Tessa“ Cinnamon University of Ruse x64

0/5 (0 Reviews)