Linux Mint 19.2 официално е тук!

0
156
Linux Mint

Финалната версия на Linux Mint 19.2 вече официално е тук и е налична за сваляне. Публикувани са инструкции за ъпгрейд.

Разработчиците на известната Linux дистрибуция изпълниха обещанието, което дадоха и ето, че финалната версия на Linux Mint 19.2 Tina е тук точно според очакванията. Изданието е налично в трите си варианта Cinnamon, Xfce и MATE.

Linux Mint 19.2 идва с много новости и промени като подобрен ъпдейт мениджър, подобрен потребитерски интерфейс, подобрения при софтуерния мениджър и системните доклади, нова версия на графичната среда Cinnamon 4.2, подобрения при споделянето на файловете, подобрения при темите, поправки на най-различни проблеми и още.

Множеството нови функции, подобрения и поправки можете да разгледате тук.

Малко след анонса в блога на проекта излязоха и инструкциите за ъпгрейд. Разработчиците съветват първо да направите бекъп с вградения инструмент Timeshift, който се предлага по подразбиране в Mint, след което е хубаво да актуализирате вашите аплети до последна версия и да спрете скрийнсейвъра.

След това в ъпдейт мениджъра натиснете бутона Refresh, за да може системата да провери за нови версии на mintupdate и mint-upgrade-info. Ако не са намерени такива, можете да върнете източниците на хранилищата към тези по подразбиране и те ще се появят.

След това ъпгрейдът може да бъде стартиран много лесно от „Edit->Upgrade to Linux Mint 19.2 Tina„:

Linux Mint 19.2 официално е тук! 1

Сега остава само да следвате инструкциите, което се заключава буквално в няколко клика на мишката.

Linux Mint 19.2 официално е тук! 2

Тук е важно да споменем, че ако системата ви попита за замяна на конфигурационни файлове, ще трябва да изберете да ги замените. Изчакайте процеса по ъпгрейда да завърши, което обикновено отнема не повече от няколко минути.

Прочетете още:  Излезе Mozilla Firefox 75 за Linux с Flatpak поддръжка и други подобрения

За да инсталирате новите пакети P7zip-full (за създаване на архиви с парола) и xul-ext-lightning (Calendar поддръжка в Thunderbird), които са добавени към Mint 19.x, просто изпълнете в терминал:

apt install p7zip-full xul-ext-lightning

Ако използвате Cinnamon версията, вече можете да махнете XScreensaver доработките, защото те вече не са нужни:

apt remove --purge xscreensaver-data xscreensaver-data-extra xscreensaver-gl xscreensaver-gl-extra cinnamon-screensaver-webkit-plugin cinnamon-screensaver-x-plugin

Сега остава само да рестартирате, за да можете да използвате новата версия.

Изискванията за Linux Mint 19.2 Cinnamon, Xfce и MATE  “Tina” са както следва:

  • 1GB RAM (2GB се препоръчват за комфортна работа).
  • 15GB of disk space (20GB препоръчителни).
  • 1024×768 resolution (при по-ниски резолюции натиснете ALT, за да влачите прозорците, ако те не се поместват на целия прозорец).

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

Ако искате да инсталирате начисто, можете да свалите финалните ISO образи от тук.

5/5 (1 Review)