Linux вече не е рак, заяви Стив Балмър

0
41
Linux вече не е рак


Стив Балмър, бившият CEO на Microsoft, който беше определил Linux като рак, заяви, че това вече не е така.

Според него Linux се е развил много през годините, станал е много по-добър и в момента е в „задното огледало“, като силен съперник на Windows.

На организирано събитие от Fortune magazine Балмър обяснява, че заплахата за Windows от страна на Linux расте и той е много доволен, че от Microsoft са се фокусирали така над тази платформа, визирайки изненадващата новина преди няколко дни, че от Редмънд смятат да предоставят SQL Server за Linux.

Стив Балмър заяви, че специално е писал на сегашния СЕО на Microsoft Сатя Надела, за да го поздрави за този негов ход.

Балмър смята, че в ранните години, когато Windows се съревноваваше с Linux, от Microsoft са се справили много добре и фактът, че Windows държи монопола при десктопите се е оказал много важен за един добър и постоянен паричен поток. „Компанията направи тонове пари, борейки се в тази битка много добре“, заключва Балмър.

Когато през 2001-ва година Стив Балмър все още беше СЕО на Microsoft и работеше върху затвърждаването на позициите на новия Windows XP на пазара, той направи изказване, което ще остане в историята, сравнявайки Linux с рак. Оригиналното му изказване беше следното:

„Linux е рак, който се прикрепва към всякаква интелектуална, до която се докосне. Лицензът му е написан така, че ви принуждава ако използвате софтуер, който е с отворен код, да отворите кода на целия си останал софтуер.“

Оттогава много неща се промениха и от Microsoft смениха генерално гледната си точка, като основателят Бил Гейтс дори изказа задоволство от новата поета посока спрямо Linux.

Прочетете още:  Canonical работят по подобряването на Ubuntu 17.10 в различни аспекти

Както вече споменахме, от Microsoft обявиха, че ще пуснат SQL Server за Linux през 2017-та година, в което действие си личи, че от Microsoft вече забелязват Linux като заплаха и вече започват да правят опити да печелят от неговото разрастване.

0/5 (0 Reviews)