Linux може да замести Windows до 5 години

0
172
Linux vs Windows

Linux може да замести Windows до 5 години, изразява мнение китйски специалист.

Linux несъмнено е една от най-добрите алтернативи за заместване на Windows, като има редица качества, които му дават неизмерими преимущества. Дори последните данни от NetMarketShare показват ускорено повишение на пазарния дял на Linux, но това все още е с много бавни тепмове поради навиците на потребителите и поради неолялните практики, налагани от Майкрософт.

При всички положения използването на операционна система с отворен код, която е много по-сигурна и бърза е по-добър вариант от използването на Windows и много държави и правителства знаят това, правейки опити да мигрират цялата си инфраструктура към Linux. Това обаче често е много сложно поради различни обстоятелства, наложени с годините.

Китайските власти отдавна имат големи планове за изоставяне на Windows и откъсването им от зависимостта от компанията от Редмънд и като част от тези усилия от правителството са наложили задачата на компанията Union Tech да разработват собствена Linux дистрибуция, наречена UOS.

Както може да се очаква инициативата напредва с бавни темпове, защото трябва да бъде разработен софтуер за различните компании и предприятия, но от Union Tech водят активни преговори с тях за изглаждането на този проблем. Те ще уточнят какъв софтуер е нужен и той ще бъде разработен и за Linux, за да стане възможна миграцията.

Генералният мениджър на Union Tech Лиу Венхуан обяснява, че заместването на Windows с Linux може да отнеме от 3 до 5 години, а в случая с Китай, за да може Linux да бъде наистина реална конкуренция на чуждите операционни системи, може да отнеме и до 10 години.

Засега плановете на правителството са за преминаване на около 30 процента на машините с Windows в администрацията към Linux, като това би положило добра основа за по-нататъшно ускоряване на процеса и установяване на добри практики. Разбира се, това не важи за крайните потребители, но имайки предвид, че геймингът под Linux се подобрява с всеки изминал ден, то миграцията може да се случи и на този фронт, защото причините да се остане на Windowsстават все по-малко.

Прочетете още:  DXVK въвежда конфигурационен файл за различните игрови заглавия

Тук трябва да се има предвид, че официалните статистики са доста изкривени в полза на Windows. Когато се отчитат данните за пазарния дял на Windows, то в тях се включват абсолютно всички устройства, дори телефоните с Windows Mobile и IoT устройствата, което не се прави при Linux. Имайки предвид, че Linux е най-използваната операционна система в глобален мащаб, ако се вземат предвид всички устройства, които работят с Linux, то тогава цифровото съотношение би било коренно различно.

Също така пазарният дял на Linux със сигурност е много по-висок, защото на множество потребители им се налага да използват агенти в уеб браузърите си, които ги идентифицират като Windows потребители, за да получат достъп до конкретни услуги, а измерванията за потребителския дял на операционните системи се осъществяват именно на базата на данни за интернет посещения.

Колко време ще отнеме на Китай да замени Windows с Linux предстои да видим, но вече повече от явно се забелязва тенденцията за повишена информираност на населението и осъзнаването, че Windows не е единствената операционна система и далеч не най-добрата. Със сигурност има да се извърви дълъг път, но стабилните основи вече са поставени.

5/5 (2 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments