Логичното се потвърждава – Windows 7 няма шанс срещу Windows 10

0
924

От Майкрософт изнесоха данни за използването на трите поддържани операционни системи за крайни потребители Windows 7, Windows 8 и Windows 10, от които личи, че Windows 10 набира все повече скорост, а Windows 7 губи пазарен дял. Имайки предвид агресивната политика на налагане на новата операционна система, всички нелоялни практики по предлагането на Windows 10, където много потребители се оказаха с него след рестарт без да са искали това, а също и факта, че поддръжката на Windows 7 приключва само след две години – 2020, ситуацията приема своя логичен облик.

Според Майкрософт Windows 10 е събрал един процент в повече от януари досега, отбелязвайки 48%, което е почти половината от пазарния дял на Windows. Данните сочат, че последната версия на Windows има консистентно покачване през последните няколко месеца, което позволява да се заключи, че след около два месеца ще бъдат достигнати заветните 50%.

В същото време Windows 7 също следва стабилно и консистентно свиване на потребителската си маса и според Майкрософт към януари тази година той бива използван на 45% от машините в световен мащаб, отбелязвайки голям спад със 7% само за един месец – през февруари тази операционна система бива използвана вече от 38%.

Въпреки всички усилия на Майкрософт обаче, Windows 7 може да се окаже същият костелив орех като Windows XP, с който не могат да се справят и до ден днешен. Едно е сигурно – още дълги години най-верните фенове на Windows 7 ще продължат да го използват, независимо от факта, че официалната му поддръжка е преустановена. Това никога не се е харесвало на Майкрософт и ще е интересно да се види още какво могат да извадят от арсенала си от нелоялни практики, за да се преборят с този така важен за тях проблем.

Прочетете още:  Samsung смартфоните имат по-високи скорости на интернет от iPhone
5/5 (1 Review)