Linux ядрото получи Thunderbolt подобрения за стар Apple хардуер

0
24
Linux Kernel

Linux разработчикът от Intel Mika Westerberg пусна 28 кръпки, които ще подобрят софтуерния мениджър за управление на Thunderbolt устройствата в Linux ядрото и ще помогнат при използването на стар Apple хардуер.

Както самият Westerberg обяснява, Thunderbolt software connection мениджърът се използва при стар Apple хардуер, който има контролери Cactus Ridge, Light Ridge или Falcon Ridge за създаването на PCIe тунели при включването на Thunderbolt устройство.

Към момента при използването на софтуерния мениджър за управление на Thunderbolt устройствата се поддържа само един PCIe тунел, но с новите кръпки на Mika Westerberg се осигурява поддръжка на до шест устройства.

Според анонса кръпките осигуряват:
– Пълни PCIe daisy вериги (до шест устройства)
– P2P мрежи
– Display Port тунелиране

Софтуерния мениджър за управление на Thunderbolt устройствата бива използван също и при по-новите контролери за Alpine Ridge и Titan Ridge, където той е отговорен за стартирането на фърмуера, управляващ създаването на тунелите.

Разработчикът обръща внимание, че за да се избегнат DMA атаки на тези системи трябва да сте сигурни, че е разрешен IOMMU. Едната опция е да се накара силово връщане на true стойност от dmar_platform_optin() при Appple хардуера. Westerberg казва обаче, че това не е част от тази серия кръпки и вярва, че Linux потребителите ще се погрижат сами за това.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Потребителите на Windows 10 най-сетне видяха изисквания за приложенията в Windows Store