Linux ядрото в разработка 5.0 RC1 е тук. Идва с много интересни промени и подобрения

0
18
Linux Kernel

Линус Торвалдс обяви наличността на първото издание на Linux Kernel от пета серия 5.0 RC1, след като затвори прозореца за промени за версия 4.21. Новото издание е с необичаен период за отваряне за промени заради празниците, но Торвалдс обяснява, че няма да се оплаква от закъснелите искания за промени от страна на разработчиците.

Директното преминаване от версия 4.21 към 5.0 той обяснява с това, че не са му останали пръсти на ръцете и краката, за да ги брои, но в същото време тази промяна не показва нещо значимо и не носи нищо след себе си. Торвалдс се шегува, че все пак някои хора могат да си харесат някоя функция, която им се струва достатъчно значима и да я приемат като причина за промяна на номерацията във версиите.

Въпреки това обаче новата пета версия на Linux ядрото е повече от интересна. В Linux Kernel 5.0 сериите се добавя първоначална поддръжка за NVIDIA Turing видео картите в отворения драйвър Nouveau (тази поддръжка е налична много отдавна в затворения драйвър на компанията), добавя се AMD FreeSync поддръжка директно в ядрото, ако се използва версия на драйвърния пакет с отворен код Mesa 19.0 или по-нова, добавя се Raspberry Pi Touchscreen драйвър.

Продължава работата по поддръжката на Intel Icelake Gen 11 видео картите, имплементирано е Adiantum криптиране на данни, добавя се поддръжка за NXP i.MX8 SoC и MX8 reference board, POWER On-Chip Controller драйвърна поддръжка, подобрено е управлението на микрокодовете при процесорите на AMD, налични са поправки за файловите системи EXT4 и XFS, при файловата система Btrfs е възстановена поддръжката на swap файлове, съдържат се различни мрежови промени, добавена е поддръжка за гейминг клавиатурата Cougar 700K, добавена е Logitech High Resolution Scrolling поддръжка и още.

Прочетете още:  Искате нови Windows 10 икони? Изпробвайте тези

Линус Торвалдс обяснява, че към момента всичко е нормално и около 50% от Linux Kernel 5.0 RC1 са драйвърни актуализации, около 20% са архитектурни актуализации, 10% tooling, а останалите 20% са от различни сфери като документация, файлови системи, мрежи, header file актуализации, основен код на ядрото и пр.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments