Майкрософт анонсираха Linux и BSD инструмента DTrace при Windows

0
42
Майкрософт обича Linux

Въпреки всички негативни изказвания на Майкрософт по адрес на отворения код в миналото, оприличаван като рак, който трябва да се унищожи, в днешно време корпорацията извлича все повече ползи от него, което показва и истинската цел за присъедняването на компанията към различни отворени проекти, както и към Linux Foundation.

Една от основните цели на Майкрософт е убеждаването на все повече разработчици да изоставят Linux и да ги приобщят към Windows. Това те се опитват да постигнат най-вече със системата Windows Subsystem for Linux (WSL) и с различни други проекти. Като част от тези усилия от Майкрософт сега обявиха и портването на известния инструмент DTrace към Windows.

През 2016-а година започна проектът OpenDTrace в GitHub, който имаше за цел да направи DTrace крос-платформен. От Майкрософт веднага видяха ползата от този проект, направиха разклонение на проекта DTrace on Windows и предложиха поддръжка за DTrace при Windows благодарение именно на OpenDTrace.

DTrace представлява фреймуърк за динамично проследяване, който позволява на администраторите и разработчиците да получат задълбочен поглед за системата както на потребителско, така и на ниво ядро. DTrace започва своето съществуване при Solaris и впоследствие се появява при Linux и BSD като даваше предимство на тези операционни системи пред Windows, при който не съществуваше подобен мощен инструмент.

На първо време DTrace е наличен само за потребителите в Insider програмата, които трябва да са с версия на Windows 10 insider build 18342 или по-висока. Windows Insider Program опцията трябва да е включена и конфигурирана с валиден Windows Insider акаунт. DTrace е наличен само за x64 Windows и работи само с x64 процесори.

Прочетете още:  Deus Ex: Mankind Divided излезе официално за Linux и SteamOS

Повече информация можете да получите от анонса в този блог-пост.

0/5 (0 Reviews)