Linux суперкомпютърът Spaceborne заработи в космоса

0
39
Linux суперкомпютърът Spaceborne заработи в космоса


Суперкомпютърът Spaceborne, който се управлява от Linux, вече заработи в космоса. Постигна скорост от 1 терафлоп.

Както вече ви съобщихме, преди малко повече от месец, SpaceX, НАСА и Hewlett-Packard изстреляха в космоса суперкомпютъра Spaceborne с кораба Dragon Spacecraft, чиято изчислителна част се управлява от Linux-базирана операционна система с отворен код.

Целта на проекта е да се провери как биха могли да работят суперкомпютрите в космоса и ето, че вече Spaceborne е настроен и оперира с пълна мощност в Международната космическа станция.

Корпусът на машината е с водно охлаждане, а допълнителен софтуер се грижи за защитата ѝ от суровите условия в космоса.

Spaceborne е първият компютър изведен извън земна орбита, който може да развива скорост от един трилион изчисления в секунда или 1 терафлоп.

Linux суперкомпютърът Spaceborne заработи в космоса 3

Mark Fernandez от Hewlett-Packard Enterprise (HPE) обяснява, че сега, след като вече хардуерът на компютъра е инсталиран и е в пълна готовност, ще започне сваляне на софтуер, предстои малко работа по поддръжката и ще бъдат проведени тестове, с които да се преценят броя мултипликации в секунда, които може да извърши Spaceborne.

Fernandez казава още, че всичко върви по план и компютърът се държи точно така, както се държат и компютрите на Земята, което е голям успех. През следващите месеци екип от инженери ще наблюдава Spaceborne и неговото представяне.

Проектът е предвиден за период от една година и този период не е избран случайно – това е приблизителното време, което е нужно за пътуване до планетата Марс със съвременните технологии, с които човечеството разполага към момента.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  FedEx плащат $5, за да инсталирате Flash Player