Марк Шатълуърт с някои нови коментари относно Ubuntu GNOME, конвергенцията и Mir

0
43
Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine


Марк Шатълуърт направи някои нови коментари относно Ubuntu GNOME, конвергенцията и Mir, изразявайки лични чувства и намерения относно Snaps.

Вероятно вече сте прочели някои коментари на Марк Шатълуърт в Google+, след като в четвъртък обяви, че Ubuntu 18.04 изоставя Unity и ще дойде с GNOME, като от Canonical се отказват изцяло от разработката на графичната среда Unity. Неприятни новини имаше и около Ubuntu Phone, конвергенцията и Mir.

Сега той предоставя допълнителни коментари около тези събития и изразява готовност работата по поддръжката на GNOME да започне колкото се може по-бързо.

Един от коментарите му разкрива, че Ubuntu ще се стреми към цялостен GNOME десктоп и ще се работи по предоставянето на „фантастичен десктоп изцяло с GNOME“.

Canonical ще помагат на екипа на GNOME и няма да създават нещо, което ще се конкурира със средата. Шатълуърт разкрива, че много би искал да се използват някои идеи от дизайна на Unity и се надява, че екипът на GNOME сега ще е по-отворен за тях, но подчертава, че смята, че трябва да се спазва дизайна на GNOME и Canonical ще предоставя GNOME по начина, по който искат неговите разработчици.

Марк Шатълуърт казва, че последните няколко дни са наистина тъжни, но е сигурен, че Ubuntu GNOME ще е нещо, с което GNOME общността ще бъде горда и отново изразява надежди, че те ще бъдат отворени за взаимстването на някои идеи от Unity.

Помислено е и за потребителите, които харесват Unity 7 и не искат да се разделят с него и най-вероятно графичната среда ще бъде налична в Universe хранилището на Ubuntu 18.04 LTS.

Марк също отбелязва, че надеждите KDE или GNOME да продължат работата по конвергенцията са нулеви, защото и двата проекта са „застреляли“ работата по нея.

„Лично аз се опитах да прокарам конвергенцията при KDE и GNOME. И в двата случая идеята беше шумно отхвърлена. Дори в началото наехме разработчици, но мнението на GNOME (всъщност на Red Hat) беше „за кои се мислите вие, за да ни показвате и казвате как трябва да изглежда GNOME, след като не давате никакъв код.“ И наистина, това е честно, защото това си е техният десктоп. Също така мога да кажа, че кодът също беше отхвърлен доста агресивно.

При KDE пък ставаше въпрос предимно за характера на техния лидер, който се почувства нападнат и несигурен.“

Има и новини около Snaps. Работата по Snaps няма да бъде спряна и ще продължи, като надеждите на някои, че усилията могат да се насочат в подпомагане на Flatpak угасват.

Прочетете още:  От Intel работят върху поддръжка за Miracast при Linux

Марк Шатълуърт коментира:

„Да, Snaps остават и продължават в Ubuntu, както и за други дистрибуции (засега Fedora, openSUSE, Debian и други). Ще има пълна интеграция с KDE и GNOME и се надявам също и за Elementary, MATE и пр.

Това е невероятно добър начин за предоставяне на приложения и докато повечето големи софтуерни компании избират Ubuntu, това е един добър начин и другите дистрибуции да спечелят и да имат полза от това.“

Основателят на Canonical прави и някои интересни коментари относно Mir, като отбелязва, че е лично огорчен от отношението на обществото. Тук има и една интересна новина – вече знаем, че Mir няма да се използва при Ubuntu GNOME, но въпреки това ще продължава да се разработва от малък екип, за да се осигури поддръжка на съществуващите IoT проекти, които го използват.

„Цялата омраза срещу Mir стресна моето съзнание. Това е свободен софтуер, който върши своята невидима работа много добре. Mir стана досущ политическа тема, ирационална точно както промяната на климата и контрола на оръжията, където да си на едната или другата страна, показва племенна принадлежност.

Имаме проблем в общността, когато хората изберат да мразят свободен софтуер, вместо да обичат този, на когото му пука достатъчно, за да улеснява работата им и да го направи безплатен.

Аз съм отвратен от омразата срещу Mir, наистина. Коренно си промених мнението относно обществото на свободния софтуер.

Мислех, че е привилегия да служиш на обществото, което също така оценява тази служба, но сега вече мисля, че много членове на това общество на свободния софтуер просто са асоциални типове, които обичат да мразят всичко, което е мейнстрийм. Когато Windows беше мейнстрийм, те мразеха и него.

Рационално погледнато Windows върши много неща добре и заслужава уважение за това. И когато Canonical напусна мейнстрийма, също стана фокус на ирационалната омраза. Същите тези марионетки, които биха написали колко ужасно е iOS и Android да нямат конкуренция и след това да кажат и колко е ужасно, че Canonical инвестират в (свободен софтуер!), композитинг и конвергенция. Майната му.“

Повече можете да прочетете на тази Google+ страница.

0/5 (0 Reviews)