Linux Mint 20 „Ulyana“ идва с интересни новости. Вижте какви

5
472
Linux Mint

Следващото издание на Linux Mint 20 „Ulyana“ идва с някои интересни новости. Базиран е на Ubuntu 20.04.

Linux Mint е една от най-известните Linux дистрибуции, която е известна с това, че предлага на потребителите лесно използване и стабилност, която се дължи на факта, че се използва базата на Ubuntu.

След излизането на Linux Mint 19.3 в края на миналата 2019-а година, сега разработчиците вече са фокусирани върху следващото издание 20, което ще дойде с още интересни новости. Имайки предвид правилото, че Linux Mint винаги е базиран на стабилните LTS издания на Ubuntu, то предстоящото издание ще е базирано на Ubuntu 20.04 LTS, което се очаква да излезе по разписание на 23-и април тази година.

Новости при Mint 20 „Ulyana“

Кодовото наименование на Linux Mint винаги е женско име и този път традицията също е спазена. Mint 1 се казваше „Ada“, последното актуално за момента издание 19.3 е „Tricia“, а Linux Mint 20 се казва „Ulyana“.

Linux Mint 20 „Ulyana“ идва с редица интересни новости и подобрения. В последния си блог пост главният разработчик на проекта Clement Lefebvre пише за някои новости като фрактално скалиране, нови цветове за Mint-Y темата, подобряване на  бързината при файловия мениджър Nemo, добавяне на инструмента Warpinator, който се използва за споделяне на файлове в локалната мрежа, а също така и липсата на 32-битово издание.

Фрактално скалиране

Фракталното скалиране е голяма гордост за екипа. Linux Mint 20 идва с графичната среда Cinnamon 4.6, при която за пръв път ще видим фрактално скалиране. Благодарение на фракталното скалиране потребителите ще могат да настройват скалирането на всеки монитор поотделно. До момента това не беше възможно и настройката важеше общо за всички свързани монитори.

Настройване на честотата на опресняване на монитора

Настройването на честотата на опресняване на монитора е опция, която потребителите на Linux Mint искаха отдавна, но до момента не беше налична. Linux Mint 20 „Ulyana“ обаче вече идва с подобна възможност, която може да бъде намерена в настройките на монитора на Cinnamon 4.6.

Прочетете още:  Debian и Ubuntu с планове да премахнат Python 2

Linux Mint 20 „Ulyana“ идва с интересни новости. Вижте каквиПодобрения при бързината на файловия мениджър Nemo

Файловият мениджър, който се използва при Linux Mint Cinnamon се казва Nemo и е форк на файловия мениджър GNOME Files. До момента Nemo имаше някои проблеми със забавяне на бързината при зареждането на миниатюри (thumbnails) и поради тази причина от екипа са обърнали специално внимание на този факт.

Разработчиците са подобрили начина, по който се управляват миниатюрите в Nemo и сега файловият мениджър вместо да чака да се зареди изображението на миниатюрата, той ще слага генерична икона до момента, в който не се зареди истинската икона.

Този подход не само забързва преглеждането на директории с много файлове, но също така се отчита и прираст в бързодействието при трансфериране на файлове на външни носители.

Warpinator – инструмент за споделяне на файлове в локалната мрежа

В Linux Mint 20 „Ulyana“ ще бъде пуснато новото приложение Warpinator. Неговата задача е да позволи лесен трансфер на файлове в локалната мрежа. За Warpinator разработчиците съобщават, че е почти готов и в момента се работи по предоставянето на опция за криптиране на данните.

От блог поста разбираме обаче, че името Warpinator всъщност е работно и от екипа призовават, ако имате добра идея за име да я кажете. Ако не се намери добро име, приложението ще си остане с името Warpinator.

Linux Mint 20 WarpinatorНови Mint-Y цветове в аплета за темите

Аплетът за теми е едно от уникалните приложения на Linux Mint, откъдето потребителите могат лесно да правят различни промени по текущата тема, да инсталират нови теми и нови икони. Сега при Linux Mint 20 „Ulyana“ разработчиците добавят и два нови цвята за Mint-Y темата – Pink и Aqua.

Linux Mint 20 „Ulyana“ идва с интересни новости. Вижте каквиLinux Mint 20 „Ulyana“ дата на излизане

Към момента не е обявена официална дата за излизане на Linux Mint 20 „Ulyana“, но съдейки по миналите издания, които излизат винаги около месец-два месеца след LTS изданието на Ubuntu, то почти сигурно можем да очакваме финалната версия през юни или юли месец на 2020-а година, освен ако няма някакви сериозни проблеми. За успокоение на феновете на Linux Mint, това до момента не се е случвало.

Повече подробности относно Linux Mint 20 „Ulyana“ можете да видите в официалния блог пост.

5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
5 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
vpvelev
vpvelev
2 години

Който ползва Минт и има 2 монитора, да каже.

vpvelev
vpvelev
2 години

Ако ще е същото като при КДЕ, т.е. Global Scale. значи съм се зарадвал напразно.
При Global Scale всичко се променя – текст и графика, но съотношението се запазва.
Мониторите ми са освен с различна големина, но и са с различно съотношение – 16:9 и 5:4. И при Windows 10 като се премести прозорец от единия на другия му се променя съотношението.

vpvelev
vpvelev
2 години

„Блaгoдapeниe нa фpaĸтaлнoтo cĸaлиpaнe пoтpeбитeлитe щe мoгaт дa нacтpoйвaт cĸaлиpaнeтo нa вceĸи мoнитop пooтдeлнo. Дo мoмeнтa тoвa нe бeшe възмoжнo и нacтpoйĸaтa вaжeшe зa вcичĸи cвъpзaни мoнитopи.“

Браво! Най-после и в Линукс да го има.
Това го забелязах в Windows 10, защото съм с 2 монитора.
Сега в Линукс като преместя отворен прозорец от по-големия на по-малкия монитор и ако е голям, не се събира и остава и в двата, и трябва всеки път да го намалям.
Дано да го направят и за други графични среди.