Linux получава поддръжка за Privacy Screens

0
57
Linux

Linux получава поддръжка за Privacy Screens за Intel лаптопите благодарение на Google.

От Google са решили да добавят поддръжка при Linux за така наречените Privacy Screens при някои Intel лаптопи. Privacy Screens представлява функция при някои нови лаптопи, при която само с един бутон потребителят може да промени ъгъла на видимост на LCD дисплея и по този начин хора, които седят до него, не могат да видят какво се случва на екрана.

Разработчикът от Google Rajat Jain е пуснал нов пач, който позволява на потребителското пространство в Linux да проверява privacy-screen свойството и по този начин да може да следи за неговия статус и да може да го включва и изключва, когато има нужда от това.

По-рано при Linux Kernel 5.4 беше имплементирана поддръжка за поверителни екрани при лаптопи на Lenovo от високия клас (T480, T490 и T490) като част от ThinkPad ACPI Linux kernel драйвъра, където функцията се казва PrivacyGuard.

Сега обаче с новите поправки от Google разширяват поддръжката за всички лаптопи, които отговарят на ACPI 6.3 спецификациите и имат вградена новата функция в дисплейните матрици.

Идентифицирането на вградената функция за поверителен екран и контролирането ѝ се осъществява посредством ACPI _DSM методи. Към момента функцията се предлага само за Intel, но Rajat Jain съобщава, че за в бъдеще ще могат да се контролират дори и допълнително включени монитори и дисплеи, които я поддържат.

Повече подробности можете да намерите тук.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Излезе новия Steam For Linux Beta с поправка на отдавнашен проблем
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments